Εξελίξεις στον Τομέα του Τουρισμού στην Ελλάδα
Στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί ίσως το πιο ανθεκτικό πεδίο επιχειρηματικής δράσης στην Ελλάδα και αποφέρει οφέλη για πολλούς, αναφέρθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά την παρέμβασή του στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC). Το συνέδριο διοργανώνεται από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.
Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε πως ο τουρισμός στην Ελλάδα καταγράφει εξαιρετική πορεία και όλοι πρέπει να αισθάνονται περήφανοι για την επιτυχία αυτή. Ωστόσο, επισήμανε πως «δεν έχουμε φτάσει το ταβάνι μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα του τουρισμού, στη βάση μίας σύγχρονης και ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής. Αυτή η στρατηγική θα πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος, στη διατήρηση της εθνικής κληρονομιάς και στη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Επιπλέον, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι πέντε Περιφέρειες της χώρας συγκεντρώνουν το 90% των τουριστικών εισπράξεων σε διάρκεια πέντε μηνών. Με την εισαγωγή της νέας τουριστικής πολιτικής, οι Περιφέρειες θα αποκτήσουν αυξημένο ρόλο και ευθύνη στη χωρική και χρονική διασπορά των τουριστικών ροών, καθώς και στην υποστήριξη και ανάδειξη νέων προορισμών, ενισχύοντας έτσι τη βιωσιμότητα του τουριστικού τομέα.
Μια από τις βασικές προτεραιότητες του κ. Τζιτζικώστα είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και η ενίσχυση των οργανισμών διαχείρισης προορισμών. Αυτό θα συμβάλλει στην οικοδόμηση μίας ενιαίας στρατηγικής μάρκετινγκ για τον ελληνικό τουρισμό, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε ότι η ανάπτυξη πρέπει να προκύψει μέσω της θεσμικής στήριξης, της διαφάνειας και του υγιούς ανταγωνισμού.
Κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε όλους τους φορείς, τους δήμους και τις Περιφέρειες να καταθέσουν τις προτάσεις τους, προκειμένου «όλοι μαζί να διαμορφώσουμε το μέλλον του ελληνικού τουρισμού». Αυτή η συλλογική προσέγγιση αποτελεί κλειδί για την αναβάθμιση και την αξιοποίηση των μοναδικών πολιτιστικών και φυσικών πόρων της χώρας μας.