Η Μακεδονική Κουζίνα: Μια Γαστρονομική Εξερεύνηση
Η Μακεδονική κουζίνα, με τα εκλεκτά προϊόντα της, προσφέρει μία μοναδική γεύση και έμπνευση που προέρχεται από τα πλούσια εδάφη της Μακεδονίας. Εδέσματα που παρασκευάζονται από πουλερικά, ελαιόλαδο, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, καθώς και γαλακτοκομικά προϊόντα, ελιές και κρασί, εκφράζουν την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της περιοχής. Μέσα από αυτήν την πλούσια γεύση, η Μακεδονική κουζίνα στοχεύει να προβάλει τον γαστρονομικό τουρισμό, τοποθετώντας τη Κεντρική Μακεδονία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.
Η πρωτοβουλία αυτή αναλήφθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδίου διατροφικής συνεργασίας που υλοποιείται μαζί με Αναπτυξιακές Εταιρείες της περιοχής. Σκοπός είναι να αναδείξει και να προωθήσει τη γαστρονομία της Κεντρικής Μακεδονίας, ενισχύοντας έτσι τον γαστρονομικό του τουρισμό.
Μαγειρεύουμε Στις Ρίζες Μας: Η Αυθεντικότητα της Μακεδονικής Κουζίνας
Κατά τη διάρκεια της πρώτης εκδήλωσης για την προβολή της Μακεδονικής κουζίνας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Μαγειρεύουμε στις Ρίζες μας», παρουσιάστηκαν ποικιλία δράσεων που σκοπό έχουν να ενισχύσουν τη γαστρονομία. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν τη συμμετοχή οκτώ εταίρων, με την ΑΝΕΘ να συντονίζει το τοπικό πρόγραμμα CLLD/LEADER.
Επιπροσθέτως, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν χάρτες γεύσεων από την Κεντρική Μακεδονία, αναδεικνύοντας πιάτα βασισμένα σε συνταγές με υλικά πλούσια σε υψηλή διατροφική αξία. Εκπρόσωποι των Επαγγελματιών Εστίασης και Μαγειρικής Ελλάδος παρουσίασαν μοναδικές παρασκευές από διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως σαλιγκάρια γιαχνί και τηγανητές πιπεριές από την Πέλλα, γκαβόψαρα και ραβανί από την Ημαθία, καθώς και πολλά άλλα πιάτα που υπογραμμίζουν την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της περιοχής.
Η Γαστρονομική Ταυτότητα και Η Επιρροή των Τοπικών Προϊόντων
Ο γενικός διευθυντής της αναπτυξιακής νομού Θεσσαλονίκης ΑΝΕΘ-ΑΟΤΑ, Γιώργος Πετρίδης, συνεχάρη την προσπάθεια ανάδειξης του γαστρονομικού τουρισμού, τονίζοντας ότι η δράση χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε ότι η Μακεδονική κουζίνα είναι το σύνολο της γαστρονομίας των λαών που διαβιούν στην περιοχή, όπως Πόντιοι και Βλάχοι, δημιουργώντας έναν σύγχρονο γαστρονομικό χαρακτήρα.
Ο Θεόδωρος Κουρατζόγλου, σεφ και μέλος της ΕΕ Επαγγελματιών Εστίασης και Μαγειρικής Ελλάδος, αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης των τοπικών πρώτων υλών, τονίζοντας ότι η Μακεδονική κουζίνα είναι συνδεδεμένη με τις ρίζες και τις παραδοσιακές μεθόδους μαγειρικής. Υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης των τοπικών συνταγών και της πολιτιστικής κληρονομιάς που αυτές φέρουν, επισημαίνοντας την ποικιλία γεύσεων που προσφέρουν τα τοπικά προϊόντα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος, Βασίλης Τσιρώνης, αναφέρθηκε στη διατροφική αξία της Μακεδονικής κουζίνας, επεξηγώντας ότι αποτελεί μέρος της μεσογειακής διατροφής, η οποία είναι αποτέλεσμα πολυπολιτισμικών επιρροών και εκφράζει την παράδοση της περιοχής μέσω των τοπικών προϊόντων. Τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά συνιστούν τη βάση της κουζίνας αυτής, προσφέροντας παράλληλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν τη μοναδικότητά της.