Επικύρωση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αμυντικής Βιομηχανίας
Με μεγάλη πλειοψηφία, συγκεκριμένα με 82 ψήφους υπέρ, 35 κατά και 7 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με το νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας (EDIP). Η απόφαση αυτή λήφθηκε κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Άμυνας και Ασφάλειας και Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας.
Το προτεινόμενο σχέδιο κανονισμού περιλαμβάνει χρηματοδοτικά και άλλα κίνητρα για τις κοινές ευρωπαϊκές προμήθειες αμυντικού εξοπλισμού, καθώς και τη δημιουργία κοινοπραξιών μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών. Ο εισηγητής εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), Γιάννης Μανιάτης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και αντιπρόεδρος της Πολιτικής Ομάδας, τόνισε τη σημασία του προγράμματος για την ασφάλεια και την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών χωρών.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο εργαλείο για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της Στρατηγικής Αυτονομίας της Ένωσης, σε μία περίοδο που οι γεωπολιτικές συνθήκες γίνονται όλο και πιο περίπλοκες». Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη, την κοινή παραγωγή και τη συντήρηση προγραμμάτων, με στόχο τη μείωση του κόστους και την αύξηση των οικονομιών κλίμακος.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην ανάπτυξη μονάδων παραγωγής σε χώρες που δεν διαθέτουν αυτή τη στιγμή αντίστοιχες γραμμές παραγωγής. Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε την ανάγκη τα ευρωπαϊκά κονδύλια να διατίθενται αποκλειστικά σε εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στα κράτη μέλη της Ένωσης, γεγονός που θα συνδράμει στη μείωση των εξαρτήσεων από τρίτες χώρες και θα ενισχύσει τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.
Μετά την ψηφοφορία, ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Αμυντική Βιομηχανία (EDIP) είναι κλειδί για τη στρατηγική αυτονομία στον τομέα της Άμυνας, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να διαφυλάξει την ειρήνη και την ασφάλεια όλων των πολιτών της, από τη Φινλανδία και την Εσθονία μέχρι την Ελλάδα και την Κύπρο. «Αυτό το πρόγραμμα λειτουργεί ως ακρογωνιαίος λίθος για την ετοιμότητα της ΕΕ, ενδυναμώνοντας τις αμυντικές βιομηχανίες της Ευρώπης και υποστηρίζοντας τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, δημιουργώντας καλοαμειβόμενες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ήπειρο, και ελπίζω και στην Ελλάδα» πρόσθεσε.