www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φωτεινές Στιγμές: Το Μετέωρο που Έλαμψε τον Αττικό Ουρανό σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά

0794030151e7e0d0e50abd50b7b2745e no watermark
Κοινοποίηση

Εντυπωσιακό Μετέωρο Φωτίζει τον Ουρανό της Αττικής

Ένα μετέωρο ανέβλυσε με εκπληκτική φωτεινότητα το βράδυ της Πέμπτης, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στον νυχτερινό ουρανό. Το φαινόμενο καταγράφηκε από την κάμερα του Μετεωρολογικού Σταθμού Αχαρνών, με κατεύθυνση προς τα δυτικά-βορειοδυτικά. Ο καταξιωμένος μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς δημοσίευσε το βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας κύμα ενθουσιασμού ανάμεσα στους παρατηρητές.

Κατανόηση των Μετεωρίων

Στη επιστημονική ορολογία, το μετέωρο ορίζεται ως το φωτεινό φαινόμενο που παρατηρείται κατά την είσοδο ενός μετεωροειδούς στην ατμόσφαιρα της Γης. Τα μετεωροειδή είναι βραχώδεις όγκοι από το διάστημα, με μέγεθος που ποικίλει από λίγα χιλιοστά έως αρκετά μέτρα. Όταν αυτά τα σώματα εισέρχονται στην ατμόσφαιρα με υψηλή ταχύτητα, προκαλούν ένταση και τριβή με τα μόρια του αέρα, γεγονός που ενδεχομένως οδηγεί σε ιονισμό και εκπομπή φωτός—γνωστού ως “πεφταστέρι”.

Τα μετεωροειδή συνήθως εξαντλούνται σε ύψη περίπου 120 χιλιομέτρων και, ανάλογα με το μέγεθός τους, μπορεί είτε να εξαερωθούν εντελώς, είτε να φτάσουν στο έδαφος ως μετεωρίτες εφόσον δεν διαλυθούν κατά την πτώση τους. Σε περιπτώσεις που τα μετεωροειδή είναι πολύ μεγάλα, η πρόσκρουσή τους μπορεί να δημιουργήσει κρατήρες, προσθέτοντας έναν επιπλέον παράγοντα εντυπωσιασμού στους αστρονόμους και τους ερευνητές.

Τα φαινόμενα αυτά συνήθως κινήνονται με ταχύτητες που φτάνουν τις δεκάδες χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, συχνά αφήνοντας πίσω τους φωτεινές ουρές, οι οποίες παραμένουν ορατές για λίγα λεπτά και μπορεί να παρουσιάζουν ακόμα και κυματισμούς. Αυτή η ομορφιά του νυκτερινού ουρανού συνεχίζει να γοητεύει παρατηρητές σε όλο τον κόσμο.

Κατηγορίες Μετεώρων

Τα μετέωρα διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

  1. Διάττοντες αστέρες (γνωστοί και ως “πεφταστέρια”): Είναι φωτεινά σημεία που εμφανίζονται στιγμιαία στον ουρανό και η διάρκεια τους κυμαίνεται από 1 έως 2 δευτερόλεπτα.
  2. Βολίδες: Αυτοί είναι μεγαλύτεροι μετεωροειδείς, οι οποίοι συχνά εκρήγνυνται κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας ηχητικά φαινόμενα και ενίοτε αφήνοντας πίσω τους μετεωρίτες που φτάνουν στο έδαφος.

Παρά την ελάχιστη συνολική μάζα των μετεωροειδών που φτάνουν στη Γη σε σύγκριση με τη μάζα του πλανήτη, οι εκπλήξεις και τα φαινόμενα που προκαλούν συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν τους παρατηρητές, επιβεβαιώνοντας την αέναη ομορφιά και μυστήριο του διαστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ηρακλής: «Πρώτη» για Σιγάλα – «Μακάρι να πάω την ομάδα παραπέρα»

Oμάδα Σύνταξης Γ

Θεσσαλονίκη: Οδηγούσαν χωρίς δίπλωμα και υπό την επήρεια μέθης

diktio diktio

Θεσσαλονίκη: Συλλήψiς 31χρονου για απόπειρα απάτης με πλαστές αποδείξεις και βίαιη αντίσταση

user 3