Κα testimony του Παύλου Χαϊκάλη στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη
Κατά την διάρκεια της δίκης του Πέτρου Φιλιππίδη, ο ηθοποιός Παύλος Χαϊκάλης κατέθεσε υπέρ του κατηγορούμενου, αρνούμενος τις κατηγορίες περί βιασμού που έχουν διατυπωθεί από δύο συναδέλφους του. Ο Χαϊκάλης περιέγραψε τα κίνητρα των γυναικών ως «εκδίκηση, ζήλεια, λανθάνουσα κρίση φεμινισμού», υπονοώντας ότι η κατηγορία ενδέχεται να προέρχεται από προσωπικά κίνητρα.
Τα κίνητρα πίσω από τις καταγγελίες
Ο Χαϊκάλης, απαντώντας σε ερωτήσεις του Εισαγγελέα, ανέφερε ότι οι δύο γυναίκες μπορεί να επιθυμούσαν την «θέση της κυρίας Νίνου» και τόνισε ότι ο «βομβαρδισμός καταγγελιών από το 2020 για απόπειρες βιασμού» είναι κάτι που δεν έχει συμβεί στο παρελθόν με αυτή την ένταση.
Σύμφωνα με τον μάρτυρα, η προσωπικότητα του Πέτρου Φιλιππίδη προέρχεται από μια σχολή που βασίζεται στην πειθαρχία, γεγονός που δεν άρεσε σε κάποιους που επιθυμούσαν περισσότερη ελευθερία. Ο Χαϊκάλης δήλωσε ότι ο Φιλιππίδης στα 32 του ετών είχε δικό του θίασο, στοιχείο που δημιουργούσε εντάσεις.
Διαχείριση καταγγελιών και η έννοια της εξουσίας
Αναφορικά με την ερώτηση της προεδρεύουσας για τη δυνατότητα του Φιλιππίδη να επηρεάζει τις καριέρες άλλων, ο Χαϊκάλης απάντησε πως «κανένας δεν έχει τη δύναμη να κάνει κάτι τέτοιο» και εξήγησε ότι οι πρωταγωνιστές μπορούν να προτείνουν ηθοποιούς, αλλά η εξουσία ανήκει σε άλλους παράγοντες, όπως κανάλια και παραγωγές.
Επίσης, σχετικά με τις καταγγελίες και τη διαχείρισή τους από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών στο πλαίσιο του κινήματος #MeToo, ο Χαϊκάλης σημείωσε ότι έγιναν διαγραφές χωρίς ποινικές αποφάσεις και σχολίασε ότι «κρεμάστηκε στα μανταλάκια» για τρία χρόνια χωρίς να γνωρίζει την ουσία των καταγγελιών.
Η κατάθεση του Χαϊκάλη στην εκδίκαση της υπόθεσης Φιλιππίδη συνιστά ένα σημαντικό στρατηγικό βήμα, το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαδικασία και την αντίληψη του κοινού σχετικά με τις συγκεκριμένες κατηγορίες, ενώ οι αναφορές του σχετικά με την «παράδοση» και την υποκρισία εντός του θεατρικού χώρου προσθέτουν βάθος στη συζήτηση γύρω από τις κοινωνικές δυναμικές στην ελληνική υποκριτική κοινότητα.