www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αύξηση Προοπτικών για την Αμυντική Βιομηχανία στην Ελλάδα και την Ευρώπη: Στρατηγικές και Ευκαιρίες

Af8b98392614b3646cc42cd3beff9583 no watermark
Κοινοποίηση

Ενισχύονται οι προοπτικές της Αμυντικής Βιομηχανίας στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Στις προοπτικές, τις ευκαιρίες, τις πολιτικές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη πραγματικότητα στην Αμυντική Βιομηχανία αναφέρθηκαν η Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Λουκία Σαράντη, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε., Πάρις Κοκορότσικος. Οι δύο ομιλητές μίλησαν στο πλαίσιο του workshop με θέμα «Προοπτικές Ανάπτυξης Προϊόντων Διττής Χρήσης (Dual Use). Συμμετοχή σε Προγράμματα Αμυντικής Βιομηχανίας», το οποίο πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία του ΣΒΕ.

Η κα Σαράντη έχοντας υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις και τον αντίκτυπο που ασκούν στη διαμόρφωση του στρατηγικού σχεδιασμού της Ευρώπης, και ειδικότερα της Ελλάδας, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα, η Ευρώπη βιώνει μια περίοδο έντονης αστάθειας και αβεβαιότητας σε γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Οι σύγχρονες απαιτήσεις τοποθετούν την αμυντική βιομηχανία πολύ ψηλά στο σχεδιασμό της Ε.Ε. και δημιουργούν νέα δεδομένα και ευκαιρίες στον κλάδο. Το σημερινό workshop είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς προσφέρει μια ανασκόπηση για τις ευρύτερες προοπτικές ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη και τις προτεραιότητες και το σχεδιασμό της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας ειδικότερα».

Η Πρόεδρος του ΣΒΕ πρόσθεσε ότι η παρουσίαση των νέων τεχνολογιών, των dual case studies και η ανάλυση των αντίστοιχων χρηματοδοτικών εργαλείων που πρόκειται να γίνει σήμερα έχουν ιδιαίτερη σημασία. Αυτές οι παρουσιάσεις μπορούν να συμβάλλουν καταλυτικά στην επαύξηση των δυνατοτήτων των επιχειρήσεων-μελών του συνδέσμου και να τις βοηθήσουν να ενισχύσουν την αποδοτικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε., Πάρις Κοκορότσικος, μίλησε για τις ευκαιρίες που αναδύονται στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και τις ανάγκες στρατηγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεων. Ανέφερε: «Σήμερα, για μια σειρά λόγων, που είναι ευρέως γνωστοί, όπως η σύγκρουση και η νέα πολιτική των ΗΠΑ, η Ευρώπη αποφάσισε να ακολουθήσει δύο βασικές κατευθύνσεις. Η μία είναι η ενίσχυση της αμυντικής υπόστασης και η δεύτερη η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, με τη δημιουργία νέων προϊόντων που θα προσφέρουν ευκαιρίες για νέες εξαγωγές». Αναλύοντας το σύνθετο περιβάλλον του τομέα, ανέφερε ότι η λέξη διττή είναι το κλειδί για την κατανόηση της στρατηγικής κατεύθυνσης, με το 15% του προϋπολογισμού του τρέχοντος ΕΣΠΑ να κατευθύνεται σε τέσσερις κατευθύνσεις, μία εκ των οποίων είναι η άμυνα.

Ο Συνταγματάρχης (ΠΛΗ) Νικόλαος Χρυσόπουλος, Επιτελής ΓΔΑΕ / ΔΑΕΤΕ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, παρουσίασε τις Ελληνικές προτεραιότητες και το σχέδιο για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Παράλληλα, ο Δρ. Ορέστης Μαυρόπουλος, Σύμβουλος Προγραμμάτων Κυβερνοασφάλειας και Άμυνας, αναφέρθηκε στα Ευρωπαϊκά προγράμματα EDF (European Defense Fund) και τις τεχνολογικές τους προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια, καθώς και στην ανάπτυξη διακρατικών συνεργασιών.

Στη συνέχεια, ο κ. Φωκίων Τασούλας, τέως μέλος ΔΣ και Υπεύθυνος Τεχνολογιών ΤΙΤΑΝ, και Συνιδρυτής της Εταιρείας Αμυντικής τεχνολογίας UCADRONES, παρουσίασε Dual use case studies και ανέπτυξε τις προοπτικές της συμμετοχής της βιομηχανίας στην ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων για τον αμυντικό και πολιτικό τομέα. Τέλος, ο Ταξίαρχος (ε.α) Πέτρος Αλεξιάδης, τέως Διευθυντής Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του ΥΠΕΘΑ, παρουσίασε τη στρατηγική πυξίδα για την προετοιμασία της Ελληνικής βιομηχανίας ώστε να συμμετάσχει σε μελλοντικά projects.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Το πείραγμα του Ατσέρμπι στον Χάαλαντ και η μυθική απάντηση του Νορβηγού

diktiou

Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο μετά από τρελή πορεία προσέκρουσε σε βιτρίνα καταστήματος (video)

Oμάδα Σύνταξης Γ

Κ. Μακεδονία: Στο ΕΣΠΑ αντιπλημμυρικά έργα 90 εκατ. ευρώ – Μέχρι το 2025 η κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στην Καλαμαριά 

Oμάδα Σύνταξης Β