www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βραβείο Templeton 2025: Η Διακονία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ανθρωπότητα και την Δημιουργία

96c4f9c64115d03b5604c70d6449d12f no watermark
Κοινοποίηση

Βραβείο Templeton 2025 στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Το Ίδρυμα John Templeton, σε συνεργασία με το Templeton World Charity Foundation και το Templeton Religion Trust, ανακοίνωσε με υπερηφάνεια ότι απονέμει το Βραβείο Templeton για το έτος 2025 στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο μακροβιότερος προκαθήμενος του Αποστολικού Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως, έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως για τις αξιόλογες καινοτόμες προσπάθειές του με στόχο να γεφυρώσει την επιστημονική και πνευματική θεώρηση της σχέσης της ανθρωπότητας με τον φυσικό κόσμο. Η δράση του έχει κινητοποιήσει ανθρώπους διαφορετικής πίστης, προτρέποντάς τους να γίνουν οικονόμοι της δημιουργίας.

Με την αναγγελία αυτού του εξαιρετικά τιμητικού βραβείου, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε: «Αποδεχόμεθα με ευγνωμοσύνη και ταπείνωση αυτήν την μοναδικήν αναγνώρισιν, η οποία αντικατοπτρίζει το φιλάνθρωπον όραμα του Sir John Templeton, του εξαιρετικού ιδρυτού μιας παγκοσμίου πρωτοβουλίας επενδύσεως εις το ανθρώπινον πνεύμα και εις την ικανότητα του ανθρωπίνου προσώπου να αντιλαμβάνεται και να αξιοποιεί τας δυνατότητες του Πνεύματος. Αυτή η τιμή δεν αναφέρεται μόνον προς το ταπεινόν μας πρόσωπον, αλλά και προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, την Αποστολικήν Καθέδραν του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Επί δεκαεπτά αιώνας, αυτή η Εκκλησία των Αγίων και των Μαρτύρων, των Ομολογητών και των Θεολόγων, ηγήθηκε της πνευματικής αποστολής διδασκαλίας και μεταδόσεως του μεταμορφωτικού Ευαγγελίου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού ανά την οικουμένην. Αποδεχόμεθα αυτήν την μοναδικήν τιμήν εν ονόματι αυτής της διακονίας προς τον Θεόν και την ανθρωπότητα».

Η διάκριση αυτή δεν είναι κάτι καινούργιο για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, καθώς έχει προηγηθεί η απονομή του πρώτου Βραβείου Templeton το 1973 στη Μητέρα Τερέζα, ενώ έχουν ακολουθήσει άλλοι σημαντικοί πνευματικοί ηγέτες όπως ο Τεντζίν Γκιάτσο, 14ος Δαλάι Λάμα, και ο Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου. Τα βραβεία έχουν επίσης αναγνωρίσει οραματιστές όπως ο Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, και η διακεκριμένη οικολόγος Τζέιν Γκούντολ, καθώς και κορυφαίους επιστήμονες και ειρηνοποιούς από όλο τον κόσμο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα παραλάβει το βραβείο στη Νέα Υόρκη τον προσεχή Σεπτέμβριο. Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη αναγνώριση και τιμή που απονέμεται στο πρόσωπό του μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς στις 17 Μαρτίου 2025 εξελέγη «εταίρος εκ του εξωτερικού» στην Ακαδημία Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών του Ινστιτούτου της Γαλλίας, μία θέση που είχε κατείχε ο αείμνηστος Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ (Γιόζεφ Ράτσινγκερ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε το 20% των εργασιών για το Flyover

Oμάδα Σύνταξης Β

Κιλκίς: Μαθητές του “μέλλοντος” καινοτομούν σε διαγωνισμό μόδας και τεχνολογίας

praktiki 4

Ισόβια στον 39σύντροφο της 41χρονης που βρέθηκε νεκρή μέσα σε μπαούλο

diktiou