Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης για το Clawback και την Καινοτομία
Στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο διεξάγεται από τις 9 έως τις 12 Απριλίου, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε σε σημαντικά θέματα όπως το clawback και η εκμετάλλευση δεδομένων στον τομέα της υγείας. Ο Υπουργός σχολίασε ότι παλαιότερα που είχε εισαχθεί το clawback, είχε δεχθεί έντονη κριτική. Ωστόσο, παρατήρησε ότι οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν δεν κατέργησαν αυτό το μέτρο, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «βάρβαρο» και «άγαρμπα φτιαγμένο» υπό συνθήκες κρίσης.
«Τώρα έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μέτρα που θα ενθαρρύνουν την καινοτομία και δεν θα αποκλείουν τις νέες ιδέες», δήλωσε ο Υπουργός, προσδιορίζοντας την ανάγκη για ευέλικτες λύσεις εν μέσω της επιστροφής στην κανονικότητα και προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη στον φαρμακευτικό τομέα.
Πολιτική Βούληση για Ελεύθερη Χρήση Δεδομένων
Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην αποθήκευση και εκμετάλλευση δεδομένων (data), τονίζοντας ότι η Ελλάδα αναμένεται να διαθέτει μέχρι το τέλος του χρόνου μια τεράστια ποσότητα δεδομένων. «Η πολιτική βούληση είναι να επιτραπεί η δευτερογενής χρήση των δεδομένων όσο το δυνατόν πιο ελεύθερα», επεσήμανε, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και την ενίσχυση της αποδοτικότητας του συστήματος υγείας.
Ο Υπουργός δήλωσε ότι οι δέσμες που θα προτείνει προς τη φαρμακευτική βιομηχανία θα περιλαμβάνουν όρους με διαφάνεια, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση για το ύψος του clawback, καθώς αυτό συνδέεται με άγνωστες παραμέτρους σχετικά με την φαρμακευτική δαπάνη του κράτους.
Οι Σημαντικές Πτυχές της Φαρμακευτικής Πολιτικής
Η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, πρόεδρος της PhARMA Innovation Forum Greece, επεσήμανε τη σημασία της καινοτομίας και της συνεργασίας μέσα στον τομέα. «Εκεί που δεν υπάρχουν θεραπευτικές λύσεις, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα», τόνισε, προσθέτοντας ότι η καινοτομία αφορά κυρίως την πρόσβαση στους ασθενείς.
Η Έλενα Χουλιάρα, Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca, εξέφρασε την ανησυχία της για το «χρηματοδοτικό κενό» στον τομέα της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, σημειώνοντας ότι αυτό υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. «Η φαρμακευτική καινοτομία έχει συνεισφέρει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 30 χρόνια, και γι’ αυτό επισημαίνουμε την ανάγκη για περισσότερη χρηματοδότηση και προβλεψιμότητα», δήλωσε.
Η Συνεργασία με τη Βιομηχανία
Ο Κωνσταντίνος Παπαγιάννης, Πρόεδρος της Novartis Hellas, τόνισε τη σημασία των δεδομένων και των πολιτικών που αφορούν τη δευτερογενή τους χρήση. «Η αξιολόγηση και ανάλυση δεδομένων θα είναι κρίσιμη για την υποστήριξη των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας», σημείωσε.
Η Μη Εκτελεστική Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, αναγνώρισε την ανάγκη να φτάνει το κατάλληλο φάρμακο στους ασθενείς, προσδιορίζοντας τις προσεγγίσεις για την αναγνώριση της κλινικής υπεροχής των νέων θεραπειών. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις για την τιμή θα βασίζονται σε συγκριτικά δεδομένα», δήλωσε.
Ο Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξουν νέες συμφωνίες για να διασφαλιστεί η πρόοδος και η πρόσβαση στις θεραπευτικές λύσεις, επισημαίνοντας την σημασία της πολιτικής βούλησης για την υλοποίηση αυτών των συμφωνιών.