www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού: Γευστικές Δημιουργίες με Ψίχα Καβουριού στη Θεσσαλονίκη

950f48d3a6977469a685631ab9d24209
Κοινοποίηση

Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού: Γεύσεις και Ευαισθητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Με καβουρόψιχα γεμίζουν πίτες, τάκος, τορτίγιες και bao buns οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού, το οποίο διεξάγεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Ο κεντρικός στόχος του φεστιβάλ είναι η προώθηση της κατανάλωσης αυτού του ξενικού είδους, καθώς και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις επιπτώσεις των ξενικών ειδών, όπως και η προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας μέσω διατροφικών επιλογών.

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η περιβαλλοντική οργάνωση iSea και το Blue Marine Foundation γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας με το φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Pick the Alien, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Street Foods in Greece.

«Θα διαθέσουμε 30 κιλά καβουρόψιχα προς κατανάλωση, προωθώντας έναν χρήσιμο τρόπο για την εξάλειψη του προβλήματος, βάζοντας στο πιάτο μας τα μπλε καβούρια Ατλαντικού, που αφθονούν στο Θερμαϊκό κόλπο», αναφέρει η Ολυμπία Κουκουβέτσιου από την iSea στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Πλέον, τονίζει, το μπλε καβούρι έχει ενταχθεί στους καταλόγους μεγάλου αριθμού εστιατορίων, όχι μόνο υψηλής γαστρονομίας, αλλά και σε παραδοσιακές ψαροταβέρνες, καθώς η προτίμηση του κόσμου είναι εμφανής.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από το 2020, όταν ξεκίνησε η διοργάνωση του φεστιβάλ, περισσότεροι από 7.000 Θεσσαλονικείς και επισκέπτες έχουν γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας στην παραλία της Θεσσαλονίκης, καταναλώνοντας συνολικά πάνω από 3 τόνους καβουριού.

Σήμερα, από τις 19:00 έως τις 23:00, στις «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου, οι σεφ Βασίλης Πανταζής και Jonathan Harnett θα προσφέρουν δωρεάν ξεχωριστές συνταγές με μπλε καβούρι, εμπνευσμένες από γαστρονομικές παραδόσεις της Ελλάδας, της Ιαπωνίας και του Μεξικό. Παράλληλα, μέλη του Φάρου του Κόσμου θα παρασκευάζουν παραδοσιακές πίτες γεμιστές με καβουρόψιχα.

Η iSea θα βρίσκεται εκεί για να ενημερώνει το κοινό σχετικά με την εξάπλωση και τις επιπτώσεις των θαλάσσιων ξενικών ειδών, ενώ τα μέλη της incommon θα ασχολούνται με τη συλλογή τροφίμων που περισσεύουν, ώστε να κομποστοποιηθούν, συμβάλλοντας στην ενημέρωση για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Θεσσαλονίκη: Αθώος λόγω αμφιβολιών ο αστυνομικός που καταγγέλθηκε για ενδοοικογενειακή βία

diktiou

Διανομή Κερδών στους Μετόχους: Ρυθμίσεις και Απαγορεύσεις στην Πράξη

user 3

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης: Μητροπολιτικό πάρκο 200 στρεμμάτων και σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο για τη ΔΕΘ

user 3