www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη: Δημοψήφισμα για τη ΔΕΘ και η πρόταση διεκδίκησης 100 στρεμμάτων από το Γ’ Σώμα Στρατού

7546eceb18a3ec423d0babf15bbbd961 no watermark
Κοινοποίηση

Δημοψήφισμα για τη ΔΕΘ: Εξελίξεις και Προτάσεις στην Θεσσαλονίκη

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, το θέμα της ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) απασχόλησε εκ νέου τους συμμετέχοντες. Το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου από δύο δημοτικές παρατάξεις, “Θεσσαλονίκη για Όλους” και “Πόλη Ανάποδα”, καθώς και από αρκετές άλλες συλλογικότητες, οι οποίες εξέφρασαν την επιθυμία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το ζήτημα της ΔΕΘ.

Το ερώτημα που προτείνεται να τεθεί στο δημοψήφισμα είναι το εξής: “Συμφωνείτε το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ να μετατραπεί με αποκλειστικά δημόσια χρηματοδότηση σε Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου, πολιτισμού και άθλησης, χωρίς νέες κατασκευές, και ταυτόχρονα (α) να διατηρηθούν μόνο τα περίπτερα με θεσμικά αποδεδειγμένη ιστορική αξία και μνήμη, ώστε να αποκατασταθούν και να φιλοξενούν ήπιες εκθεσιακές και πολιτιστικές δραστηριότητες, και (β) οι μεγάλες εκθέσεις να μεταφερθούν σε νέες εγκαταστάσεις σε δημόσια έκταση στη Σίνδο;”

Δεδομένου ότι η διοίκηση του δήμου δεν συμφωνεί με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί αυτού του ερωτήματος, οι παρατάξεις ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση υπογραφών, απαιτώντας τουλάχιστον 23.000 έως 25.000 υπογραφές, ώστε να αναγκαστεί ο δήμος να υιοθετήσει την πρότασή τους.

Κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ανέφερε την πρότασή του να ενωθούν όλες οι δημοτικές παρατάξεις γύρω από το αίτημα για τη παραχώρηση εκατό στρεμμάτων από την έκταση που καταλαμβάνει το Γ’ Σώμα Στρατού, με σκοπό τη δημιουργία δημοτικού πάρκου. Ήδη, σύμφωνα με την πρόταση του δήμου, αν προστεθούν αυτά τα εκατό στρέμματα στα 113 που σχεδιάζεται να περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ, θα προκύψει ένα ενιαίο πάρκο άνω των διακοσίων στρεμμάτων.

Όσον αφορά το δημοψήφισμα, ο δήμαρχος δήλωσε ότι η διοίκηση είναι ανοιχτή να το συζητήσει, υπό την προϋπόθεση να τεθούν δύο επιλογές: “Συμφωνείτε να φύγει η ΔΕΘ από το κέντρο και να πάει στη Σίνδο ή να παραμείνει στο κέντρο και να γίνει ένα νέο εκθεσιακό κέντρο με το λιγότερο δυνατό κτιριακό αποτύπωμα και ένα πάρκο 200 στρεμμάτων;”.

Ωστόσο, η πρόταση του δημοψηφίσματος θεωρείται ότι παρουσιάζει πολλές οργανωτικές και πολιτικές δυσκολίες. Ο προβληματισμός έγκειται στο ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικές προτάσεις για τη χρήση της έκτασης της ΔΕΘ, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διατύπωση ενός σαφούς ερωτήματος που να μπορεί να απαντηθεί από τους πολίτες.

Επιπλέον, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος απαιτεί σοβαρή οργανωτική προετοιμασία και τη συμμετοχή τουλάχιστον 40% των εγγεγραμμένων στις εκλογές, προκειμένου να είναι έγκυρο. Κάποιοι αναφέρονται σε προηγούμενο δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού το 2014, το οποίο, πρέπει να επισημανθεί, δεν αποτελούσε πραγματικό δημοψήφισμα αλλά πολιτικό ακτιβισμό.

Το πολιτικό ζήτημα εστιάζεται στο ερώτημα “ποιοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα;”. Αναφέρεται πως η τύχη της ΔΕΘ είναι θέμα που αφορά όχι μόνο την κεντρική Θεσσαλονίκη, αλλά ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα. Συνεπώς, είναι δίκαιο να αποφασίσει μόνο το 1/4 του πληθυσμού της πόλης για την τύχη της ΔΕΘ;

Η πρόταση διεκδίκησης έκτασης εκατό στρεμμάτων από το Γ’ Σώμα Στρατού επίσης έχει διατυπωθεί στο παρελθόν, κυρίως από τους πρώην δημάρχους και πολιτικά πρόσωπα στις δημοτικές παρατάξεις. Όμως, ο κ. Αγγελούδης αναφέρει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, ζητώντας μόνον εκατό στρέμματα. Ανεξαρτήτως των προθέσεων, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν φημίζεται για την ευκολία του να παραχωρεί δημόσια γη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αναμένονται εξελίξεις από το Υπερταμείο σε σχέση με το τελικό σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ. Σε λίγους μήνες, θα παρουσιαστεί το σχέδιο που θα αποκαλύψει εάν και πώς θα δημιουργηθεί το πάρκο των 110 στρεμμάτων, καθώς και οι χρηματοδοτικές λεπτομέρειες που αφορούν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή και η πόλη, κυρίως η διοίκηση του δήμου, θα πρέπει να διατυπώσει τις τελικές του θέσεις με βάση τα νέα δεδομένα. Μετά από 13 χρόνια αναμονής, η κατάσταση επιβάλλει να υπάρξει μια οριστική λύση.

Υ.Γ. Εντύπωση προκαλεί η απουσία του επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη για Όλους”, Σπύρου Πέγκα, από τη συνεδρίαση για τη ΔΕΘ. Είναι η δεύτερη φορά που απουσιάζει, ενδεχομένως λόγω της υποστήριξής του στο προηγούμενο σχέδιο ανάπλασης. Αυτές οι απόψεις είναι φυσικό να είναι μεταβλητές, αρκεί να υπάρχει διάλογος και να εκφράζονται οι λόγοι πίσω από τις διαφωνίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Αρχαιοκαπηλία στη Βόρεια Ελλάδα Αναστολή καθηκόντων για τον εμπλεκόμενο αρχαιοφύλακα

user 3

 Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΝΟΥΣΙΑ ΑΠΟ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ

diktio diktio

Ο νόμος 5179/2025 επαναστατεί κατά της τηλεοπτικής πειρατείας

user 3