www.thessalonikinews.gr
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΘ: Η πορεία προς την ολοκλήρωση του σχεδίου ανάπλασης και οι κρίσιμες αποφάσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης

9c4a3bbb68de2e07a5f15866623932b4
Κοινοποίηση

ΔΕΘ: Ανάπλαση και Συνέπειες για τη Θεσσαλονίκη

Η ημερίδα Fast Forward Forum 2025, που διοργανώθηκε την περασμένη Δευτέρα από τη «Μακεδονία της Κυριακής» και το emakedonia.gr, ανέδειξε πληθώρα θεμάτων που αφορούν το μέλλον της πόλης. Θα εστιάσουμε σε ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που συζητήθηκαν: το σχέδιο ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), το οποίο έχει εισέλθει στον 13ο χρόνο της διαδικασίας του.

Από τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα, δύο αναφορές ξεχώρισαν. Η πρώτη ήταν του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη, ο οποίος τόνισε ότι “το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ θα πρέπει να εξυπηρετεί τους στόχους της Έκθεσης και όχι το real estate.” Επίσης, προβληματίστηκε για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός επιπλέον εμπορικού κέντρου κοντά στον ήδη υπάρχοντα πλησίον της έκθεσης. Η παρέμβασή του αναδεικνύει τη σημασία που πρέπει να δοθεί στην κατασκευή του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, σε αντίθεση με τα σχέδια για επιχειρηματικά κέντρα και ξενοδοχεία, τα οποία ο δήμαρχος πρότεινε να έρθουν σε δεύτερη μοίρα.

Η σημασία αυτής της δήλωσης γίνεται ακόμα πιο κατανοητή με τις θέσεις του προεδρου της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσου Τζήκα, ο οποίος επανέλαβε το δίλημμα της ανάπλασης: “ή θα προχωρήσουμε με αυτό το σχέδιο που μελετάμε εδώ και δώδεκα χρόνια ή δεν θα γίνει τίποτε.” Δηλαδή, η επιτυχία της ανάπλασης είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η διαπραγμάτευση μεταξύ του Υπερταμείου και των ιδιωτών επενδυτών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην ανάπλαση μέσω ΣΔΙΤ. Αυτή η συνεργασία πρέπει να εξεταστεί με προσοχή καθώς αφορά τη χρηματοδοτική δομή του έργου, καθώς και τα ανταλλάγματα που θα προσφερθούν στους επενδυτές.

Σημαντικές λεπτομέρειες προέκυψαν σχετικά με το κόστος της ανάπλασης. Πριν από λίγο καιρό, ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, στέλεχος του Υπερταμείου, προκάλεσε ανησυχία δηλώνοντας ότι το κόστος ανέβηκε σε 370 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που δεν φάνηκε να είναι γνωστό ούτε στη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO ούτε στο δήμο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα, το Υπερταμείο επανέφερε τον προϋπολογισμό στα 300 εκατομμύρια, απαιτώντας όμως και ανάλογες περικοπές στην επιφάνεια δόμησης.

Η δήλωση του δημάρχου ότι το σχέδιο θα πρέπει να εξυπηρετεί τους στόχους της Έκθεσης και όχι απλώς να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του real estate, υποδεικνύει την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι θα επικεντρωθούμε πρώτα στην ανάπτυξη του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου. Από την πλευρά του, ο κ. Τζήκας ζήτησε να υπάρξει οριζόντια προσαρμογή στη μείωση της δόμησης σε όλα τα σχέδια, ώστε να μην πληγούν αποκλειστικά οι εκθεσιακές ενότητες.

Το επόμενο βήμα στην υπόθεση της ανάπλασης είναι η συμφωνία για το τελικό σχέδιο και το χρηματοδοτικό μοντέλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπερταμείο αναμένεται να καταλήξει στις τελικές προτάσεις του, και θα αφήσει στους φορείς της πόλης να τις κρίνουν με γνώμονα το συμφέρον της Θεσσαλονίκης και των πολιτών της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Δροσερό Εορδαίας: Αγέλη λύκων περικύκλωσε αγρότη

diktiou

Σ. Φάμελλος στη Θεσσαλονίκη: Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για έναν κόσμο χωρίς προσφυγιά και πόνο

user 3

Γαλλία Ο πρόεδρος Μακρόν προτρέπει τη Ρωσία να συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

user 3