www.thessalonikinews.gr
ΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αύξηση Αμυντικών Δαπανών στο 5% του ΑΕΠ προτείνει ο γγ του ΝΑΤΟ μέχρι το 2032

6881f30993c4c2f441a21aa18e453704 no watermark
Κοινοποίηση

Στρατηγική ανόρθωση των αμυντικών δαπανών εντός του ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, πρότεινε στις 32 χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ μέχρι το 2032. Αυτή η σημαντική ανακοίνωση έγινε από τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Ντικ Σχόοφ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η προτεινόμενη αύξηση έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης και προγραμματισμού ενόψει της επόμενης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Χάγη.

Κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνάντησης, ο Ρούτε αναμένει ότι ο στόχος των αμυντικών δαπανών θα καθοριστεί στο 3,5% μέχρι το 2032, προσδιορίζοντας παράλληλα ότι επιπλέον 1,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να διατεθεί για δαπάνες ασφάλειας, οι οποίες περιλαμβάνουν υποδομές και κυβερνοασφάλεια. Ο Σχόοφ τόνισε τη σημασία αυτών των δαπανών μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη ανάγκη για ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή.

Διαχρονικές προτάσεις και εκκλήσεις για αύξηση

Το αίτημα για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ έχει εκφραστεί επανειλημμένα από κορυφαίους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων συνεργατών του πρώην προεδρικού γύρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συγκεκριμένη πρόταση που διατυπώθηκε από τον γγ του ΝΑΤΟ απέβλεπε στο να δημιουργήσει μια σαφή κατεύθυνση και να βοηθήσει τις χώρες να φτάσουν σε συμφωνία για τις κατευθυντήριες γραμμές στις προσεχείς διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα στις 24 και 25 Ιουνίου.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο Ρούτε δήλωσε ότι δεν θα επιβεβαίωνε τα συγκεκριμένα ποσοστά που ανέφερε ο Σχόοφ. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι είναι σαφές πως η παραμονή στο 2% δεν επαρκεί για την αποτελεσματική άμυνα των χωρών, και ότι οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να αυξηθούν.

Απαιτήσεις και δημοσιονομικές προσαρμογές

Μέχρι το τέλος του 2024, 22 χώρες του ΝΑΤΟ είχαν καταφέρει να πλησιάσουν τον στόχο του 2%, που είχε καθοριστεί το 2014. Πολλές άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο, παραμένουν σε απόσταση από αυτόν τον στόχο. Η προτεινόμενη αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2032 θα απαιτήσει από τις ανωτέρω χώρες να προχωρήσουν σε σημαντικές δημοσιονομικές προσαρμογές.

Ωστόσο, βάσει των δηλώσεων των αξιωματούχων, οι χώρες θα μπορούσαν να βρουν πιο εφικτό τον στόχο του 1,5% για δαπάνες ασφάλειας, καθώς πολλές από αυτές ήδη διαθέτουν προϋπολογισμούς για υποδομές που σχετίζονται με τη μεταφορά και άλλες κρίσιμες εγκαταστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Η Ελλάδα ενισχύει τη στήριξή της στη Χριστιανική κοινότητα της Συρίας

admin

Κηδεία Πάπα Φραγκίσκου: Δυνατότητα Συνάντησης Φον ντερ Λάϊεν – Τραμπ στη Ρώμη

user 3

Αλλοιωμένα βίντεο και επιχείρηση παραπλάνησης: Η κυβέρνηση και η έρευνα για την πυρόσφαιρα

user 3