www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Βουλή: Ενίσχυση της Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας μέσω Νόμου

E298f704f2f07f5de4ab4968d4377a0c no watermark
Κοινοποίηση

Εγκρίθηκε η Συνεργασία Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας

Πρόσφατα, η επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία το σχέδιο νόμου που αφορά την «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία». Η απόφαση ήρθε με τη στήριξη των κομμάτων Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αρνητική ψήφο εξέφρασαν το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν επιφυλάξεις για την τελική τους στάση κατά την ολομέλεια.

Σημασία της Συνεργασίας

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, που συμμετείχε στη συζήτηση, επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας αυτής, δηλώνοντας ότι προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες όχι μόνο για την επιστημονική αλλά και για την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας μας. «Αυτή η συνεργασία, σε μία εποχή τεχνολογικών καινοτομιών, ενισχύει την διεθνή επιρροή της Ελλάδας στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, προτείνοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται μία ενιαία αντίδραση σε απαιτήσεις όπως οι δασμοί, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της.

Ο Θεόδωρος Καράογλου, εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, επισήμανε την κοινή επιθυμία των δύο χωρών για ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι οι άμεσα ωφελούμενοι από τη συμφωνία αυτή είναι οι ερευνητικές και ακαδημαϊκές κοινότητες των δύο κρατών. «Αυτή η συνεργασία μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη κοινών στόχων στην διεθνή σκηνή», πρόσθεσε.

Διαφορετικές Αντιδράσεις και Επιφυλάξεις

Ωστόσο, η ΠΑΣΟΚ υποστήριξε το μνημόνιο αλλά καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν εξετάζονται συγκεκριμένοι τομείς προτεραιότητας, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αντίστοιχες ανησυχίες εκφράστηκαν από πολλούς βουλευτές σχετικά με τη στάση της Σαουδικής Αραβίας ως κράτους με σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, ενημέρωσε ότι η κύρωση αυτού του μνημονίου μπορεί να προσφέρει θετικά αποτελέσματα, παρά τις επιφυλάξεις σχετικά με τη συμπεριφορά της σαουδαραβικής κυβέρνησης.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, η Αφροδίτη Κτενά τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία είναι γνωστή για τις σοβαρές και μελανές πτυχές της ως κράτος και για την ακραία φονταμενταλιστική της πολιτική. Παράλληλα, οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και των Σπαρτιατών αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα των πρόσφατων συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και απαίτησαν περισσότερες διευκρινίσεις όσον αφορά τα πρακτικά οφέλη αυτών των συνεργασιών.

Αυτή η κατάσταση υπογραμμίζει τις γεωπολιτικές προκλήσεις και τις ηθικές διλήμματα που προκύπτουν από τη συνεργασία με χώρες που έχουν αμφιλεγόμενη ιστορία στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέτοντας σε διαπραγμάτευση τις προτεραιότητες και τις αξίες της ελληνικής πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Θεσσαλονίκη: Εγκληματική Οργάνωση στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία με 54 Κατηγορούμενους

user 3

Ουκρανία: Ρώσικες επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις Ντνιπροπετρόφσκ και Οδησσού

user 3

ΣΥΡΙΖΑ Αντίσταση στην παραποίηση της αλήθειας από τον κ Μητσοτάκη

user 3