www.thessalonikinews.gr
ΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διάλογος ΗΠΑ – Ρωσίας στο Ριάντ: Κεντρικό Ζήτημα η Ασφαλής Ναυσιπλοΐα

01552ab499eaeb9b61392dbea24fa750
Κοινοποίηση

Συζητήσεις ΗΠΑ – Ρωσίας για την Ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα

Από το πρωί της Δευτέρας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν ξεκινήσει συνομιλίες σχετικά με την ανανέωση της συμφωνίας που αφορά την ασφάλεια της εμπορικής ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτό δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο, επισημαίνοντας ότι οι σημαντικές πτυχές που είχε προτείνει η Μόσχα σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η «Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας», γνωστή και ως συμφωνία για τα σιτηρά, αποτελεί κεντρικό θέμα στις συνομιλίες που διεξάγονται στην Σαουδική Αραβία μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων. Ο Πεσκόφ ανέφερε, επίσης, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προτεινόμενη τη συζήτηση της συμφωνίας, θεώρησε τη συμφωνία σημαντική, και ο Πούτιν συμφώνησε να την εξετάσουν.

«Η κύρια προτεραιότητα είναι η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας», δήλωσε ο Πεσκόφ, απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με τη σημασία της συγκεκριμένης συμφωνίας. «Στην προηγούμενη εκδοχή της συμφωνίας, υπήρχαν πολλές υποχρεώσεις από πλευράς μας, οι οποίες δεν εκτελέστηκαν ποτέ. Αυτό είναι κάτι που επίσης θα συζητηθεί σήμερα».

Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη είχαν ενεργό ρόλο στη διαμεσολάβηση της Πρωτοβουλίας των Σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2022, επιτρέποντας την ασφαλή εξαγωγή σχεδόν 33 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, παρά την εξέλιξη του πολέμου. Ωστόσο, η Ρωσία αποσύρθηκε από τη συμφωνία το 2023, επισημαίνοντας ότι οι δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων συναντούσαν σημαντικά εμπόδια, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες για τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με ένα τριετές μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2022, η Ρωσία ζήτησε βοήθεια από τους αξιωματούχους του ΟΗΕ για την ομαλή διοχέτευση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων στις διεθνείς αγορές. Αν και οι ρωσικές εξαγωγές δεν υπόκεινται στις δυτικές κυρώσεις, η Μόσχα έχει δηλώσει ότι περιορισμοί στις πληρωμές και στην επιμελητεία δημιουργούν σημαντικά προβλήματα.

Η Ρωσία επιθυμεί επίσης την αποκατάσταση των εξαγωγών αμμωνίας και τη σύνδεση της κρατικής αγροτικής τράπεζας Rosselkhozbank με το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT. Σχετικά με τις δηλώσεις του Τραμπ περί προόδου προς μια πιθανή διευθέτηση στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ επεσήμανε ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για την ανάγκη να προχωρήσουν σε μία συμφωνία που θα οδηγήσει στο τέλος του πολέμου, αν και υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες που πρέπει να επιλυθούν.

«Υπάρχει κοινή αντίληψη σε αυτό το θέμα», ανέφερε ο Πεσκόφ. «Γενικά, βέβαια, οι διαφοροποιημένες πτυχές που σχετίζονται με τη διευθέτηση πρέπει να επιλυθούν».

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης ότι το ρωσικό μορατόριουμ στους βομβαρδισμούς των ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία παραμένει σε ισχύ, παρά τις αναφορές ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται σε ρωσικούς ενεργειακούς στόχους. Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία παρακολουθεί την κατάσταση και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν επίσης να κάνουν το ίδιο, καταλήγοντας στα δικά τους συμπεράσματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, συμφώνησε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, την περασμένη Τρίτη, για διαρκή κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών στον τομέα των ενεργειακών στόχων στην Ουκρανία. «Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει άλλες εντολές από τον πρόεδρο», τόνισε ο Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόθεση της Ρωσίας να διατηρήσει το μορατόριουμ.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας ακολουθούν όλες τις οδηγίες του ανώτατου διοικητή, ωστόσο παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά. Οι Αμερικανοί συνομιλητές μας μπορούν επίσης να παρακολουθούν την κατάσταση και να βγάζουν τα κατάλληλα συμπεράσματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΕΝΙΘ: Αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» κατέρρευσε στο τέλος της εφημερίας

diktiou

Χ. Ζερεφός: «Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, το 2100 θα πάμε σε διπλασιασμό του διοξειδίου του άνθρακα και οι συνέπειες θα είναι πραγματικά αφόρητες»

praktiki 4

Κάλεσμα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για Συμμετοχή σε επιχειρηματική αποστολή στον Καναδά

diktio diktio