Ζήτημα Άσυλου για τον Πρέσβη της Συρίας στη Ρωσία
Ο πρέσβης της Συρίας στη Μόσχα, Μπασάρ αλ Τζάφαρι, φέρεται να έχει ζητήσει άσυλο στη Ρωσία, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η είδηση προέρχεται από ανώνυμες πηγές που είναι καλά ενημερωμένες για την κατάσταση.
Ο αλ Τζάφαρι, ο οποίος διορίστηκε πρέσβης στη Ρωσία το 2022, έχει διατελέσει επίσης μόνιμος αντιπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ για 14 χρόνια, από το 2006 έως το 2020. Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική, καθώς ο αλ Τζάφαρι είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες πολιτικές μορφές του καθεστώτος Άσαντ.
Διαψεύσεις και Εξελίξεις
Στο ενδιάμεσο, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen από το Λίβανο ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον αλ Τζάφαρι, ο οποίος διέψευσε τις αναφορές περί αιτήματος ασύλου, χωρίς να παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες. Αντίστοιχα, το Reuters προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον πρέσβη και την πρεσβεία της Συρίας στη Μόσχα, αλλά χωρίς επιτυχία.
Η κατάσταση στο εσωτερικό της Συρίας είναι τεταμένη, ιδιαίτερα μετά την ανατροπή του προηγούμενου προεδρικού καθεστώτος. Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε προσφέρει άσυλο στον Μπασάρ αλ Άσαντ, τον πρώην πρόεδρο της Συρίας, μετά την οικογενειακή του φυγή στη Ρωσία στα τέλη του προηγούμενου έτους.
Διπλωματικές Αλλαγές και Στρατηγική Στήριξη
Η αναδιάρθρωση της συριακής διπλωματίας φαίνεται να συνεχίζεται, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης στην Συρία έχει ανακαλέσει τους πρέσβεις της από την Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία. Αυτή η κίνηση είναι μέρος μιας ευρύτερης αναδιοργάνωσης του διπλωματικού σώματος μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.
Ο αλ Τζάφαρι θεώρησε τον εαυτό του ως υπερασπιστή της συριακής κυβέρνησης, συμμετέχοντας ενεργά στην πολεμική προπαγάνδα κατά τη διάρκεια του 14ετούς εμφυλίου. Αρνήθηκε επανειλημμένα τις κατηγορίες περί χρήσης χημικών όπλων από την πλευρά της συριακής κυβέρνησης.
Η Στρατηγική Σχέση Συρίας-Ρωσίας
Η Μόσχα στηρίζει τη Δαμασκό από τις πρώτες ημέρες του Ψυχρού Πολέμου, έχοντας παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια της Συρίας να αποτινάξει τον γαλλικό αποικιακό ζυγό. Σήμερα, η Συρία φιλοξενεί δύο στρατηγικές ρωσικές βάσεις: μία αεροπορική στην Λαττάκεια και μία ναυτική στην Ταρτούς. Ο έλεγχος αυτών των βάσεων είναι σημαντικός για τη Ρωσία, καθώς επιδιώκει να εδραιώσει τους δεσμούς της με τη νέα ηγεσία στη Δαμασκό.
Καθώς η κατάσταση στη Συρία και οι διεθνείς σχέσεις συνεχίζουν να εξελίσσονται, η πίεση που αντιμετωπίζουν οι πολιτικές προσωπικότητες όπως ο αλ Τζάφαρι μπορεί να φέρει περισσότερες αλλαγές στο ήδη τεταμένο πολιτικό σκηνικό της χώρας.