Επέκταση της Έκπτωσης Φόρου για Δαπάνες Ανακαίνισης το 2025
Η ανάγκη για προσιτές και ανακαινισμένες κατοικίες έχει γίνει ακόμα πιο επιτακτική για χιλιάδες συμπολίτες μας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, δήλωσε ότι το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να επεκτείνει έως το 2025 την έκπτωση φόρου για τις ανακαινίσεις ακινήτων. Αυτή η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη στήριξη των πολιτών που επιθυμούν να βελτιώσουν την ποιότητα των κτιρίων τους, ανεξαρτήτως τύπου.
Η αναγκαία αυτή παρέμβαση στοχεύει στο να διευκολύνει τους πολίτες να αναβαθμίσουν τις κατοικίες τους, προσφέροντας οικονομικές ελαφρύνσεις. Η έκπτωση αυτή μπορεί να φτάσει έως 16.000 ευρώ, με την έννοια ότι αυτή η αξία επιμερίζεται σε πενταετία, δίνοντας τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να μειώσουν τον φόρο εισοδήματός τους αναλόγως με τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει.
Προϋποθέσεις και Παράδειγμα Υπολογισμού
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, οι πολίτες θα μπορούν να επωφεληθούν από την έκπτωση φόρου και για το 2025 για δαπάνες ανακαίνισης, συντήρησης ή αναβάθμισης κτιρίων. Αυτό που σημαίνει πρακτικά είναι ότι εάν, για παράδειγμα, στη φορολογική δήλωση του 2025 προκύψει φόρος εισοδήματος 4.000 ευρώ και έχει γίνει ανακαίνιση ενός ακινήτου αξίας 3.000 ευρώ, ο φορολογούμενος θα πληρώσει μόλις 1.000 ευρώ, καθώς τα 3.000 ευρώ θα αφαιρεθούν από το συνολικό ποσό φόρου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το ανώτατο όριο της έκπτωσης είναι 16.000 ευρώ σε πενταετή βάση.
Για να είναι έγκυρη η έκπτωση, οι δαπάνες που επιβαρύνουν τον φόρο εισοδήματος πρέπει να συμμορφώνονται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις: το συνολικό ποσό των υλικών που αγοράζονται δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1/3 του συνολικού κόστους των υπηρεσιών που έχουν παραληφθεί. Επίσης, όλες οι πληρωμές θα πρέπει να έχουν γίνει μέσω ηλεκτρονικών μέσων και να έχουν εκδοθεί τα αντίστοιχα παραστατικά.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν έχει μόνο στόχο την ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής. Πρόκειται και για ένα μέτρο κατά της φοροδιαφυγής, καθώς απαιτεί την έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων, μέσω των οποίων οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν τις σχετικές δαπάνες.
Διαδικασία Ελέγχου Αυτοκινήτων σε Ακινησία
Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλά οχήματα που δηλώνονται σε ακινησία, αλλά, όπως έχει διαπιστωθεί με έρευνες της ΑΑΔΕ, χρησιμοποιούνται κανονικά. Αυτό δημιουργεί ανισότητες για τους πολίτες που πληρώνουν τα κανονικά τέλη κυκλοφορίας. Εδώ, οι νόμοι προβλέπουν αυστηρές ποινές, συμπεριλαμβανομένων διπλών τελών κυκλοφορίας και προστίμου έως 10.000 ευρώ για την παράβαση. Εάν η παραβατικότητα επαναληφθεί εντός τριετίας, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει μέχρι 30.000 ευρώ.
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τους παραχωρησιούχους των διοδίων, θα τοποθετήσει κάμερες στα διόδια από τις 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να επισημαίνονται τα οχήματα που κινδυνεύουν να παραβαίνουν τη νομοθεσία. Με αυτόν τον τρόπο, θα πραγματοποιούνται συγκρίσεις με τη βάση δεδομένων της πλατφόρμας Mycar, ώστε να εντοπίζονται τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν παρά την ακινησία τους.
Αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί σε εθνική κλίμακα, καθώς το πρόβλημα αφορά όλους τους πολίτες της Ελλάδας, και δεν περιορίζεται μόνο σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη.