Η Χαμάς Απορρίπτει την Ισραηλινή Πρόταση για Κατάπαυση Πυρός
Ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας απέρριψε σήμερα την ισραηλινή πρόταση για κατάπαυση πυρός, εξηγώντας ότι αυτή δεν οδηγεί σε οριστικό τέλος του πολέμου ούτε στην αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον παλαιστινιακό θύλακα. Η δήλωση του Χαλίλ αλ Χάγια, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ανέδειξε τις αντιφάσεις και τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις που συμβαίνουν στη περιοχή, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν.
Στην ομιλία του, ο Χαλίλ αλ Χάγια κατηγόρησε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την προώθηση «μεσοβέζικων λύσεων», στις οποίες η Χαμάς δεν πρόκειται να συμμετάσχει. Υπογράμμισε ότι ο Νετανιάχου θέτει προϋποθέσεις που είναι «αδύνατον» να ικανοποιηθούν, χαρακτηριστικά αναφέροντας την αξίωση της αφοπλίσεως της Χαμάς, κάτι που συνιστά «κόκκινη γραμμή» για το παλαιστινιακό κίνημα.
Ο αλ Χάγια πρόσθεσε ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να απελευθερώσει όλους τους ομήρους, αλλά μόνο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας που θα προβλέπει το οριστικό τέλος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων. Η εν λόγω συμφωνία επιδιώκει να αποκαταστήσει την ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή, που έχει δοκιμαστεί σφοδρά τα τελευταία χρόνια.
Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου 2023, κατά την οποία 1.218 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 251 απήχθησαν. Έκτοτε, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά, με περισσότερους από 50.000 ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς. Από τους 251 ομήρους, 58 παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας, αν και 34 εξ αυτών δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή, όπως δηλώνει ο ισραηλινός στρατός.
Αυτή η εξέλιξη εντείνει την ανάγκη για μια βιώσιμη και μακροχρόνια λύση στο διαρκές πρόβλημα της περιοχής, καθώς οι συνεχιζόμενοι θάνατοι και οι ανθρωπιστικές κρίσεις εγείρουν σοβαρούς προβληματισμούς γύρω από την ανικανότητα να επιτευχθεί μακροχρόνια ειρήνη.