“Ανάβουν τα φώτα αυτή την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, το θέμα είναι να παραμείνουν ανοιχτά, διότι πολλές φορές έχουμε νιώσει τη μοναξιά να σβήνουν τα φώτα μετά τη ΔΕΘ και να περιμένουμε να ανάψουν ξανά μέχρι την επόμενη έκθεση, οι διακόπτες πρέπει να μείνουν ανοιχτοί”, τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας –Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας, καλεσμένος της δημοσιογράφου Σύνθιας Σάπικα στην εκπομπή “Τριτολογίες“.
Όπως τόνισε ο κ. Γκιουλέκας, ο οποίος εκλέγεται βουλευτής από το 2000, “η Θεσσαλονίκη πριν τη δεκαετία του 90′ θεωρείτο μία ακριτική περιοχή, τώρα όμως αυτό συγκριτικά έγινε το μεγάλο μας πλεονέκτημα, δηλαδή απέχουμε λίγο από τις πρωτεύουσες των όμορων κρατών και αυτό που χρόνια δεν είχαν ανακαλύψει άλλοι το ανακάλυψαν οι ξένοι, όπως είναι για παράδειγμα η Rfizer, η Microsoft, η Deutche Telecom, και άλλες, οι οποίες δεν ήρθαν εδώ επειδή αγάπησαν ξαφνικά τη Θεσσαλονίκη αλλά γιατί είδαν ότι είναι μία πόλη στρατηγείο και ένας τόπος επενδύσεων.”
Αναφορικά με τα μεγάλα έργα στην πόλη, ο κ. Γκουλέκας ανέφερε ότι σε λιγότερο από τρεις μήνες “το γιοφύρι της Άρτας που λέγεται μετρό ξεκινάει, τώρα πια θα κοπεί το πρώτο εισιτήριο και η Θεσσαλονίκη θα δει ότι το μετρό παραδίδεται πλέον σε κοινή χρήση.” “Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα μετρό της Ευρώπης, απόλυτα ασφαλές, καθώς οι συρμοί θα κινούνται σε διαφορετικές σήραγγες, ενώ στους σταθμούς, ακόμη και να θέλει κανείς να προξενήσει ατύχημα, δεν μπορεί καθώς, σταματάει ο συρμός, ανοίγουν οι γυάλινες πόρτες, αποβιβάζεται ο κόσμος, κλείνουν οι πόρτες και μετά ξεκινάει ο συρμός”, ανέφερε ο Υφυπουργός, ενώ θα υπάρχει εισιτήριο με διακυμάνσεις, δηλαδή μόνο για το μετρό, για μετρό και ΟΑΣΘ κλπ.
Σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες περισσότερο, ο κ. Γκιουλέκας είπε ότι είναι το μετρό, τα ζητήματα που αφορούν στα εργασιακά, καθώς έχει πέσει μεν η ανεργία, εξακολουθεί δε να υπάρχει, ενώ ζητούν και μία καλύτερη ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά τους.
“Oι χαμένες δεκαετίες της Θεσσαλονίκης πρέπει να κερδηθούν, χάσαμε πολύτιμο χρόνο, τα έργα υποδομών που καθυστέρησαν τόσα χρόνια έθεσαν σε δοκιμασία την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου, όταν οι πολίτες βλέπουν να διαψεύδονται οι προσδοκίες τους, κλονίζεται η εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς και αυτό πρέπει να το κερδίσουμε”, επισήμανε.
“Προτιμώ να είμαστε η πρωτεύουσα του Βορρά, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, όπως είμαστε, παρά να είμαστε η συμπρωτεύουσα, κάποτε μας χρύσωναν το χάπι, προτιμώ να θυμόμαστε ότι σε μία αλλά περίοδο, μία άλλη εποχή, ήμασταν η συμβασιλεύουσα όχι όμως η συμπρωτεύουσα”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.
Τέλος, όπως είπε, την τελευταία πενταετία έχουν αυξηθεί οι πιστώσεις που έρχονται στη Θεσσαλονίκη, καθώς υπάρχει πλέον η πεποίθηση ότι βοηθώντας τη βόρεια Ελλάδα, δεν βοηθάμε μόνο κάποιες περιφέρειες αλλά όλη τη χώρα, η Θεσσαλονίκη έχασε μεγάλες ευκαιρίες έμεινε πίσω πολλές δεκαετίες, ενώ αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική επισήμανε ότι προτεραιότητα είναι η Μακεδονία και η Θράκη.
“Συνεχίζουμε να στέλνουμε το μήνυμα ότι ο ταραξίας είναι από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, το μόνο που ζητούμε είναι να εφαρμόσουμε όσα προβλέπονται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας”, σχολίασε ο κ. Γκιουλέκας, ενώ υποσχέθηκε ότι μετά τη ΔΕΘ θα αρχίσουν οι εκδηλώσεις ενημέρωσης για τον αναπτυξιακό νόμο σε Μακεδονία και Θράκη, για την τόνωση της επιχειρηματικότητας σε περιοχές που έχουν ερημώσει και την προώθηση νέων επενδύσεων.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ