Ανακάλυψη Αρχαίου Αμφορέα σε Γκαλερί του Λονδίνου
Μια διάσημη γκαλερί στο Λονδίνο προχώρησε στην απόσυρση ενός αρχαίου ελληνικού αμφορέα από δημοπρασία, καθώς προέκυψαν πληροφορίες που τον συνδέουν με έναν γνωστό λαθρέμπορο αρχαιοτήτων. Συγκεκριμένα, η Kallos Gallery στο Μέιφεϊρ απέσυρε το αντικείμενο αυτό, το οποίο χρονολογείται περί το 550 π.Χ., έπειτα από επικοινωνία με τον Observer σχετικά με ανησυχίες που εξέφρασε ειδικός στο πεδίο της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.
Ο δρ Χρήστος Τσιρογιάννης, ειδικός αρχαιολόγος με εμπειρία σε ζητήματα λεηλασίας και παράνομων δικτύων, ανακάλυψε στοιχεία που τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ο αμφορέας είναι πιθανό να προέρχεται από παράνομες ανασκαφές στην Ιταλία, όπως αναφέρει ο Guardian.
Τα Στοιχεία που Οδήγησαν στην Απόσυρση
Ο δρ Τσιρογιάννης εντόπισε τον αμφορέα όταν η γκαλερί τον παρουσίασε στην Tefaf Maastricht, μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις τέχνης και αρχαιοτήτων παγκοσμίως. Στη συνέχεια, συνέκρινε τον αμφορέα με μια φωτογραφία Polaroid που απεικονίζει το ίδιο αντικείμενο στα χέρια του Τζιάκομο Μέντιτσι, ο οποίος έχει καταδικαστεί στην Ιταλία για εμπόριο κλεμμένων αρχαιοτήτων. Η φωτογραφία αυτή προέρχεται από ένα αρχείο που κατασχέθηκε από την αστυνομία και είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα των Ιταλών καραμπινιέρων.
Η αξία του αμφορέα εκτιμάται ότι ανέρχεται στις 50.000 λίρες. Η Kallos Gallery, που ιδρύθηκε το 2014 από τον βαρόνο Lorne Thyssen-Bornemisza, έχει γίνει γνωστή για την εξειδίκευσή της στην αρχαία τέχνη.
Το Καλλιτεχνικό και Ιστορικό Υπόβαθρο του Αμφορέα
Ο εν λόγω αμφορέας έχει ύψος 23,6 εκατοστά και είναι διακοσμημένος με σφίγγες, ένα κριάρι και ένα λιοντάρι. Αποδίδεται στον καλλιτέχνη γνωστό ως Ζωγράφος του Φινέα, ο οποίος πήρε το όνομά του από το μύθο του Φινέα, ενός τυφλού βασιλιά που ταλαιπωρούνταν από άρπυιες και διασώθηκε από τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες. Το ιστορικό συλλογής που παρέχεται από τη γκαλερί στο διαδίκτυο χρονολογείται μόνο από το 1986, γεγονός που πυροδότησε τις υποψίες του δρ Τσιρογιάννη ότι ο αμφορέας μπορεί να έχει προκύψει από παράνομη ανασκαφή.
Επιπλέον, τα στοιχεία προέλευσης του αμφορέα περιλαμβάνουν μια γκαλερί που ανήκε σε έναν έμπορο, ο οποίος καταδικάστηκε τη δεκαετία του 1970 για την προμήθεια κλεμμένων αρχαιοτήτων από την Ιταλία.
Η Εμπειρία και το Έργο του Δρ. Χρήστου Τσιρογιάννη
Ο δρ Τσιρογιάννης, που είναι συνεργαζόμενος λέκτορας αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, είναι επικεφαλής έρευνας για την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα. Ο εκλιπών Paolo Giorgio Ferri, Ιταλός εισαγγελέας που καταδίωκε τους εμπόρους λεηλατημένων αρχαιοτήτων, είχε δώσει στον Τσιρογιάννη πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό εικόνων και αρχείων που είχαν κατασχεθεί σε αστυνομικές επιδρομές. Με την πάροδο των 19 χρόνων, έχει καταφέρει να εντοπίσει περισσότερες από 1.700 λεηλατημένες αρχαιότητες, ειδοποιώντας τις αρχές και συμβάλλοντας στην επαναπατριστική διαδικασία αυτών σε 15 διαφορετικές χώρες.