www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Αυτοματοποίηση Αναγνώρισης Ιατρικής Ειδικότητας: Βήμα για την Επιστροφή Ελλήνων Γιατρών από τις ΗΠΑ

Fbd2e1b5cb960478ad5ca16119995b4e no watermark
Κοινοποίηση

Νέα Ρυθμιστικά Μέτρα για την Αναγνώριση Ιατρικών Σπουδών

Το προσχέδιο για την αναγνώριση ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων για Έλληνες γιατρούς που έχουν εκπαιδευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες έρχεται στο προσκήνιο με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε χθες την ευκαιρία να συζητήσει τις προοπτικές αυτής της ρύθμισης με γιατρούς που εργάζονται στις ΗΠΑ, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η νέα ρύθμιση θα επιτρέπει στους γιατρούς που έχουν αποκτήσει ειδικότητα στις ΗΠΑ, και η οποία έχει πιστοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς, να αναγνωρίζουν την ειδικότητά τους αυτόματα στην Ελλάδα. Αυτή η διαδικασία θα γίνεται με την υποβολή μίας απλής αίτησης στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Η εξειδίκευση θα αναγνωρίζεται επίσης αυτόματα, εφόσον κατατεθεί το σχετικό πιστοποιητικό και εφόσον η συγκεκριμένη εξειδίκευση υφίσταται επίσημα στην Ελλάδα.

Στρατηγική Άρση Γραφειοκρατικών Εμποδίων

Ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Αποφασίσαμε, σε συνεργασία με τον υπουργό και τον υφυπουργό Υγείας, να αποδεσμεύσουμε μια κατάσταση που είχε γίνει γόρδιος δεσμός. Η νέα διάταξη στοχεύει στην αυτόματη αναγνώριση ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων για τους γιατρούς πιστοποιημένους από τις ΗΠΑ, ελπίζοντας παράλληλα να διευκολύνει τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό». Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη για εύκολες διαδικασίες, ώστε οι γιατροί να μπορέσουν να επιστρέψουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα χωρίς γραφειοκρατία που να τους αποθαρρύνει.

Η υπουργική απόφαση που αφορά την αναγνώριση της ιατρικής ιδιότητας αναμένεται να υπογραφεί άμεσα, με τη νομοθετική ρύθμιση για την εξειδίκευση να κατατίθεται στη Βουλή εντός της εβδομάδας. Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι αυτές οι κινήσεις καλύπτουν το σύνολο του προβλήματος που παραλάβαμε, καθιστώντας σαφές ότι η εκπαίδευση και οι τίτλοι από τις ΗΠΑ είναι αναγνωρίσιμης αξίας.

Αντίκτυποι και Αντιδράσεις από τον Ιατρικό Κλάδο

Οι Έλληνες γιατροί που συμμετείχαν στη συζήτηση εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ταχεία ανταπόκριση της κυβέρνησης στις προτάσεις τους. Τόνισαν τη σημασία της αυτόματης αναγνώρισης που διευκολύνει κάθε επιστήμονα που επιθυμεί να επαναπατριστεί ή να συνεργαστεί με Έλληνες συναδέλφους.

Ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Γεώργιος Χρούσος, δήλωσε: «Είναι μία πολύ ορθή απόφαση, και χαιρόμαστε που ελήφθη». Το ίδιο ισχύει και για την καθηγήτρια Παιδιατρικής, Ευαγγελία Χαρμανδάρη, η οποία επεσήμανε την ανάγκη στήριξης αξιόλογων συναδέλφων από το εξωτερικό για την αναβάθμιση της επιστημονικής κοινότητας στην Ελλάδα.

Ένας Αυξανόμενος Στόχος: Το Brain Gain

Ο Δαμιανός Κοκκινίδης, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γέιλ, αναφέρθηκε στην αξία αυτής της ρύθμισης για τον επαναπατρισμό Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, σημειώνοντας ότι μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους επιστημονικούς τομείς. «Αυτή η απλή ρύθμιση μπορεί να έχει στην πραγματικότητα σημαντικά αποτελέσματα για τη χώρα μας, ενισχύοντας το brain gain», κατέληξε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της προσέλκυσης ταλαντούχων επιστημόνων από το εξωτερικό, σημειώνοντας ότι η διασπορά αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα. Επιπλέον, η κυβέρνηση προγραμματίζει αντιμετώπιση της επιστροφής των Ελλήνων μέσω φορολογικών κινήτρων και συνεργασιών που θα διευκολύνουν την επανένταξή τους στην ελληνική αγορά εργασίας.

Αυτές οι πρωτοβουλίες δείχνουν τη δέσμευση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει και να αξιοποιήσει την εκπαίδευση και τις ικανότητες των Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό, ενισχύοντας την επιστημονική κοινότητα της χώρας και δίνοντας μια νέα προοπτική για το μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Η Ουκρανία καλεί σε άμεση και πλήρη κατάπαυση πυρός για 30 ημέρες μετά την ανακοίνωση Πούτιν

user 3

Θεσσαλονίκη: Πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης για την “Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού”

Oμάδα Σύνταξης Γ

Κακοκαιρία: Κλειστοί Δρόμοι στη Χαλκιδική και τη Βέροια

user 3