www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΚΑΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Θεσσαλονίκη: Ανάδειξη του SI4CARE ως πρότυπο κοινωνικής καινοτομίας στην Ευρώπη

79b7dbdc3ee7726c888f3052eb28cee8
Κοινοποίηση

Το Έργο SI4CARE: Ένα Πρότυπο Κοινωνικής Καινοτομίας στην Ευρώπη

Το έργο SI4CARE (Social Innovation for Integrated Health CARE of ageing population in ADRION Regions) αναγνωρίστηκε ως ένα από τα πιο αξιόλογα παραδείγματα κοινωνικής καινοτομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο έργο αυτό συμμετείχε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, με κύριο στόχο τη δημιουργία ενός διακρατικού οικοσυστήματος που θα εξασφαλίσει ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης για τους ηλικιωμένους, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η συμβολή του SI4CARE είναι καταγεγραμμένη στην 5η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις Μακροπεριφερειακές Στρατηγικές, που δημοσιεύθηκε στις 13 Μαΐου 2025. Το έργο επί της ουσίας αναφέρεται ως ένα καλό παράδειγμα κοινωνικής καινοτομίας στο πλαίσιο του νέου Κοινωνικού Πυλώνα της Στρατηγικής της Ε.Ε. για την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου, γνωστής και ως EUSAIR, ο οποίος έχει ενσωματωθεί στο πρόσφατα αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης.

Η συμμετοχή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συνιστά σημαντική πρωτοβουλία για την υποστήριξη καινοτόμων λύσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Το SI4CARE όχι μόνο βελτιώνει τη φροντίδα για τους ηλικιωμένους, αλλά συμβάλλει ταυτόχρονα στη διαμόρφωση τοπικών καινοτόμων οικονομιών, εστιάζοντας στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και την τεχνολογική υποστήριξη των παρόχων υγείας.

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του έργου είναι η ενίσχυση της απασχόλησης σε απομακρυσμένες περιοχές, προσφέροντας ευκαιρίες για νέους επαγγελματίες σε τομείς που διαθέτουν υψηλή κοινωνική προστιθέμενη αξία. Η συμμετοχή της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας στο SI4CARE έχει οδηγήσει στη συγκέντρωση καλών πρακτικών που ήδη εφαρμόζονται στην περιοχή.

Κάποιες από αυτές τις πρακτικές περιλαμβάνουν το «Κλικ Ζωής», ένα πρόγραμμα που επιτρέπει σε τρεις χιλιάδες ηλικιωμένους στην Κεντρική Μακεδονία να καλέσουν βοήθεια άμεσα με το πάτημα ενός κουμπιού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, η πρωτοβουλία «Βοήθεια στο σπίτι» που υλοποιείται από τους δήμους παρέχει απαραίτητες υπηρεσίες στήριξης στους ηλικιωμένους.

Ένα ακόμα σημαντικό επίτευγμα είναι το ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας υγείας LLM Care του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το οποίο συνδυάζει νοητικές ασκήσεις και σωματική δραστηριότητα για τους ηλικιωμένους, προάγοντας την ανεξάρτητη διαβίωση. Αντίστοιχα, το Captain project του εν λόγω εργαστηρίου προσφέρει τεχνολογικές λύσεις, ενισχύοντας την κινητικότητα και τις γνωστικές δεξιότητες των ηλικιωμένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σούπερ Λιγκ Ευρώπης: Η Στρατηγική Προσέγγιση των Πλέι Οφ

user 3

Εκρηκτικές Εξελίξεις στο Κασμίρ: Ινδικές Πυραυλικές Επιθέσεις Σηματοδοτούν Κρίση με το Πακιστάν

user 3

«Βροχή» οι κλήσεις για παράνομη στάθμευση στον τερματικό σταθμό του μετρό τις Θεσσαλονίκης

diktiou