www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γάνδη: Αμφισβήτηση της μεθόδου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την πυρόσφαιρα στα Τέμπη λόγω υψηλής αβεβαιότητας

1879aabfa4cb88e8899446a75629dea0
Κοινοποίηση

Σημαντικά Αποτελέσματα Ερευνών από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης για το Δυστύχημα στα Τέμπη

Σε μια πρόσφατη ανάλυση, το Πανεπιστήμιο της Γάνδης αναδεικνύει τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας που περιβάλλει την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το περιστατικό στα Τέμπη. Η μελέτη αυτή επικεντρώνεται στον τύπο και την απαιτούμενη ποσότητα καυσίμων που οδήγησαν στην δημιουργία της πυρόσφαιρας μετά τη σύγκρουση των τρένων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι σχετικές πληροφορίες εστάλησαν από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης στον Οργανισμό ΕΟΔΑΣΑΑΜ στις 28 Ιανουαρίου, δηλαδή λίγες μέρες πριν από την δημοσιοποίηση του πορίσματος.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου, υπό την καθοδήγηση του δρ Γεωργίου Μαραγκού και του καθηγητή Μπαρτ Μερσί, εξέτασε τις διαθέσιμες πληροφορίες που προήλθαν από τον κ. Κώστα Λακαφώση σχετικά με τις προσομοιώσεις CFD που έγιναν για το δυστύχημα.

Ένα από τα κύρια ευρήματα της ανάλυσης είναι ότι «υπάρχει ένα “εναρκτήριο” γεγονός πριν από την δημιουργία της πύρινης σφαίρας, που είναι ορατό σε βίντεο, και το οποίο δεν είναι επαρκώς κατανοητό για να μπορέσει η ομάδα του UGent να επιβεβαιώσει την καταλληλότητα της χρησιμοποίησης του μοντέλου FDS για την μοντελοποίησή του». Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι οι παρατηρούμενες πύρινες σφαίρες και οι φλόγες είναι φυσικές διεργασίες που μπορούν να αναπαρασταθούν σωστά μέσω των μοντέλων CFD και FDS.

Αν και οι προσομοιώσεις αυτές μπορεί να είναι κατάλληλες, η ανάλυση καταλήγει να επισημάνει ότι «εξαιτίας των πολλών αγνώστων που υπάρχουν στο σενάριο (όπως η έλλειψη σαφών βίντεο και οι ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το φορτίο του τρένου), η χρήση του μοντέλου FDS για την αναπαραγωγή του δυστυχήματος και για την εκτίμηση της ελάχιστης απαιτούμενης ποσότητας καυσίμου θα περιλαμβάνει έναν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας». Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι πολλές διαφορετικές επιλογές δεδομένων εισόδου μπορούν να οδηγήσουν σε αποτελέσματα που να μοιάζουν με την πραγματικότητα, αν και με λογικό επίπεδο ακρίβειας.

Διευκρινίσεις από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής Μερσί υπογράμμισε ότι «ουδέποτε υπήρξε επίσημη έγκριση ή αποδοχή του πορίσματος από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης». Ιδιαίτερα αναφερόμενος στις προσομοιώσεις, σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Σιδηροδρομικό Όργανο επικοινώνησε μαζί τους τον Δεκέμβριο του 2024, ζητώντας τη γνώμη τους σχετικά με την εγκυρότητα της χρήσης CFD στην ανάλυση της πυρόσφαιρας.

«Οι εργασίες μας ολοκληρώθηκαν σε τρεις εβδομάδες και οι αναλύσεις μας παραδόθηκαν εγκαίρως, ωστόσο δεν συμπεριλήφθηκαν στην δημόσια έκθεση», τόνισε ο καθηγητής, προσδιορίζοντας ότι η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου δεν συμμετείχε ενεργά ούτε στην ανάλυση αιτίων του δυστυχήματος ούτε στη συγγραφή της τελικής αναφοράς.

Όσον αφορά την περίπτωση που διερευνάται η χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην εκτέλεση των προσομοιώσεων, ο κ. Μερσί ανέφερε ότι επανεξέτασαν την ανάλυση όπως είχε εκτελεστεί τότε, καταλήγοντας ότι η επικοινωνία τους ήταν με τον κ. Κώστα Λακαφώση κατά την διάρκεια των εργασιών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Η φωνή της κοινωνίας και η γραφή της ιστορίας

user 3

Στέλιος Αγγελούδης: Στρατηγικές Παρεμβάσεις για Πλατεία Ελευθερίας, ΔΕΘ και Θάλασσα στη Θεσσαλονίκη

user 3

Ζελένσκι: Υιοθέτηση των Συμφωνιών που Ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ από το Κίεβο

user 3