www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δημιουργία Ειδικής Γραμματείας Τεχνητής Νοημοσύνης στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Νέα Πρωτοβουλία για Καινοτομία στην Ελλάδα

863d63fcaeaad49fd5d2c84664de398b no watermark
Κοινοποίηση

Επιτάχυνση και Καινοτομία στην Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας

Στο επίκεντρο της συζήτησης που διεξάγεται στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται από τις 9 έως τις 12 Απριλίου στους Δελφούς, βρίσκονται οι καινοτομίες στην Ευρώπη μέσω της ανάπτυξης AI Factories και οι σημαντικές εξελίξεις που εντοπίζονται στην Ελλάδα. Η συζήτηση συντονίστηκε από τον κ. Βαγγέλη Καρκαλέτση, Εκπρόσωπο της Greek AI Factory PHAROS και Διευθυντή του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε ένα καθοριστικό κέντρο δεδομένων με στοχευμένες προσπάθειες στην προώθηση τεχνολογικών υποδομών και διεθνών συνεργασιών. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει συγκροτήσει ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, προκειμένου να διαμορφωθούν στρατηγικές πολιτικής που να συνάδουν με την ολοκλήρωση της στρατηγικής της ΕΕ.

Η πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που περιλαμβάνει μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/868 για τη διακυβέρνηση δεδομένων, καταδεικνύει την κατεύθυνση αυτή. Ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε ότι πρόγραμμα προβλέπει την ίδρυση data offices στα υπουργεία για τη συλλογή και διάθεση δεδομένων, με την εξαίρεση ευαίσθητων στοιχείων. «Η δουλειά αυτή απαιτεί την ανάπτυξη διαδικασιών, καθώς δεν μπορεί να γίνει λόγος για Τεχνητή Νοημοσύνη χωρίς δεδομένα», τόνισε, επισημαίνοντας την πρόοδο στην ψηφιοποίηση μεγάλων όγκων έγχαρτου υλικού από δημόσιες υπηρεσίες, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 1,2 δισεκατομμύρια σελίδες.

«Η Ελλάδα είναι ένα τρένο που ξεκινάει αργά αλλά σίγουρα θα τρέξει γρήγορα», δήλωσε, προσδιορίζοντας την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα προβλήματα για την αποφυγή καθυστερήσεων. Ανέφερε ότι η ΕΕ έχει ήδη αναγνωρίσει τις προκλήσεις και έχει κυρώσει κανονισμούς που ενσωματώνονται στην εθνική στρατηγική. Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που επεσήμανε ήταν η δημιουργία μιας ειδικής γραμματείας για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα δεδομένα στο Υπουργείο.

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, η στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων καλείται να είναι κομβική. Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε σε σημαντική σύμβαση που υπεγράφη πρόσφατα για την κατασκευή του υπερυπολογιστή με την Hewlett Packard Enterprise, στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Ο Ρόλος του PHAROS στην Καινοτομία

Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρέας Σταυρόπουλος, Εταίρος της Threshold Ventures, ανέφερε ότι η κινητοποίηση του ελληνικού οικοσυστήματος και οι εμπειρίες από τις ΗΠΑ καθορίζουν τη βάση για τη συμμετοχική οικονομία. «Η αλληλεπίδραση μεταξύ ατόμων και οι ευκαιρίες που προκύπτουν είναι σημαντικοί παράγοντες για τη συνολική επιτυχία των προγραμμάτων», δήλωσε. Το έργο PHAROS φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα κρίσιμο σημείο αναφοράς για καινοτομία και επιχειρηματικότητα, προσελκύοντας νέους επενδυτές και τη διασπορά.

Η πρόσβαση σε πληροφορίες και η ικανότητα ταχείας κινητοποίησης του οικοσυστήματος είναι θεμελιώδους σημασίας για την επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία στοχεύει να παραμείνει ανεξάρτητη χωρίς εξάρτηση από κρατικές επιχορηγήσεις. Το PHAROS μπορεί να αποτελέσει το παράδειγμα ενός βιώσιμου και αυτόνομου οικοσυστήματος που θα εξελίσσεται και θα εμπνέει άλλες χώρες και πρωτοβουλίες.

Ο κ. Μιχάλης Κασιμιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Hewlett Packard Enterprise Ελλάδας, ανέφερε ότι ο εθνικός υπερυπολογιστής «Δαίδαλος» τοποθετεί την Ελλάδα σε έναν ελιτιστικό κατάλογο υπερυπολογιστών παγκοσμίως. Ο στόχος είναι να καταταγεί στους 50 κορυφαίους παγκοσμίως και στους 10 στην Ευρώπη. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία του έργου για την πρόοδο των τεχνολογικών υποδομών της χώρας.

Η Επικέντρωση στη Βιωσιμότητα και την Ανάπτυξη

Ο κ. Ευάγγελος Φλώρος, Επικεφαλής Μονάδας Υποδομών της EuroHPC Joint Undertaking, τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης υποδομών για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Αναφέρθηκε στην έλλειψη μεγάλων υποδομών και data centers στην Ευρώπη και τους στόχους του οργανισμού EuroHPC για ανάπτυξη υπερυπολογιστών. «Χρειαζόμαστε ένα οικοσύστημα που να υποστηρίζει την καινοτόμα τάση της Τεχνητής Νοημοσύνης», πρόσθεσε.

Ο κ. Χρήστος Ταραντίλης, Εταίρος και Επικεφαλής Κυβερνητικού και Δημόσιου Τομέα της EY, καταδίκασε την πρόταση για τη δημιουργία AI Factory ως «σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα». Επισήμανε ότι η πρόκληση είναι η βιωσιμότητα της πρωτοβουλίας ώστε να λειτουργεί αυτόνομα και να βρίσκεται σε άμεση εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Η προοπτική χρήσης εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης για τη διαχείριση κρίσεων και ορθότερης πληροφόρησης στην Πολιτική Προστασία παρουσίασε μεγάλες δυνατότητες, ενισχύοντας τη συλλογή, την ανάλυση και την πρόγνωση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Θεσσαλονίκη: Τραυματίστηκε γυναίκα από ομπρέλα που έπεσε λόγω των ισχυρών ανέμων- Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο (φωτο)

Oμάδα Σύνταξης Γ

Φλωρίδης: Η Κωνσταντοπούλου επιδιώκει την καταστροφή της χώρας μέσω της παλαιάς πολιτικής της προσέγγισης

user 3

Θεσσαλονίκη: 22χρονος προσέκρουσε με το όχημα του σε περιπολικό- Τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί

Oμάδα Σύνταξης Β