www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΠΑΙΔΕΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΠΘ: Γιορτή Αριστείας για την Πανεπιστημιακή Κοινότητα

E24a13dec6b660a003dfd562b47852e8
Κοινοποίηση

Βραβεία Αριστείας ΑΠΘ: Αναγνώριση της αριστείας στην πανεπιστημιακή κοινότητα

Από το 2016, τα Βραβεία Αριστείας ΑΠΘ έχουν απονεμηθεί με στόχο την αναγνώριση και επιβράβευση του εξαιρετικού έργου των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Φέτος, η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου, για πρώτη φορά, απονεμήθηκε το βραβείο διδασκαλίας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αριστείας ΑΠΘ, Καθηγητής Γεώργιος Καραγιαννίδης, σημείωσε ότι η επιλογή του Μωυσή Σιδηρόπουλου, Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, προήλθε από προτάσεις των Κοσμητειών των σχολών.

Οι κριτήρια αξιολόγησης περιλάμβαναν ποσοστά αξιολόγησης, ήθος και επίβλεψη μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων. «Με βάση αυτά τα κριτήρια, αποφασίσαμε να απονείμουμε το βραβείο στον καθηγητή Μωυσή Σιδηρόπουλο», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής. «Βραβεύουμε μόνο εξαιρετικές περιπτώσεις επιστημόνων – καθηγητών. Φέτος, μείναμε πιστοί στη νέα προσέγγιση, βραβεύοντας και νέους επιστήμονες έως 35 ετών, στη θέση των επίκουρων καθηγητών», πρόσθεσε.

Ο κορυφαίος τίτλος, το βραβείο διακεκριμένου αποφοίτου, απονεμήθηκε φέτος στον Μαργαρίτη Σχοινά, πρώην Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και απόφοιτο της Νομικής Σχολής. «Είναι ένα σημαντικό βραβείο που στο παρελθόν έχει απονεμηθεί σε προσωπικότητες όπως ο Άλμπερτ Μπουρλά και η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη» είπε ο Καθηγητής Καραγιαννίδης.

Σημαντικές Δηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Πολιτική

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, παραλαμβάνοντας το βραβείο του, τόνισε τη σημασία της συνεισφοράς του στην ευρωπαϊκή ιδέα. «Οφείλω την ύπαρξή μου στο ΑΠΘ, καθώς οι γονείς μου γνωρίστηκαν εδώ τη δεκαετία του 1950», ανέφερε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στρατηγική εκμετάλλευση των κοινοτικών πόρων. «Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να είναι απλός θεατής. Πρέπει να υιοθετήσουμε μια πιο στρατηγική προσέγγιση», τόνισε.

Βράβευση Διδασκαλίας: Μια Σημαντική Επιτυχία

Ο Μωυσής Σιδηρόπουλος, ιδιαίτερα συγκινημένος, επισήμανε τη σημασία της διδασκαλίας, λέγοντας: «Η διδασκαλία στο πανεπιστήμιο δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από την έρευνα. Το βραβείο διδασκαλίας είναι εξαιρετικά σημαντικό για έναν πανεπιστημιακό δάσκαλο». Δεδομένου ότι διδάσκει στο ΑΠΘ τα τελευταία 25 χρόνια, υπογράμμισε τη σημασία της επικοινωνίας με τους φοιτητές και την προετοιμασία τους για το μέλλον. «Το βραβείο που μου απονέμεται σήμερα, το μοιράζομαι με τους φοιτητές μου», δήλωσε ο καθηγητής, αναγνωρίζοντας το ρόλο τους στην αναμόρφωση της διδασκαλίας του.

Στήριξη στην Έρευνα και Καινοτομία

«Επιβραβεύουμε την αριστεία ως αποτέλεσμα συλλογικών προσπαθειών», τόνισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, επισημαίνοντας τη σημασία της έρευνας στη γνώση και στην οικονομία. Παράλληλα, τη βραδιά της εκδήλωσης χαιρέτισαν άλλοι αξιωματούχοι, όπως ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας και οι Βουλευτές, ενισχύοντας το μήνυμα της σημασίας της εκπαίδευσης και έρευνας στην Ελλάδα.

Οι Βραβεύσεις της Χρονιάς

Τα βραβεία Αριστείας του ΑΠΘ for this year περιλάμβαναν βραβεύσεις σε πολλές κατηγορίες, όπως:

  • Για Εθελοντικές δράσεις στη Φοιτητική Ομάδα Βοήθειας ΑΜΕΑ
  • Για την προσφορά στην πανεπιστημιακή κοινότητα στη Συμφωνική Ορχήστρα του ΑΠΘ
  • Στις επιστήμες υγείας, στον Απόστολο Τσάπα και στην Ελένη Γαβριηλάκη
  • Στις θετικές επιστήμες, στους Καθηγητές Κλεομένη Τσιγάνη και Δημήτριο Νταλαμπέκο
  • Στις ανθρωπιστικές επιστήμες, στον Χρήστο Τσαγγάλη και στον Αθανάσιο Γεωργακόπουλο
  • Στις τεχνολογικές επιστήμες, στον Χρήστο Ουζούνη και στον Νικόλαο Πασσαλή
  • Στις κοινωνικές επιστήμες, στη Δέσποινα Ξανθοπούλου
  • Στις επιστήμες φυσικής αγωγής και αθλητισμού, στον Ελευθέριο Κέλλη
  • Για την προσέλκυση ερευνητικών προγραμμάτων, στον Κωνσταντίνο Κουτσουμανή
  • Στην καινοτομία, στον Θεοδόσιο Σαπουνίδη
  • Στη διδασκαλία, στον Μωυσή Σιδηρόπουλο
  • Το βραβείο αποφοίτου, στον Μαργαρίτη Σχοινά

Η στιγμή αυτή της βράβευσης υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχόμενη στήριξη της αριστείας και της καινοτομίας στο δημόσιο πανεπιστήμιο, διασφαλίζοντας ότι η γνώση και η έρευνα θα συνεχίσουν να προάγονται και να ευδοκιμούν στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κυβερνητικές πηγές για Α. Τσίπρα: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί»

praktiki 4

Θεσσαλονίκη: Σύγκρουση λεωφορείου με μηχανή – Σοβαρά τραυματίας ο οδηγός του δικύκλου

diktio diktio

Θανατηφόρο τροχαίο στη Θεσσαλονίκη – Νεκρός 22χρονος οδηγός

diktiou