www.thessalonikinews.gr
ΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Διαδίκτυο: Η Φυλακή της Παρακολούθησης και ο Κίνδυνος για τη Δημοκρατία

7498f6bf8a27d4f6684ecd479545881d no watermark
Κοινοποίηση

Η Εποχή της Ψηφιακής Εποπτείας

Η Σοσάνα Ζούμποφ, Co-Director του Harvard Kennedy School και του Carr Center of Human Rights, χαρακτήρισε το διαδίκτυο ως μια «φυλακή παρακολούθησης χωρίς κάγκελα» κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συζήτησης στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως 12 Απριλίου. Στη συζήτηση, υπογράμμισε την τρέχουσα κατάσταση του διαδικτύου, το οποίο έχει μετατραπεί σε έναν τόπο ψηφιακής πληροφόρησης, και αναρωτήθηκε ποιος κατέχει πραγματικά αυτές τις πληροφορίες.

Η κυρία Ζούμποφ τόνισε ότι η Μαϊκροσόφτ, η Google, η Meta και άλλοι μεγάλοι κολοσσοί του διαδικτύου έχουν αποκτήσει εξουσία χωρίς να την έχουν εκλέξει οι πολίτες. Οι δημοκρατίες έχουν αποτύχει να διατηρήσουν τον έλεγχο του διαδικτύου, παραχωρώντας αυτόν στον ιδιωτικό τομέα, και η αυτορρύθμιση αυτού του τομέα δεν έχει αποδώσει τους επιθυμητούς καρπούς. Η παρατήρηση που έκανε σχετικά με τις αυτοκρατορίες παρακολούθησης που έχουν οικοδομήσει οι εν λόγω εταιρείες ήταν χαρακτηριστική: «Θα έπρεπε να είχε παρέμβει η δημοκρατία», σημείωσε.

Οι Επιπτώσεις της Ψηφιακής Εποχής

Συνεχίζοντας, η Ζούμποφ ανέφερε ότι η υπάρχουσα πραγματικότητα έχει δημιουργηθεί χάρη στις αλλαγές στην ανθρώπινη συμπεριφορά και την κλοπή δεδομένων που προκύπτει από τις διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις μας. Αυτή η κατάσταση εδραιώθηκε από τις πολιτικές αποτυχίες των πρώτων χρόνων της ψηφιακής εποχής. Αναφέρθηκε σε έναν όρο που έχει αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη σημασία, τον «καπιταλισμό της παρακολούθησης», που έχει αναπτυχθεί από την Google.

«Κάθε διαδικτυακή μας ενέργεια αφήνει αποτύπωμα που μπορεί να αναγνωριστεί χωρίς τη ρητή συγκατάθεση μας», εξήγησε. Η Τεχνητή Νοημοσύνη ήρθε στη συνέχεια, παράγοντας χιλιάδες μοντέλα πρόβλεψης της ανθρώπινης συμπεριφοράς, καθιστώντας τα κλικ ως τα «πρώτα προϊόντα χρυσού» της ψηφιακής εποχής. Αναγνώρισε ότι αν οι άνθρωποι γνώριζαν τι πληροφορίες φιλοξενούσε η Google για αυτούς, πολύ πιθανόν να της γύριζαν την πλάτη.

Η Ανθρωπότητα και η Ζωή στον Καπιταλισμό της Παρακολούθησης

Η καθημερινή μας ζωή, όπως εξήγησε η Ζούμποφ, έχει επηρεαστεί σημαντικά από την ψηφιακή παρακολούθηση, αμφισβητώντας τις οργανικές εξελίξεις της κοινωνίας. Οι συνέπειες αυτής της παρακολούθησης περιλαμβάνουν τη χειραγώγηση της συμπεριφοράς των ατόμων μέσω της συγκέντρωσης προσωπικών δεδομένων από λίγες δισεκατομμυριούχες εταιρείες. «Η απεμπόληση των δεδομένων μας έχει γίνει η μεγαλύτερη κρίση για τις δημοκρατίες μας. Ξεκίνησε ως ζήτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πλέον είναι η ιστορία κάθε δημοκρατίας», επεσήμανε.

Η Ζούμποφ προειδοποίησε ότι είναι αδύνατο να επιβιώσει η δημοκρατία κάτω από αυτές τις συνθήκες, όταν τα δεδομένα μας είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση ή πώληση. «Αυτό που ζούμε είναι μια δυστοπία, με τον καπιταλισμό της παρακολούθησης να αναδεικνύεται ως ο νέος κυρίαρχος», κατέληξε, υποδεικνύοντας την ανάγκη για προσεκτική σκέψη και δράση σχετικά με τις πρακτικές του διαδικτύου και τη διαχείριση των προσωπικών μας δεδομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κρούσμα HMPV στη Θεσσαλονίκη: «Δεν είναι νέος ιός, τον παρακολουθούμε», λένε οι ειδικοί -Ποια τα συμπτώματα

diktio diktio

Νέες Αναβαθμίσεις στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης

user 3

ΦΣΘ: Τρίωρη στάση εργασίας για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την τραγωδία στα Τέμπη

praktiki 4