Σημαντικότητα της Στέγης ως Θεμελιώδους Ανθρώπινου Δικαιώματος
Η βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου, ανέπτυξε σε συνεδρίαση της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL), που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, το ουσιαστικό θέμα της στέγης και των αυξημένων αναγκών που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες. Το θέμα της συνεδρίασης ήταν: «Οικονομικά προσιτή στέγαση για όλους – Προσεγγίσεις πολιτικής και περιπτώσεις βέλτιστων πρακτικών στα κράτη-μέλη». Ο λόγος της, επικεντρώθηκε στην ανάγκη για στήριξη και προστασία δικαιωμάτων.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κ. Νοτοπούλου επεσήμανε ότι, αν και η στέγαση είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, η πρόσβαση σε αυτήν δεν είναι αυτονόητη για πολλούς ευρωπαίους πολίτες. Υπογράμμισε πως είναι υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει την στεγαστική κρίση που πλήττει πολλές χώρες και πως είναι επιβεβλημένο να αναλάβει δράσεις για την αναγκαία στήριξη.
«Η δημιουργία θέσμων και στρατηγικών προτεραιοτήτων για την επίλυση της στεγαστικής κρίσης», τόνισε, «πρέπει να καταστεί κεντρική προτεραιότητα για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.» Η κ. Νοτοπούλου επεσήμανε επίσης ότι η φύση της στέγης δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική, και ότι η υπόθεση αφορά την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Καθώς αναφέρθηκε στα σημαντικά υποκείμενα στοιχεία του στεγαστικού προβλήματος στην Ελλάδα, η βουλεύτρια τόνισε με ανησυχία τα εξής: το 2023 η Ελλάδα κατέχει την προτελευταία θέση στην ΕΕ όσον αφορά τις δαπάνες για στεγαστική πολιτική, δεν διαθέτει κοινωνικές κατοικίες, ενώ ταυτόχρονα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ σε ποσοστό διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών που ξοδεύεται για έξοδα στέγασης. Αναφέρθηκε επίσης στα ποσοστά των νέων που ζουν με τους γονείς τους και στη δραματική μείωση της ιδιοκατοίκησης.
Η κ. Νοτοπούλου υπογράμμισε ότι η πολιτική σχετικά με τη συμμόρφωση προς τα δικαιώματα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες των πολιτών, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων, όπως οι άτομα με αναπηρία, οι γυναίκες, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι οικονομικά ευάλωτοι πολίτες. «Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στη στέγη και την αυτονομία των νέων», τόνισε, επισημαίνοντας την ανάγκη για στρατηγικές που θα υποστηρίξουν την νέα γενιά στην Ευρώπη.
Επιπλέον, πρότεινε μια σειρά δράσεων για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των εξής: καθορισμός αρχών για την κατασκευή και χρηματοδότηση προσιτής στέγης, αναγνώριση του δικαιώματος στη στέγη ως υπηρεσίας γενικού συμφέροντος μέσα στο Ευρωπαϊκό Πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων, καθώς και αύξηση των κονδυλίων για κοινωνική και βιώσιμη στέγη. Τόνισε την ανάγκη δημιουργίας μετρήσιμων στόχων που θα στοχεύουν στη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών, και επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία ενός νέου Ταμείου Ανάκαμψης με αμοιβαία υποχρέωση του χρέους προς αυτήν την κατεύθυνση.
Με τις προγραμματισμένες δράσεις, η κ. Νοτοπούλου στοχεύει στην επίτευξη μιας κοινωνίας όπου η στέγη δεν θα είναι προνόμιο, αλλά δικαίωμα για όλους τους πολίτες.