Ανάληψη Πρωτοβουλίας από το Δήμο Ξάνθης για την Απομάκρυνση των Περιστεριών
Ο Δήμος Ξάνθης προχώρησε σε μια καινοτόμο πρωτοβουλία για την απομάκρυνση των περιστεριών από την κεντρική πλατεία της πόλης και το ευρύτερο αστικό κέντρο. Η χρήση εκπαιδευμένων αρπακτικών πτηνών θα είναι το βασικό εργαλείο στην προσπάθεια αυτή, στοχεύοντας στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής στην περιοχή.
Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της εγκυκλίου που εξέδωσε τον Φεβρουάριο η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία κάλεσε τους δήμους να λάβουν μέτρα για την αποτροπή ανθυγιεινών εστιών που προκύπτουν από την εκτροφή περιστεριών στις αστικές περιοχές. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι δήμοι υποχρεούνται να αναλάβουν δράση, καθώς απαγορεύεται η σίτιση και η διατήρηση των περιστεριών εντός των πόλεων.
Εφαρμογή του Προγράμματος Αρπακτικών Πτηνών
Με απόφαση του αντιδημάρχου Οικονομικών, Σιαμπάν Μπαντάκ, ο δήμος Ξάνθης ενέκρινε την απευθείας ανάθεση υπηρεσίας που αφορά την απομάκρυνση των περιστεριών (Columba livia) από την κεντρική πλατεία, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που έχουν καταρτιστεί από την Δ/νση Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής.
Η πρακτική αυτή έχει εφαρμοστεί επιτυχώς και σε άλλες περιοχές, επιδιώκοντας να απομακρύνει με ασφάλεια τα περιστέρια. Η διαδικασία βασίζεται στην χρήση εκπαιδευμένων αρπακτικών, τα οποία θα πραγματοποιούν πτήσεις στην πλατεία, λειτουργώντας ως φυσικοί θηρευτές και δημιουργώντας ένα ενοχλητικό περιβάλλον για τα περιστέρια. Έτσι, επιδιώκεται η απομάκρυνση τους από το ανθρωπογενές περιβάλλον.
Δομή και Διάρκεια του Προγράμματος
Το πρόγραμμα του Δήμου Ξάνθης χωρίζεται σε τρία στάδια: την περίοδο εξοικείωσης, την περίοδο καταστολής και την περίοδο διατήρησης. Αυτή η δυναμική υπηρεσία προσαρμόζει τη διάρκεια και τον τρόπο εφαρμογής της ανάλογα με την αντίδραση του πληθυσμού στόχου.
Η συνολική διάρκεια του προγράμματος θα είναι πέντε μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα απασχοληθούν δύο με τρεις εκπαιδευτές αρπακτικών. Για την ασφαλή υλοποίηση των εργασιών και την ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος, ο Δήμος Ξάνθης θα παρέχει ασφαλή πρόσβαση σε κάθε χώρο της πλατείας όπου κριθεί αναγκαίο.
Η συνεχής παρακολούθηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος θα διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα των παραπάνω δράσεων, ενθαρρύνοντας παράλληλα την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των πολιτών.