www.thessalonikinews.gr
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τελευταίες παραστάσεις για το Closer στο Θέατρο Αριστοτέλειον έως 24 Μαρτίου

Closer@patroklos Skafidas
Κοινοποίηση

Όσο πιο κοντά, τόσο πιο επικίνδυνα

Ο Δημήτρης Αγιοπετρίτης – Μπογδάνος σκηνοθετεί το Closer, το πολυβραβευμένο έργο του Πάτρικ Μάρμπερ (βραβεία Τόνυ και Ολίβιε), που μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο από τον Μάικ Νίκολς το 1994, γνωρίζοντας παγκόσμια επιτυχία. Τους τέσσερις ρόλους ερμηνεύουν οι Μιχάλης Λεβεντογιάννης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Ναταλία Σουίφτ και Σπύρος Σταμούλης.

Η Άννα, ο Λάρι, ο Νταν και η Άλις δείχνουν ανοιχτοί να έρθουν κοντά, πλησιάζοντας ο ένας τον άλλον ασφυκτικά, αχόρταγα, χωρίς καμία αναστολή. Μοιραία, μέσω του πλησιάσματος της σάρκας, θα εκφραστεί και το αιώνιο παράδοξο του έρωτα: όσο πιο κοντά θα πλησιάζουν ο ένας τον άλλον, τόσο πιο έντονα θα βιώνουν τις παγίδες, τα ρίσκα, τα συναισθηματικά κενά, τα αδιέξοδα, τις ματαιώσεις και το βαθύ ανικανοποίητο του μαζί. Ο πόθος, η έλξη, η σεξουαλική ορμή, ο εθισμός, τα σκοτεινά πάθη, οι ανασφάλειες, η περηφάνεια, η ζήλια, η απόγνωση, η προδοσία, η προσποίηση, η εκδίκηση – τίποτα δεν θα μείνει ανέγγιχτο σε αυτό το ερωτικό τετράγωνο, που παραμένει διαρκώς και με τις τέσσερις πλευρές ανοιχτές.

Πώς γίνεται η ανίκητη επιθυμία για δέσμευση να αποκαλύπτει πως οι άνθρωποι, ακόμη και μόνοι, παραμένουν δεσμευμένοι με τις ματαιώσεις και τα εσωτερικά τους κενά; Γιατί οι εραστές, ανά τις δεκαετίες, ενώ θέλουν να βουτήξουν βαθιά ο ένας στον άλλον, δεν μπορούν παρά να πλησιαστούν επιφανειακά, μόλις με την άκρη των δαχτύλων τους, οδηγώντας μας σήμερα σε ένα ανελέητο swipe – left, right, left, right, left; Οι ήρωες θα μπορέσουν να συναντηθούν ή δεν μπορούν να έρθουν κοντά ούτε με τον εαυτό τους; Τελικά “Closer” σημαίνει “πιο κοντά μεταξύ μας” ή “πιο κλεισμένα μέσα μας”;

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αγιοπετρίτης-Μπογδάνος λέει για την παράσταση: «Η αναζήτηση της ευτυχίας είναι εναγώνια, η υπέρβαση της μοναξιάς καθίσταται αδύνατη και η ανθρώπινη προσέγγιση, ζωώδης. Απομένει μόνο η ευθραυστότητα της επαφής. Ήρωες νησίδες που ταξιδεύουν ανερμάτιστοι και εν πολλοίς ορφανοί. Ανικανοποίητοι και λαίμαργοι. Το Closer του Patrick Marber παραμένει ένα διαχρονικά επίκαιρο closeup στην ανθρώπινη αγωνία για σύνδεση. Στην θεατρική του εκδοχή οι ηλεκτρισμένοι, καταιγιστικοί διάλογοι, η έντονη χημεία, και οι περισσότερες από μία κορυφώσεις, αφήνουν να αιωρείται η υπόνοια ότι οι πρωταγωνιστές ενεργούν με κίνητρο τον συναισθηματικό πόνο και την αυτοκαταστροφή, παρά τη γνήσια σύνδεση. Αν “closer” σημαίνει πλησίασμα, τελικά ερχόμαστε πιο κοντά στις απαντήσεις ή στην απομάκρυνση;».

Ταυτότητα  παράστασης

Κείμενο: Πάτρικ Μάρμπερ

Μετάφραση: Θωμάς Μοσχόπουλος

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επιμέλεια: Δημήτρης Αγιοπετρίτης – Μπογδάνος

Σύμβουλος δραματουργίας: Τζιάνα Τσαϊλακοπούλου

Σκηνογράφος: Λίνα Πηγαδιώτη

Ενδυματολόγος: Βασιλική Σύρμα

Μουσική:  Δανάη Νίλσεν

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Κινησιολόγος: ΥβόννηΤζάθα

Βοηθός σκηνοθέτη: Νάλια Ζήκου

Βοηθός ενδυματολόγου: Λίλη Ζωγραφάκη 

Παίζουν:
Λάρυ: Μιχάλης Λεβεντογιάννης

Άννα: Βίκυ Παπαδοπούλου

Άλις: Ναταλία Σουίφτ

Νταν: Σπύρος Σταμούλης

Θέατρο Αριστοτέλειον  (Εθνικής Αμύνης 2, τηλ. 2310 262 051)

Παρασκευή : 9.00 μμ

Σάββατο : 6.00 μμ & 9.00 μμ

Κυριακή : 7.00 μμ

Διάρκεια: 105 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων :       

Α Ζώνη: Κανονικό 25€

Β Ζώνη: Κανονικό 20€ – Μειωμένο 15€

Γ ζώνη: 15€ 

Προπώληση:  Ταμείο Θεάτρου & more.com

https://www.more.com/theater/closer-theatro-aristoteleion-thessaloniki/

Image
Image 1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Η Ξένια Δρίτσα νέα Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Θεσσαλονίκης

diktiou

Δράση καθαρισμού της πλατείας Αριστοτέλους με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης

diktiou

Με 9 μετάλλια επέστρεψε η αποστολή του Koei Kan Ελλάδας από την Αμερική

diktio diktio