www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σοφία Ζαχαράκη: Αυξημένος κατά 3.194.000 θα είναι φέτος ο προϋπολογισμός για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας

[366623] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/eurokinissi)
Κοινοποίηση

Αυξημένος κατά 3.194.000 από το ποσό που είχε προϋπολογιστεί αρχικά θα είναι φέτος ο προϋπολογισμός για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας και ανέρχεται στα 4.075.000 ευρώ με τη μεγαλύτερη έκτακτη επιχορήγηση που έχει δοθεί ποτέ τόνισε η Yπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη σε συζήτηση στο πλαίσιο του φόρουμ «2030: Η νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας – Στρατηγική, ορόσημα, προκλήσεις» που διοργανώνεται από τη Μακεδονία Ενημέρωση ΑΕ.

Συγχρόνως αυξημένα είναι, όπως υπογράμμισε, τα ποσά τα οποία δόθηκαν και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. «Αυξημένος θα είναι προϋπολογισμός και για το ΚΕΑΤ- Κέντρο Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών όπως και για τα εποπτευόμενα δικά μας ιδρύματα άμεσα» είπε η κ. Ζαχαράκη, η οποία συμμετείχε στην ενότητα για τα θέματα κοινωνικής συνοχής.

Από τον προϋπολογισμό των τεσσάρων δισεκατομμυρίων που έχει το υπουργείο μας, ένα καινούργιο υπουργείο, τα 3,5 δισεκατομμύρια πηγαίνουν στην παροχή επιδομάτων, τα οποία μπορεί να θεωρούνται δεδομένα, αλλά δεν είναι, τόνισε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναφέροντας μεταξύ άλλων το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης, τα αναπηρικά επιδόματα, τα επιδόματα που έχουν να κάνουμε με υπερήλικες, ανασφάλιστους πολίτες.

«Πολλοί εδώ σήμερα μπορεί να σκέφτεστε: ” Λύνεται το ζήτημα της κοινωνικής συνοχής με επιδόματα;”. Δεν πρέπει να δώσουμε ενεργητικές πολιτικές έτσι ώστε κάποιοι να εξέλθουν από αυτή τη λογική του απλά περιμένω κάτι;”. Είναι ένας συνδυασμός, πάντα το κράτος θα πρέπει να είναι εκεί γι αυτόν που τον έχει ανάγκη» διευκρίνισε.

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό επισημαίνοντας ότι όλες οι δυνάμεις του υπουργείου τους επόμενους μήνες θα συντείνουν σε αυτό. Σημειώνοντας ότι στην πρόσφατη στατιστική απεικόνιση η Κεντρική Μακεδονία είχε μια μείωση 4,6%, είπε ότι «πολύ σύντομα όλες οι συζητήσεις για ανταγωνιστικότητα, για οικονομία, για μια ανάπτυξη στη χώρα, η οποία πρέπει να είναι βιώσιμη και πρέπει να έρχεται από τους ανθρώπους και να αφορά τους ανθρώπους θα κλονίζονται όταν βλέπουμε τα δημογραφικά στοιχεία».

Τα κίνητρα όσον αφορά στο δημογραφικό, όπως είπε η κ. Ζαχαράκη είναι η μείωση του ΦΠΑ σε βρεφικά είδη και η αύξηση του επιδόματος γέννας. Αναφερόμενη στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» τόνισε ότι με απόφαση του πρωθυπουργού διπλασιάστηκε το ποσό φτάνοντας στο 1 δισ ευρώ και εξήγησε ότι στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη εκταμιευθεί 163 δάνεια”.

Στους λόγους για τους οποίους οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με το Εθνικό Σύστημα Υγείας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος κάνοντας λόγο «για ένα Σύστημα που είναι πλέον 40 ετών και έχει φτιαχτεί κατ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου».

Είναι ένα σύστημα απολύτως δημοσιοϋπαλληλικό, παρέχει υπηρεσίες από δημοσίους υπαλλήλους, κρατικούς υπαλλήλους και χρηματοδοτείται αποκλειστικώς από το κράτος, κατά κύριο λόγο μέσω επιχορηγήσεων του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και εν μέρει μέσω των κοινωνικών ταμείων, είπε ο κ. Βαρτζόπουλος τονίζοντας ότι έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της γενικής κάλυψης του πληθυσμού, αλλά έχει δύο μεγάλα μειονεκτήματα: Πρώτον ο δημοσιουπαλληλικός χαρακτήρας του, το γεγονός δηλαδή ότι είναι μια δημοσία υπηρεσία όπου οι επιλογές των προϊσταμένων και των εξελίξεων και όλα τα κριτήρια γίνονται βάσει αρχαιότητος και επιστημονικής δεξιότητας και δεν λαμβάνεται υπόψη η αποδοτικότητα της μονάδας και του διευθυντή ιατρού, δεν λαμβάνεται σε καμία απόφαση εξελίξεως του προσωπικού ή καλύψεως θέσεων ή οικονομική αποδοτικότητα και δεύτερον ότι τα δημοσιονομικά είναι συγκεκριμένα και ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Είναι καιρός οι νομοθετικές αποφάσεις της Βουλής των τελευταίων ετών να γίνουν πράξη με την έκδοση των κανονιστικών αποφάσεων με σκοπό να ανοίξει το Σύστημα, να μπει φρέσκος αέρας να γίνει περισσότερο ελκυστικό. Και από την άλλη πλευρά γίνεται μία τεράστια προσπάθεια οικονομικού εκσυγχρονισμού και διοικητικής βελτίωσης των νοσοκομείων, έτσι ώστε να υπάρχει αυστηρός έλεγχος για κάθε ευρώ που δαπανάται, ανέφερε.

Βοήθεια σε διάφορες κοινωνικές ομάδες προσφέρει μητρόπολη

Οι άνθρωποι που επισκέπτονται τον μητροπολίτη, ή οποιονδήποτε άλλον κληρικό μπορεί να ζητήσουν τα πάντα, από ένα απλό οικονομικό βοήθημα ή μία μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια επειδή χάνουν το σπίτι τους σε πλειστηριασμό. Από έναν φορέα μόνον, όπως η Εκκλησία, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα, απαιτούνται συνεργασίες για να βρεθούν λύσεις για κοινωνικά προβλήματα που μας απασχολούν όλους, ανέφερε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος.

Δεν έχουμε σκοπό να γίνουμε ένα παράλληλο υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ή ο,τιδήποτε. Δεν είναι αυτή η κύρια εργασία μας. Εμείς επιθυμούμε και θέλουμε και εργαζόμαστε για τη σωτηρία του ανθρώπου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ενδιαφερόμαστε για το τώρα. Η Εκκλησία πρωταρχικά θα πρέπει να είναι κοινότητα και γι αυτό η βοήθεια εκτείνεται και πέρα από τα μέλη της, επισήμανε.

Κληθείς να περιγράψει με αριθμούς το έργο της μητρόπολης Θεσσαλονίκης στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής διευκρίνισε ότι ένα μεγάλο μέρος του φιλανθρωπικού έργου καλύπτει το Φιλόπτωχο Ταμείο που προσφέρει βοήθεια σε διάφορες κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι έχουν ανάγκη, όπως άπορους μετανάστες, πρόσφυγες, άστεγους, πολύτεκνους, ηλικιωμένους που δυσκολεύονται, ανύπαντρες μητέρες και βοηθά και το έργο συγκεκριμένων ιδρυμάτων που λειτουργούν και από άλλους φορείς στα όρια της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Αναφέρθηκε στα έκτακτα οικονομικά βοηθήματα σε 2000 απόρους, την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου σε σχολεία που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς τη θέρμανση, τη ΔΕΗ και άλλες ανάγκες και τόνισε ότι πέρυσι το ποσό για την πολιτική αυτή έφτασε τα 250.000 ευρώ.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και δράσεις αλληλεγγύης

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατορθώνει μέσα από στοχευμένες πολιτικές να μετατρέπει τους απρόσωπους πόρους σε μετρήσιμο έργο για κάθε πολίτη, υπογράμμισε η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου.

Η αντιπεριφερειάρχης μίλησε για όλες τις δράσεις αλληλεγγύης που αναπτύσσονται από την Περιφέρεια, αναφέρθηκε στη συνέχιση της λειτουργίας όλων των κοινωνικών δομών, που έχουν δημιουργηθεί με τους κρατικούς φορείς και με τους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας και τόνισε ότι η διοίκηση της ΠΚΜ κατάφερε να απλώσει ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, το οποίο λειτούργησε και λειτουργεί ως ασπίδα της κοινωνίας, απέναντι στις αλλεπάλληλες κρίσεις που βιώνει τα τελευταία χρόνια.

Οι δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της HELLENiQ ENERGY έχουν επίδραση σε περίπου 930.000 συνανθρώπους μας σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, είπε ο διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων του Ομίλου Σωτήρης Αναστασιάδης.

«Προσπαθούμε και θεωρούμε χρέος μας ένα ποσοστό των κερδών να επιστρέφει στην κοινωνία με πολύπλοκες ενέργειες και προγράμματα, γιατί στο τέλος δεν παύουμε να είμαστε κομμάτι της κοινωνίας και μέρος μιας πολύ σημαντικής αλυσίδας που δεν είναι διακεκομμένη, αλλά κρίκοι που μπαίνουν ο ένας μέσα στον άλλο» τόνισε και ανέφερε ότι είτε με βραβεύσεις είτε με υποτροφίες βοηθήθηκαν περίπου 300.000 νέοι και η Θεσσαλονίκη έχει αρκετά μεγάλο κομμάτι σ’ αυτό.

Πηγή: www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΗΠΑ: Μαζικές ακυρώσεις συνδρομών στο Netflix – Ποια είναι η αιτία

diktiou

ΗΠΑ: Ζητούνται εθελοντές για να διακοσμήσουν… τάφους

diktio diktio

Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάσθηκε ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος δύο αλλοδαπών

diktiou