www.thessalonikinews.gr
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη: Έργα τέχνης από μεταλλικά καπάκια δημιουργεί εθελοντής του Β΄ ΚΑΠΗ Αμπελοκήπων

Screenshot 7 14 1024x558 (1)
Κοινοποίηση

Ο Λευκός Πύργος, το ελαιόδεντρο, καράβια, η σοφή κουκουβάγια, όλα έργα τέχνης εμπνευσμένα από την Ελλάδα, που δημιουργήθηκαν όχι με χρώματα και πινέλα, αλλά με μεταλλικά καπάκια από αναψυκτικά και κάθε είδους ροφήματα. Ο Σάββας Δερμετζόγλουεθελοντής στο Β’ ΚΑΠΗ Αμπελοκήπων, στη Θεσσαλονίκη, περιέγραψε πώς με τη βοήθεια των θαμώνων του κέντρου ανοιχτής προστασίας ηλικιωμένων, βρήκε έναν πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο να χρησιμοποιήσει τα καπάκια που συγκεντρώνονταν, κατά εκατοντάδες, στο κυλικείο.

   «Είχαν συγκεντρωθεί πάρα πολλά καπάκια στο κυλικείο κι αντί να τα πετάξουμε, θεώρησα πως θα ήταν καλύτερο να δημιουργήσω κάτι διαφορετικό», επισήμανε ο κ. Δερμετζόγλου κι εξήγησε: «είχα δει στο διαδίκτυο κάποιους που έφτιαχναν με καπάκια κάτι σχέδια και σκέφτηκα πως μπορώ κι εγώ να φτιάξω κάτι ανάλογο. Έτσι ξεκίνησα, με την άδεια του δημάρχου Λάζαρου Κυρίζογλου, το ένα έφερε το άλλο και γέμισε το ΚΑΠΗ με έργα μου».

   Διευκρίνισε, δε, πως στο πρωτότυπο αυτό εγχείρημά του, έχει δίπλα του, τα ηλικιωμένα μέλη του ΚΑΠΗ Αμπελοκήπων, που συνεχώς συγκεντρώνουν καπάκια από καφενεία, επιχειρήσεις και όπου αλλού υπάρχουν και στη συνέχεια του τα προσφέρουν για να ολοκληρώσει τα ξεχωριστά έργα τέχνης του, που κοσμούν τους χώρους του ΚΑΠΗ.

   «Από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, έχουμε δημιουργήσει κυρίως εξωτερικά του κτιρίου, πολλά έργα με περίπου 6.000 καπάκια, χρησιμοποιώντας καρφιά για να τα σταθεροποιήσουμε, Τον Λευκό Πύργο, το αστέρι της Βεργίνας, ένα καράβι ελληνικό με ήλιο και γλάρους. Έχουμε φτιάξει μια ελληνική σημαία αποτελούμενη από 1200 καπάκια. Επίσης έχω φτιάξει τον κομήτη του Χάλεϋ να πέφτει μέσα στη θάλασσα, ένα αεροπλάνο με δέντρα, ελαιόδεντρο, ένα ουράνιο τόξο και στο εσωτερικό του ΚΑΠΗ, έχουμε φτιάξει και μια μεγάλη γάτα κυριλέ, χρυσή με φιόγκο. Τα περισσότερα έργα είναι εμπνευσμένα από την Ελλάδα και τη Μακεδονία», υπογράμμισε ο ίδιος.

   Όπως σημείωσε, εκτός από τους ηλικιωμένους του ΚΑΠΗ, πολλοί είναι και οι πολίτες από κάθε γωνιά της χώρας που θέλουν να τον βοηθήσουν, χαρακτηριστικό παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος από την Αριδαία που είδε την προσπάθειά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και του έστειλε 1000 καπάκια. «Ακόμα και μεγάλες εταιρείες μου στέλνουν καπάκια πλέον. Έχουμε συγκεντρώσει περίπου 20.000 καπάκια. Μία από τις εταιρείες, μου έστειλε 14.000 καπάκια. Καθημερινά ασχολούμαι, δεν σταματάω καθόλου. Το μυαλό γεννάει συνέχεια ιδέες. Είμαι πολύ χαρούμενος καθώς έρχονται από σχολεία και παιδικούς σταθμούς για να δουν τα συγκεκριμένα έργα. Φωτογραφίζονται οι γονείς με τα παιδιά τους», αναφέρει με μεγάλη ικανοποίηση ο κ. Δερμετζόγλου.

   Ο Σάββας Δερμετζόγλου, με μεράκι εκτός από τα έργα τέχνης με καπάκια, έχει στολίσει εντυπωσιακά με εκατοντάδες λαμπιόνια, ειδικά για τις ημέρες των Χριστουγέννων, το Β’ ΚΑΠΗ Αμπελοκήπων έτσι ώστε να περνούν όμορφα και συντροφικά, σε ένα εορταστικό περιβάλλον, οι ηλικιωμένοι. Όπως εκμυστηρεύεται, κύριο μέλημά του είναι οι χώροι του ΚΑΠΗ να είναι προσεγμένοι, καθαροί και όμορφοι για να εισπράττουν τα μέλη του ΚΑΠΗ τη φροντίδα και την αγάπη που τόσο χρειάζονται.

 .http://ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

28η Οκτωβρίου: «Μόνο οι ελεύθερες ψυχές κρατάνε ελεύθερες πατρίδες» – Το μήνυμα του πιλότου του F-16 που συγκίνησε όλη την Ελλάδα

diktiou

Βράβευση του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Ειδικό Σήμα για το Κλιματικό Σύμφωνο

diktiou

Ο Ara Malikian στη Μονή Λαζαριστών

diktio diktio