www.thessalonikinews.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιορτασμοί στην Βρετανία για την 80η Επέτειο του Τέλους του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου: Μια Στιγμή Εθνικής Ενότητας και Μνήμης

A87ce7422f5bd6e10cfc942e5dd14f58 no watermark
Κοινοποίηση

Εορτασμοί για την 80η Επέτειο από το Τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Βρετανία

Στρατιωτική παρέλαση, εκδηλώσεις, πικνίκ, εκθέσεις και η βασιλική οικογένεια να παρακολουθεί από το μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ: η Βρετανία γιορτάζει τα 80 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Ευρώπη. Αυτές οι τέσσερις ημέρες εορτασμών ξεκινούν σήμερα με μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο Λονδίνο, στην οποία θα συμμετάσχουν και στρατεύματα από την Ουκρανία, σε μια ένδειξη υποστήριξης προς τη χώρα που πλήττεται από την πολεμική σύγκρουση, καθώς και στρατιώτες από το ΝΑΤΟ, παρουσία της βασιλικής οικογένειας και του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.

Σε μια Ευρώπη που ανησυχεί λόγω της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία, ο βασιλιάς Κάρολος είχε δηλώσει στις 9 Απριλίου στο ιταλικό κοινοβούλιο ότι «η ειρήνη δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη». Αυτή η δήλωση υπογραμμίζει την ανάγκη για διαρκή επαγρύπνηση απέναντι στους κινδύνους που απειλούν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή.

Ο 76χρονος βασιλιάς Κάρολος, ο οποίος τα τελευταία 15 μήνες δίνει μάχη με τον καρκίνο, αναμένεται να εμφανιστεί στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ νωρίς το απόγευμα, όπου θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει παλιά και νέα αεροσκάφη που θα πετούν στον ουρανό του Λονδίνου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 1945, από το ίδιο μπαλκόνι, ο τότε βασιλιάς Γεώργιος Στ’ και η σύζυγός του Ελισάβετ, μαζί με τον πρωθυπουργό Ουίνστον Τσόρτσιλ και τις κόρες τους, είχαν χαιρετήσει τους πανηγυρίζοντες Λονδρέζους κατά την «ημέρα της νίκης στην Ευρώπη». Ακόμα και τότε, οι δύο νεαρές πριγκίπισσες, ηλικίας 19 και 14 ετών αντίστοιχα, είχαν παρακαμφθεί για να συμμετάσχουν ανώνυμα στους εορτασμούς.

Η Ελισάβετ, που υπηρέτησε ως εθελόντρια κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, είχε φορέσει τη στρατιωτική στολή της και είχε κατεβάσει το καπέλο της για να μην αναγνωριστεί. Οι φετινές εκδηλώσεις θεωρούνται «μια στιγμή εθνικής ενότητας» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ειρήνης που κερδήθηκε με τόσο μεγάλο κόστος και την ανάγκη να τιμηθούν οι θυσίες όσων έχασαν τη ζωή τους.

Σήμερα στο Μπάκιγχαμ θα πραγματοποιηθεί δεξίωση προς τιμήν 50 βετεράνων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και ανθρώπων που έζησαν εκείνη την εποχή. Σε όλη τη Βρετανία θα διεξαχθούν εκατοντάδες γιορτές, πικνίκ, εκθέσεις και τελετές μνήμης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συλλογικής μνήμης και της αναγνώρισης του παρελθόντος.

Αύριο, η βασίλισσα Καμίλα θα επισκεφθεί τον Πύργο του Λονδίνου για να θαυμάσει μια εγκατάσταση που περιλαμβάνει περίπου 30.000 κεραμικές παπαρούνες, οι οποίες συμβολίζουν τα θύματα πολέμου. Πολλά κτίρια στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένου του Μπάκιγχαμ, θα φωταγωγηθούν, δίνοντας έτσι μια επιβλητική ατμόσφαιρα στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Οι εορτασμοί θα κορυφωθούν την Πέμπτη, με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στο μεσημέρι (14:00 ώρα Ελλάδας) και μια προσευχή στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, παρουσία της βασιλικής οικογένειας, ακολουθούμενη από συναυλία στο Horse Guards Parade του Λονδίνου. Εξάλλου, οι παμπ θα παραμείνουν ανοιχτές δύο ώρες περισσότερες από το κανονικό αυτές τις μέρες.

Καθώς οι νεότερες γενιές αντιμετωπίζουν με αυξανόμενη αδιαφορία τα γεγονότα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, οι φετινοί εορτασμοί αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Πολλοί επιζώντες της εποχής ενδέχεται να είναι παρόντες, καθιστώντας την αυτή την περίσταση πιθανόν την τελευταία ευκαιρία να συμμετάσχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις, όπως εκτιμά ο ιστορικός Ρόμπερτ Χέιζελ από το University College London.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Βέροια: Κλειστό τμήμα της Εγνατίας Οδού στην Ημαθία ύστερα από εκτροπή νταλίκας

diktiou

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τη σεισμική δραστηριότητα στην Κωνσταντινούπολη μετά τον ισχυρό σεισμό 6,2 R: Μεγάλο το δυναμικό της ζώνης

user 3

Νήπια των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Ωραιοκάστρου και Πενταλόφου ανέδειξαν επί σκηνής τα δικαιώματα των παιδιών

Oμάδα Σύνταξης Α