17/04/2025
www.thessalonikinews.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Γάζα: Η ανθρωπιστική κρίση εν μέσω πολέμου σύμφωνα με την πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού

55be669733db41d8d82dea235c4a4d3a no watermark
Κοινοποίηση

Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού χαρακτήρισε την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας ως «κόλαση επί της γης», προσθέτοντας ότι οι πόροι στο νοσοκομείο εκστρατείας του οργανισμού αναμένεται να εξαντληθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters από την έδρα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη, η Μιριάνα Σπόλιαριτς τόνισε την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης, δηλώνοντας: «Ο κόσμος δεν έχει πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή τρόφιμα σε πολλές περιοχές του θύλακα».

Από την 2η Μαρτίου, όταν το Ισραήλ μπλόκαρε την είσοδο φορτίων ανθρωπιστικής βοήθειας, δεν έχει περάσει κανένα εφόδιο στη Γάζα. Στις 18 Μαρτίου, το Ισραήλ ξανάρχισε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις κατά της Χαμάς. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας εισήλθαν 25.000 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ η Χαμάς διαψεύδει τις κατηγορίες ότι χρησιμοποίησε αυτή τη βοήθεια για τη στρατιωτική της αναβάθμιση.

Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη. Η Σπόλιαριτς επισήμανε ότι τα εφόδια τηρούνται με δυσκολία: «Εδώ και έξι εβδομάδες δεν έχει μεταφερθεί τίποτα. Σε δύο εβδομάδες, δεν θα έχουμε τα απαραίτητα εφόδια για τη λειτουργία του νοσοκομείου μας» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την ταχεία εξάντληση των αντιβιοτικών και του αίματος για μεταγγίσεις. Το 61% των νοσοκομείων του θύλακα είναι σχεδόν αδρανή, όπως δήλωσε ο Δρ Ρικ Πίπερκορν μέσω βιντεοκλήσης από την Ιερουσαλήμ.

Η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού παρατήρησε επίσης την επικινδυνότητα των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στη Γάζα. «Οι μετακινήσεις του πληθυσμού είναι πολύ επικίνδυνες, αλλά το ίδιο ισχύει και για εμάς», επισήμανε. Μάλιστα, τον Μάρτιο, βρέθηκαν θαμμένα σε ομαδικό τάφο τα πτώματα 15 διασωστών, εκ των οποίων οκτώ ήταν μέλη της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Ερυθρά Ημισέληνος κατηγόρησαν το Ισραήλ για αυτές τις απώλειες, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι στρατιώτες «αισθάνθηκαν απειλή» από την παρουσία μαχητών της Χαμάς στην περιοχή.

Η Σπόλιαριτς επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απελευθερωθούν οι εναπομείναντες όμηροι που κρατά η Χαμάς και να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά ανθρωπιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γάζα. Η κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση απαιτεί άμεσες και συντονισμένες ενέργειες για την προστασία των πολιτών και την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Εξιχνίαση Κλοπής που Συνέβη τον Φεβρουάριο του 2024 στις Σέρρες

user 3

Στρατηγικές φοροαπαλλαγές μέσω αύξησης αμυντικών δαπανών

user 3

Θεσσαλονίκη: Στο μονοπάτι της θεσμοθέτησης η εκτός τόπου διατήρηση των ελληνικών αυτοφυών – Προς δημιουργία το εθνικό δίκτυο Βοτανικών Κήπων