www.thessalonikinews.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αλλάζουν όλα για τα POS – Επεκτείνεται σε 35 δραστηριότητες της ελληνικής οικονομίας

Pos Karta Pliromi
Κοινοποίηση

Αλλάζουν όλα και… επισήμως από την 1η Ιανουαρίου 2024 στη χρήση των POS, αφού η υποχρεωτική του εγκατάσταση επεκτείνεται σε 35 ακόμη κατηγορίες επαγγελματιών, στο πλαίσιο της «μάχης» κατά της φοροδιαφυγής.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση με στόχο την αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής και την εξάλειψη πρακτικών παραοικονομίας, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας και ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρηςσυνυπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία προβλέπει εκ βάθρων αναθεώρηση προηγούμενων ρυθμίσεων για την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα, καθώς και άλλες σύγχρονες μεθόδους πληρωμών.

Συγκεκριμένα, επεκτείνεται η υποχρέωση αποδοχής πληρωμής με κάρτα (χρεωστικές ή πιστωτικές) σε επιπλέον 35 κλάδους της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ.

Οι 35 νέες κατηγορίες Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας έρχονται να προστεθούν στους 196 κλάδους επαγγελματιών που είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS.

Επίσης, οι επαγγελματίες σε όλους τους κλάδους λιανικής και παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές, από την 1η Ιανουαρίου 2024 και εφεξής, θα υποχρεούνται να αποδέχονται τόσο πληρωμές με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές), όσο και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, όπως η υπηρεσία IRIS.

Ο Υπουργός ΑνάπτυξηςΚώστας Σκρέκας, τόνισε ότι «προτεραιότητά μας είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, η διευκόλυνση και η προστασία του καταναλωτή. Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επεκτείνεται η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής προκειμένου να διευκολύνονται οι καταναλωτές στις συναλλαγές τους με τους εμπόρους και παράλληλα να ενισχυθεί η ασφάλεια των συναλλαγών.

Η επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής είναι κρίσιμη για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, των συνεπών φορολογουμένων αλλά και των επιχειρήσεων, στο μέτρο που οι ηλεκτρονικές πληρωμές εξασφαλίζουν την ασφάλεια των συναλλαγών και τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να επαναλάβω τη δέσμευση του Υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών στην αγορά και την προάσπιση των συμφερόντων του καταναλωτή με κάθε μέσο που προσφέρει το νομοθετικό οπλοστάσιο της Πολιτείας».

Σχολιάζοντας την υπογραφή της ΚΥΑ, ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με απόλυτη συνέπεια προς το στρατηγικό σχεδιασμό αλλά και τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, προχωρά με αποφασιστικές πρωτοβουλίες στην εκστρατεία για την εξάλειψη της παραοικονομίας στη χώρα μας.

Σήμερα, με την ΚΥΑ που υπογράψαμε με το Υπουργείο Ανάπτυξης, πραγματοποιούμε ένα κρίσιμης σημασίας βήμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Θεσμοθετώντας την υποχρέωση των επιχειρήσεων να αποδέχονται πληρωμές με κάρτες, IRIS κ.ά. αφενός εκσυγχρονίζουμε το πεδίο των καθημερινών εμπορικών και καταναλωτικών δραστηριοτήτων.

Αφετέρου όμως –και εδώ βρίσκεται η ουσία– αναβαθμίζουμε άρδην τη διαφάνεια και την ασφάλεια των συναλλαγών, καθιστώντας ασφυκτικά πλέον τα περιθώρια για τη φοροδιαφυγή, η οποία ευδοκιμεί με τη χρήση χρήματος σε φυσική μορφή».

Η ΚΥΑ είναι άμεσης εφαρμογής για την επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών στο σύνολο της αγοράς. Επίσης, σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, η απόφαση ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από την 1η Φεβρουαρίου 2024 έως και την 1η Μαρτίου 2024, αναστέλλεται κατ’ εξαίρεσιν η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευθεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και την 31η Ιανουαρίου 2024 και τελούν εν αναμονή για την εγκατάστασή του στην επιχείρησή τους.

Από τους δικαιούχους πληρωμής με ηλεκτρονικά μέσα βάσει της ΚΥΑ εξαιρούνται έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024:

  • Τα άτομα με αναπηρία όρασης με πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.
  • Τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων.

newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Τρομακτικό σκηνικό στη Θεσσαλονίκη: Δέντρο έπεσε σε καλώδια ΔΕΗ – Μικρές εκρήξεις

diktiou

Θεσσαλονίκη: «Προσοχή: Εκτελούνται Έργα» για τρεις ακόμη παραστάσεις στο θέατρο Αυλαία

diktiou

Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης καιρού στο διάστημα από Παρασκευή 01-03-2024 μέχρι και το Σαββατοκύριακο 02/03-03-2024

diktiou