Η Υψηλή Πολιτική και η Κουλτούρα στις Βρυξέλλες
Η επίσκεψη στις Βρυξέλλες αποδεικνύει πάντα τη γοητεία της, ιδιαίτερα σε περιόδους πολιτικών αναταραχών. Θυμάμαι έντονα το πολύχρωμο σκηνικό που επικρατούσε το 2000, όταν πηγαίναμε να κατανοήσουμε την ιστορική απόφαση που θα εισάγει το ευρώ στη ζωή μας. Ήμουν ένας από τους προνομιούχους δημοσιογράφους που βρέθηκα στον χώρο του Ευρωκοινοβουλίου, προσκεκλημένος του αείμνηστου ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Παπακυριαζή. Όλες οι ματιές ήταν στραμμένες στο μέλλον, καθώς προσπαθούσαμε να φανταστούμε πώς θα άλλαζε η ζωή μας. Πόσο θα κόστιζε σε ευρώ μια τσίχλα, ένα πακέτο τσιγάρα, ένας καφές στην καφετέρια και ποιος θα ήταν ο μέσος μισθός. Η εικόνα εξακολουθεί να είναι ζωντανή στη μνήμη μου, καθώς ήταν μια μοναδική στιγμή στην ιστορία της Ευρώπης.
Η Σύγχρονη Πολιτική Σκηνή
25 χρόνια αργότερα και οι εποχές παραμένουν εξίσου συναρπαστικές. Αυτή τη φορά, επισκέφτηκα τις Βρυξέλλες μαζί με άλλους Έλληνες δημοσιογράφους, προσκεκλημένος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Αθήνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου. Αντί για την αναφορά στο ευρώ, η πιο χρησιμοποιούμενη λέξη αυτές τις ημέρες ήταν «δασμοί», οι οποίοι συζητούνταν σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε αίθουσα, τόσο στην Κομισιόν όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Ευρώπη φαίνεται να αναρρώνει σταδιακά από την αρχική αμηχανία που προκάλεσε η αλλαγή στην προεδρία των ΗΠΑ, και οι καταστάσεις αντιμετωπίζονται με μια σχετική ψυχραιμία. Η φράση «Θα το περάσουμε και αυτό» ακούγεται συχνά, καθώς η Ευρώπη έχει καταφέρει να ξεπεράσει πολύ πιο δύσκολες περιόδους, όπως αυτή της πανδημίας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο αυστηρή θα είναι η απάντηση της Ευρώπης, αφού ενώ στην επιφάνεια φαίνεται να μην υπάρχουν διαφωνίες, στο παρασκήνιο ακούγονται φωνές που ζητούν μια πιο σκληρή στάση απέναντι στις πολιτικές του Τραμπ, με το motto «οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος» να ηχεί σε πολλούς κοινούς χώρους.
Μακροπρόθεσμα Θέματα και Προοπτικές
Πέρα από τα τρέχοντα ζητήματα, υπάρχουν και πιο μακροπρόθεσες προκλήσεις που αφορούν την αγροτοδιατροφή, καθώς και την πολιτική της Κομισιόν σχετικά με τη μετανάστευση. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσα μορφωμένα και εξειδικευμένα ελληνικά μυαλά βρίσκονται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσφέροντας τη γνώση και την εμπειρία τους στους Έλληνες αλλά και σε ξένους συνεργάτες. Αυτό αποδεικνύει τη σημαντικότητα των ελληνικών ταλέντων στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή και την ανάγκη για συνεργασία και ανταλλαγή ιδεών σε διεθνές επίπεδο.
Επιπλέον, στις Βρυξέλλες δεν λείπουν οι εκπλήξεις. Μια πολύχρωμη καντίνα στο ισόγειο του κτιρίου της Κομισιόν που ανοίγει για lunchbreak στις 11:30 το πρωί, οι νόστιμες μπύρες του Βελγίου, η αμέτρητη ποικιλία σοκολατών που μπορείς να βρεις στα καταστήματα, και η άνετη μετακίνηση με το λεωφορείο όπου όλες οι πληρωμές γίνονται με κάρτα, είναι μερικά από τα στοιχεία που προδίδουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της βελγικής πρωτεύουσας. Οι δεκάδες γερανοί που βλέπεις τριγύρω είναι επιπλέον δείγμα της ανακαίνισης και της ανάπτυξης στην πόλη, προσδιορίζοντας την ένταση της κίνησης και της εξέλιξης που αναπτύσσεται εδώ καθημερινά.