www.thessalonikinews.gr
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους για τα απλήρωτα ΕΣΠΑ οι ιδιοκτήτες Παιδικών σταθμών

393900203 1082529749588572 776445877057051706 N
Κοινοποίηση

Τα αιτήματά τους

Σε κινητοποίηση προχώρησαν σήμερα ιδιοκτήτες ιδιωτικων βρεφονηπιακών- παιδικών σταθμών, στο πλαίσιο Πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιωτικών Βρεφονηπιακών- Παιδικών σταθμών, για τα απλήρωτα χρήματα, εδώ και οκτώ μήνες, από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

 Η πορεία με τα σχολικά λεωφορεία θα καταλήξει σε λίγη ώρα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλονίκης όπου οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών βρεφονηπιακών – παιδικών σταθμών θα καταθέσουν υπόμνημα με τα αιτήματά μας ενώ ορισμένοι εξ αυτών κράτησαν σήμερα τις επιχειρήσεις τους κλειστές.

Η Χαρά Σελλή, πρόεδρος του ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ (Σύλλογος Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων Ελλάδος) δήλωσε στο makthes.gr ότι «δεν έχει εξοφληθεί το περσινό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που υλοποιήσαμε και τελείωσε τον Ιούλιο και δεν έχουν καταβληθεί ούτε τα χρήματα του φετινού προγράμματος για τους μήνες Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος». 

Σημείωσε πως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ιδίως της βόρειας Ελλάδας, «δεν έχουν χρήματα ούτε για να βάλουν πετρέλαιο να ζεσταθούν τα παιδιά. Υπάρχουν παιδικοί σταθμοί που δεν έχουν χρήματα για σίτιση και φυσικά, για να πληρώσουν το προσωπικό. Είναι απλήρωτοι εδώ και οκτώ μήνες. Φυσικά δεν μπορούν να αντέξουν. 

Ήδη για τη φετινή χρονιά δεν άνοιξαν 20 παιδικοί σταθμοί». Τόνισε πως πρόκειται για ένα κοινωνικό πρόγραμμα που έχει απορροφητικότητα και «θα πρέπει αν μη τι άλλο, η πολιτεία να κατανοήσει πως δεν έχουμε επιχειρήσεις εκατομμυρίων ώστε να υπάρχει οικονομικό απόθεμα. Αυτήν τη στιγμή χρηματοδοτούμε από την τσέπη μας το πρόγραμμα ΕΣΠΑ». Η ίδια ειπε πως «αν δεν εισακουστούν τα αιτήματά μας, θα προχωρήσουμε σε απεργία διαρκείας. 

Αν θέλουν οι γονείς να έχουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί τις πόρτες ανοιχτές για να διαπαιδαγωγούν και να εκπαιδεύουν τα παιδάκια τους, θα πρέπει να σκύψουν στο πρόβλημα και να είναι συμπαραστάτες μας».https://www.youtube.com/embed/hQ8NXsYql0g

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών

«Οι Ιδιωτικοί Βρεφικοί, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί προσφέρουν περισσότερα από 50 χρόνια πολυεπίπεδο κοινωνικό και παιδαγωγικό έργο, στηρίζοντας την ελληνική οικογένεια, συνεισφέροντας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό όσον αφορά την υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής των κυβερνήσεων και κυρίως φροντίζοντας, διαπαιδαγωγώντας και εκπαιδεύοντας χιλιάδες παιδιά!

Λειτούργησαν (και λειτουργούν) πάντοτε με οποιεσδήποτε συνθήκες εκτός από ειδικές όπως την περίοδο της πανδημίας.

βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να ενημερώσουμε ότι θα απεργήσουμε, διεκδικώντας την επίλυση θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων, τα οποία μας προκαλούν σοβαρές δυσκολίες στη λειτουργία μας.

Τα περισσότερα προβλήματα έχουν τις απαρχές τους σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας ή δεκαπενταετίας, αν και πολλοί αρμόδιοι Υπουργοί ή Υφυπουργοί κατά το παρελθόν προσπάθησαν να βοηθήσουν και να επιλύσουν ορισμένα εξ αυτών, χωρίς τελικά να επιλύονται οριστικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν οι αποφάσεις αρνητικές συνέπειες για τον Κλάδο.

Από τις πολλές οι αποφάσεις που το αποδεικνύουν, αναφέρουμε ενδεικτικά δύο:

Τον περιορισμό εγγραφής παιδιών μόνον σε ηλικίες μικρότερες των τεσσάρων (4) ετών, δυνατότητα την οποία είχαμε από το 1970 έως το 2019.

Την τεράστια αύξηση του κόστους λειτουργίας των μονάδων μας εξαιτίας της χρήσης του

Ηλεκτρονικού Παρουσιολογίου για τα παιδιά ωφελουμένων μέσω ΕΣΠΑ και παράλληλα τη λόγω στρέβλωσης εξελικτικά της δομής

Δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση για ένα παιδαγωγικό κέντρο προσχολικής αγωγής να «κλείνει» τις πόρτες του στα παιδιά και να «ανοίγει» την καρδιά του στην κοινότητα των πολιτικών ζητώντας τα αυτονόητα δηλαδή να εισακούγονται οι προτάσεις και οι απόψεις του που πηγάζουν μέσα απ’ την πολυετή εμπειρία και την αγάπη του για τα παιδιά, να εξασφαλίσει την οικονομική του επιβίωση και αξιοπρέπεια, να αισθανθεί ότι η πολιτεία το αντιμετωπίζει ως μια παιδαγωγική οντότητα με γνώση και άποψη για το αντικείμενό της, να βιώσει ότι η πολιτεία μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και επιστημονικό παιδαγωγικό σχεδιασμό εξασφαλίζει την εξέλιξή του και αφαιρεί πολλαπλά εμπόδια που υπό άλλες συνθήκες θα οδηγήσουν στον αφανισμό του.

Μέσα από αυτή την συμβολική κινητοποίηση, μίας μόνον ημέρας , φωνάζουμε δυνατά, για ακόμη μια φορά:

Να υπαχθούμε μόνιμα στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και να μην μετακινηθούμε σε κανένα άλλο Υπουργείο, διότι η οικογένεια και η προσχολική ηλικία είναι αλληλένδετες.

για τη λειτουργία του θεσμικού μας

Να δημιουργηθεί κοινή επιτροπή με τα Υπουργεία για την επίλυση θεμάτων μας.

Να συμμετάσχουμε στη διαβούλευση και με προτάσεις όσον αφορά τη λήψη μέτρων για το Δημογραφικό.

Να ξεκινήσει η διαδικασία απογραφής του Κλάδου μας.

Να λάβουμε τα οφειλόμενα 4 μηνών (ενώ διανύουμε τον 5ο) του προγράμματος ΕΣΠΑ, καθώς σε κάθε Δομή οφείλονται χιλιάδες ευρώ, χωρίς όμως οι συνάδελφοι να υποβαθμίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών, στηρίζοντας για τον σκοπό αυτό τις Δομές τους με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο (ίδια κεφάλαια, δάνεια) για να μην καταστούν προβληματικές και τελικά μη βιώσιμες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Θεσσαλονίκη: Σε ετοιμότητα ο ΟΑΣΘ για το κύμα ψύχους με αλατιέρες και αντιολισθητικές αλυσίδες

diktiou

Δ. Ωραιοκάστρου: Πώς θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες ενόψει τωνεκλογών της 8ης Οκτωβρίου – Αλλαγές στα εκλογικά τμήματα – Μάθε που ψηφίζεις

diktio diktio

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 59χρονος σε τροχαίο – Η μοτοσικλέτα «καρφώθηκε» στις μπάρες

diktiou