Η Πολιτιστική Γέφυρα του Μπουζουκιού
Στον εκδοτικό οίκο «Ιστός» και στον αθλητικό σύλλογο του Πέρα, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, η μαγευτική μουσική του μπουζουκιού γεμίζει τον χώρο καθώς οι μαθητές παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή. Ο Ανδρέας Σαραντίδης, από τα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, έχει αναλάβει την διδασκαλία της τεχνικής του μπουζουκιού σε Τούρκους και Έλληνες της ομογένειας. Κρατώντας το μπουζούκι στην αγκαλιά τους, οι μαθητές ακολουθούν την μέθοδο εκμάθησης που αναπτύχθηκε από τον ίδιο, το BUZUKIST, ένα βιβλίο που κυκλοφορεί από το 2020 στην Τουρκία και έχει ήδη γίνει το «ευαγγέλιο» της τέχνης των διπλοπενιών για τους γείτονες.
«Οι Τούρκοι είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι με τον ήχο του μπουζουκιού», δηλώνει ο κ. Σαραντίδης στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η μουσική τους κουλτούρα περιλαμβάνει και παρόμοια έγχορδα όργανα, όπως το σάζι και το ούτι, γεγονός που διευκολύνει την εκμάθηση του ελληνικού μπουζουκιού». Οι μαθητές του, ανεξαρτήτως ηλικίας, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και αφοσίωση, με αποτέλεσμα να προοδεύουν γρήγορα στους ρυθμούς και τις μελωδίες του αγαπημένου τους οργάνου.
Η φιλοσοφία του δασκάλου εδράζεται στην πιστή μετάδοση της ελληνικής μουσικής παράδοσης, την οποία οι Τούρκοι σέβονται και αγαπούν πραγματικά. «Βλέπω τους μαθητές μου να εμβαθύνουν στην ελληνική μουσική και την ιστορία της, με ιδιαίτερη προτίμηση στο ρεμπέτικο και το παραδοσιακό». Η επιτυχία της μεθόδου του βασίζεται στο βιβλίο του, που παρέχει αναλυτικές οδηγίες στα τούρκικα, φέρνοντάς τους σε επαφή με τις διάσημες διπλοπενιές και επιτρέποντάς τους να παίξουν ακόμα και το διάσημο κομμάτι «Ζορμπάς» μόλις ολοκληρώσουν την ύλη.
Ο Ανδρέας Σαραντίδης ξεκίνησε τη μουσική του πορεία σε πολύ νεαρή ηλικία, διαμορφώνοντας μια πραγματική αγάπη για το μπουζούκι από τα επτά του χρόνια. Η οικογένειά του, με πατέρα που έπαιζε κλαρίνο και θείο που έπαιζε κιθάρα, του έδωσε το «γονίδιο της μουσικής», όπως λέει χαρακτηριστικά. Το 2014, η σχέση του με την Κωνσταντινούπολη άρχισε να αναπτύσσεται όταν τον κάλεσαν να παίξει μπουζούκι για το εορταστικό ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα στη μακρά πορεία του στην τουρκική μουσική σκηνή.
Αφού πέρασε δύο χρόνια στην Ελλάδα λόγω πολιτικής αναστάτωσης στην Τουρκία, ο Σαραντίδης επέστρεψε το 2018, όπου ύψωσε τη φωνή του ως μουσικός και δάσκαλος. Μάλιστα, η προσωπική του ζωή ακολουθεί μια παράλληλη διαδρομή, καθώς ισχυροί δεσμοί τον συνδέουν με τη σύζυγό του, Dilek, και τα δίδυμα παιδιά τους. «Η παρουσία της οικογένειάς μου είναι η μεγαλύτερη έμπνευση και κίνητρο στη ζωή μου», αναφέρει με αγάπη και ευγνωμοσύνη.
Από το 2019 και μετά, η καριέρα του έχει αποκτήσει σημαντική διάσταση στην Τουρκία, με συμμετοχές σε ωδεία, κρατικές ορχήστρες και μουσικές σκηνές. Είναι ένας αναγνωρίσιμος καλλιτέχνης, συμμετέχοντας σε θεατρικές παραστάσεις που κερδίζουν βραβεία στην Τουρκία, όπως επίσης και σε ντοκιμαντέρ, επιβεβαίωση της καλλιτεχνικής του αξίας. Στη δισκογραφία του, ηχογραφεί συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες, εστιάζοντας σε έργα που προάγουν την πολιτιστική κληρονομιά και τη μουσική παράδοση.
Τα μελλοντικά σχέδιά του περιλαμβάνουν την επανέκδοση του βιβλίου του με δύο ακόμη δίγλωσσες μορφές, καθώς και την κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού του δίσκου. Ο Ανδρέας Σαραντίδης συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα, γεφυρώνοντας πολιτισμούς μέσω του μπουζουκιού και εμπνέοντας τις επόμενες γενιές μουσικών στην Τουρκία και την Ελλάδα.