www.thessalonikinews.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Ο “αποχαιρετισμός” της Ολυμπίας Βικάτου στον Δανό αρχαιολόγο Rune Frederiksen

Received 1518343638905137 400x422
Κοινοποίηση

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοκαρνανίας – Λευκάδας, αρχαιολόγος Δρ Ολυμπία Βικάτου σε συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Δανού Καθηγητή Rune Frederiksen αναφέρει:

“Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τον θάνατο του Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και Διευθυντή της ανασκαφής του Θέρμου Ι.Α. Παπαποστόλου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας αποχαιρετά σήμερα Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023, με αισθήματα βαθιάς θλίψης και συγκίνησης έναν ακόμη από τους ανασκαφείς της αιτωλικής γης, τον Καθηγητή Rune Frederiksen, πρώην Διευθυντή του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα και Υπεύθυνο των Συλλογών της Ny Carlsberg Γλυπτοθήκης της Κοπεγχάγης, με τον οποίο είχαμε τη χαρά να ολοκληρώσουμε στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος τη συστηματική ανασκαφή του θεάτρου της αρχαίας Καλυδώνας.

Γεννημένος το 1971, με σπουδές στην Κλασική Αρχαιολογία στην Κοπεγχάγη και τη Ρώμη, απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στο Copenhagen Polis Center (2000-3), κατά το οποίο διάστημα εργάστηκε ως σύμβουλος στη Ny Carlsberg Glyptotek και παράλληλα δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Το 2004-7, στο πλαίσιο ερευνητικής υποτροφίας βρέθηκε στην Οξφόρδη (Worcester College και Ashmolean Museum) και από το 2008-15 εργάστηκε στην Αθήνα, αρχικά ως υπότροφος της Carlsberg με αφορμή ερευνητικό πρόγραμμα για την αστικοποίηση στον αρχαίο ελληνικό κόσμο κατά την προκλασική περίοδο και από τον Σεπτέμβριο του 2010 ως Διευθυντής του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα.

Από το 2016 εργαζόταν στη Ny Carlsberg Glyptothek ως Υπεύθυνος Συλλογών.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονταν σε διάφορους τομείς της τέχνης, της αρχιτεκτονικής και της ιστορίας του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου.

Είχε λάβει μέρος σε ανασκαφές στη Δανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ιορδανία και την Κύπρο, με πιο σημαντικές ως Διευθυντής του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα, την ανασκαφή του αρχαίου θεάτρου της Καλυδώνας το διάστημα 2011-2014 σε συνεργασία με την υπογράφουσα και την ανασκαφή της προελληνιστικής Σικυώνας το 2015.

Είχε οργανώσει πληθώρα συνεδρίων με ποικίλη θεματολογία (γύψινα εκμαγεία αρχαίων γλυπτών, αρχαίες οχυρώσεις και θέατρα) και παράλληλα είχε την επιμέλεια περιοδικών εκθέσεων, όπως “The Ancient Mediterranean” (the Ny Carlsberg Glyptotek 2006) και “Treasures of the Ashmolean Museum” (2006-8), καθώς και μικρότερων εκθέσεων για τη σύγχρονη τέχνη (Αθήνα 2011-15).

Με ένα πλούσιο ανασκαφικό και ερευνητικό έργο, ο Rune Frederiksen, χάρισε στην επιστημονική κοινότητα πολλές μονογραφίες και άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, πρακτικά διεθνών συνεδρίων και συλλογικούς τόμους, που αποδεικνύουν την άρτια επιστημονική του πληρότητα.

Την επιθυμία του, η τελική δημοσίευση της συστηματικής ανασκαφής του αρχαίου θεάτρου της αιτωλικής Καλυδώνας που κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες, να παρουσιαστεί στο Μεσολόγγι, στον ιερό τούτο τόπο που αγάπησε τόσο πολύ και αφοσίωσε χρόνια ανασκαφών και έρευνας, θα εκπληρώσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος στο άμεσο μέλλον σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης στον σπουδαίο αυτό φίλο και συνεργάτη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Η Προϊσταμένη και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων εκφράζουν τη βαθειά τους λύπη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στη σύζυγο και στα παιδιά του.

Τους ευχόμαστε να έχουν υγεία και δύναμη για να διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη του.

Αγαπητέ μας φίλε και συνεργάτη Rune, σε αποχαιρετούμε με αγάπη και θα σε θυμόμαστε πάντα για το πλατύ σου χαμόγελο και την αγάπη σου για τις αρχαιότητες και τα μνημεία της αιτωλικής Καλυδώνας.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Θεσσαλονίκη: Στις φλόγες εγκαταλελειμμένο ΙΧ τα ξημερώματα στο Μελισσοχώρι

diktio diktio

Στην τελική ευθεία για την ανανέωση της ελεγχόμενης στάθμευσης

diktiou

Τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ. που περικλείεται από τις οδούς Αλ. Σταύρου- Αλκμήνης- Διομήδη- Δανιόλου

diktiou