Στρατηγική Εταιρική Συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Μακεδονίας
Οι πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βόρειας Μακεδονίας, Κιρ Στάρμερ και Χρίστιαν Μίτσκοσκι, προχώρησαν σε μία σημαντική συμφωνία «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Τίρανα. Αυτή η συμφωνία έχει σαν στόχο την ενίσχυση των σχέσεων των δύο κρατών και την αμοιβαία υποστήριξη σε διάφορους τομείς, ειδικότερα στον τομέα των επενδύσεων και των υποδομών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η νέα συμφωνία θα δημιουργήσει ευκαιρίες για αναβάθμιση της συνεργασίας και θα συμβάλει στην περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. «Έχουμε μία ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας. Το γεγονός ότι καταλήξαμε σε αυτήν τη συμφωνία έχει μεγάλη σημασία και δείχνει ότι θα μπορέσουμε να λύσουμε πολλά ζητήματα μαζί», δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ, επισημαίνοντας τη σημασία της συνάντησης και των δυνατοτήτων που ανοίγονται για μελλοντική συνεργασία.
Επενδύσεις και Υποδομές
Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, από την πλευρά του, τόνισε ότι η συμφωνία προβλέπει βρετανικές επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ στη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες θα εστιάσουν κυρίως στην κατασκευή έργων υποδομής. «Με αυτήν τη διακυβερνητική συμφωνία, είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη διμερή συνεργασία, θα ενισχύσουμε τους δεσμούς μας και θα μοιραστούμε την εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου», πρόσθεσε ο Μίτσκοσκι, επισημαίνοντας τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα Βαλκάνια.
Η συμφωνία αυτή προήλθε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην οποία συμμετείχαν οι δύο πρωθυπουργοί. Ο Κιρ Στάρμερ, λίγες ώρες πριν από αυτήν τη συνάντηση, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ξεκινήσει συνομιλίες με κυβερνήσεις άλλων χωρών για τη δημιουργία «κέντρων επιστροφής» μεταναστών, στους οποίους οι αιτήσεις για άσυλο έχουν απορριφθεί στη Βρετανία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα από τις βρετανικές εφημερίδες, όπως η “The Times” και η “Telegraph”, η προσοχή της Βρετανίας για τη δημιουργία τέτοιων κέντρων κράτησης στρέφεται κυρίως προς τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Βόρεια Μακεδονία, σε μία προσπάθεια να διαχειριστεί καλύτερα τις ροές μεταναστών προς τη χώρα.