www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δήμος Θεσσαλονίκης: Διαγράφονται πάνω από 305.000 κλήσεις του ΚΟΚ ύψους 10 εκατ. ευρώ

1
Κοινοποίηση

Η απόφαση της διοίκησης του Στέλιου Αγγελούδη για τη διαγραφή χιλιάδων κλήσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας βάσει όσων ορίζει η νομοθεσία

Διαγράφει οριστικά ο δήμος Θεσσαλονίκης από τα ταμεία του πάνω από 305.000 παραβάσεις του ΚΟΚ, οι οποίες βεβαιώθηκαν στους δημοτικούς καταλόγους λανθασμένα. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να μπει μια τάξη στα δημοτικά ταμεία και τις υπηρεσίες, μετά το αλαλούμ που προκλήθηκε το προηγούμενο διάστημα από την αποστολή χιλιάδων ειδοποιητηρίων σε δημότες.

Η απόφαση της διοίκησης του Στέλιου Αγγελούδη μέσα από τη σχετική εισήγηση των αντιδημάρχων Οικονομικού Προγραμματισμού και Δημοτικής Περιουσίας Γιώργου Αρβανίτη και Δημοτικής Αστυνομίας Κώστα Τσιαπακίδη αναμένεται να εγκριθεί, αύριο, Τετάρτη, κατά τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής. Είχε διεξαχθεί τις προηγούμενες ημέρες ενδελεχής εσωτερική έρευνα, μετά από εντολή του δημάρχου, για το τι ακριβώς έχει γίνει με τις κλήσεις που βεβαιώνονταν στα δημοτικά ταμεία αρκετά χρόνια μετά, παρά το γεγονός ότι βάσει νόμου έπρεπε να έχουν διαγραφεί.

Τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα κληθούν να εγκρίνουν τη διαγραφή του συνόλου των 305.216 παραβάσεων Κ.Ο.Κ., συνολικής αξίας 10.388.042 ευρώ, σύμφωνα με το άρθρο 174 του Ν.3463/2006 καθώς, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην εισήγηση των αντιδημάρχων, «η εγγραφή στους οριστικούς βεβαιωτικούς καταλόγους δημοτικών ή κοινοτικών φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών έγινε κατά τρόπο προφανώς λανθασμένο».

«Το προηγούμενο διάστημα εστάλησαν περίπου 30.000 ειδοποιητήρια στα email των δημοτών. Είμαστε υποχρεωμένοι να αποστείλουμε έως 2 Μαρτίου τα σχετικά ειδοποιητήρια στους οφειλέτες. Είδαμε όμως ότι υπήρχαν προβλήματα στην πρώτη αποστολή που κάναμε. Παλιά δεν επεξεργαζόμασταν τις κλήσεις μέσα σε τρία χρόνια. Αυτά πρέπει να διαγραφούν, αφού η βεβαίωση της παράβασης του ΚΟΚ πρέπει να γίνεται μέσα στην τριετία», εξήγησε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρβανίτης.    

Μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε η ύπαρξη άνω των 350.000 παραβάσεων του ΚΟΚ παρελθόντων ετών, οι οποίες δεν είχαν ταυτοποιηθεί ποτέ ως προς τους ιδιοκτήτες. Σημειώνεται πως απαραίτητη προϋπόθεση για την ταμειακή βεβαίωση των παραβάσεων αποτελεί η ταυτοποίηση του προσώπου του οφειλέτη. Σύμφωνα με τις αρμόδιες διευθύνσεις των δύο αντιδημάρχων, «παρά τις προσπάθειες που έγιναν από υπαλλήλους, είτε μέσω αναζήτησης στο GovHub, είτε μέσω αλληλογραφίας με τη Διεύθυνση Μεταφορών, είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία υπαλλήλων και αναζήτηση των στοιχείων στα αρχεία της Διεύθυνσης Μεταφορών και Συγκοινωνιών, μεγάλος αριθμός δεν κατέστη εφικτό να ταυτοποιηθούν ως προς τους ιδιοκτήτες- οφειλέτες και ούτε δύναται να ταυτοποιηθούν με άλλο τρόπο μελλοντικά».

Επίσης, όπως επισημαίνεται στην εισήγηση των αντιδημάρχων Αρβανίτη – Τσιαπακίδη, τα τελευταία έτη είναι μεγάλη η αύξηση των μισθωμένων οχημάτων που χρησιμοποιούνται. Αυτό έχει αναγκάσει τον δήμο να αποστέλλει τους αρχικούς χρηματικούς καταλόγους στις εταιρείες προκειμένου στη συνέχεια αυτές να ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία του δήμου για τα στοιχεία των ατόμων που μίσθωσαν τα οχήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δήμο και σε αυτή την περίπτωση καταγράφεται μεγάλη καθυστέρηση από την πλευρά των εταιρειών μίσθωσης με αποτέλεσμα να παρέρχεται η εκ του νόμου 3ετής προθεσμία ταμειακής βεβαίωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο κατά το 2024 απεστάλησαν στις εταιρείες εκμίσθωσης πάνω από 13.000 παραβάσεις που αφορούν τα έτη 2022- 2023.

Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, σύμφωνα με την εισήγηση ότι από την υπηρεσία του δήμου υπήρξε λανθασμένη ερμηνεία του νόμου περί των παραβάσεων ελεγχόμενης στάθμευσης, με αποτέλεσμα την αποστολή χρηματικών καταλόγων οι οποίοι περιέχουν παραβάσεις, «με την πεποίθηση ότι η προθεσμία ταμειακής βεβαίωσης είναι πενταετής». Από το υπουργείο Εσωτερικών ξεκαθαρίστηκε με έγγραφό του ότι οι παραβάσεις ελεγχόμενης στάθμευσης αποτελούν αυτοτελή πρόστιμα με 3ετή προθεσμία ταμειακής βεβαίωσης. Έτσι, όπως διαπιστώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, «δεν είχαν προλάβει να βεβαιώσουν ταμειακά τις παραβάσεις εντός της προβλεπόμενης από το νόμο 3ετίας», με αποτέλεσμα πλέον ο δήμος να αναγκάζεται να προχωρήσει στη διαγραφή τους.

Διαγραφή 276.416 ευρώ που αφορά σε 1.518 οφειλέτες

Παράλληλα, στην ίδια συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής πρόκειται να εγκριθεί η διαγραφή του ποσού των 276.416 ευρώ που αφορά σε 1.518 οφειλέτες του δήμου Θεσσαλονίκης λόγω της συμπλήρωσης του προβλεπόμενου χρόνου παραγραφής. Είχε προηγηθεί έρευνα από το Τμήμα Ταμείου όπου διαπιστώθηκε ότι για τους συγκεκριμένους οφειλέτες «είχαν γίνει οι κατά νόμο ενέργειες από την αρμόδια υπηρεσία και αν και επακολούθησαν όλες οι προσπάθειες είσπραξης των οφειλών, ήταν άκαρπες». Οι λόγοι ήταν είτε λόγω άγνωστης διαμονής των οφειλετών, είτε αφορούσε μικροποσά για τα οποία δεν κατέστη δυνατή η λήψη αναγκαστικών μέτρων, είτε μη εύρεση περιουσιακών στοιχείων τους και τέλος λόγω ελλιπών στοιχείων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η ταυτοποίησή τους.

Με αυτές τις δύο αποφάσεις η διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη επιδιώκει να τακτοποιήσει οριστικά αυτό το ζήτημα με τις εκατοντάδες χιλιάδες κλήσεις που λανθασμένα βεβαιώθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι όπως προέκυψε από την εσωτερική έρευνα, το 2019 βεβαιώθηκαν πάνω από 500.000 κλήσεις, οι οποίες, όμως αφορούσαν διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας, δηλαδή πριν το 2009.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Διαγωνισμός Καινοτόμων Εφαρμογών για την Προστασία του Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη

user 3

“Όταν οι γυναίκες δημιουργούν” στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

praktiki 4

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

diktiou