Δικογραφία για τα Τέμπη: Παιδιά ουρλιάζουν «το τρένο έπιασε φωτιά» ζητώντας βοήθεια
Τα νέα ηχητικά ντοκουμέντα που αποκαλύπτονται μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας για τα Τέμπη στη Βουλή ενισχύουν τα ερωτήματα σχετικά με τη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε έπειτα από τη φονική σύγκρουση. Νεαροί επιβάτες βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, καλώντας το «100» και ζητώντας βοήθεια, καθώς «το τρένο έπιασε φωτιά». Το πιο συγκλονιστικό είναι ότι δεν κάνουν καμία αναφορά στη σύγκρουση, αλλά πονούν στην αγωνία της φωτιάς που τους απειλεί.
Στο ηχητικό που παρουσίασε ο ANT1, και το οποίο καταγράφηκε μόλις λίγα λεπτά μετά τη σύγκρουση, ένα νεαρό κορίτσι καλεί το «100» και ζητά απεγνωσμένα βοήθεια, υπογραμμίζοντας ότι το τρένο που κατευθυνόταν από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη, μετά τη Λάρισα, έχει πιάσει φωτιά. Οι φωνές και οι κραυγές πανικού ακούγονται από μέσα, προσδιορίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.
«Βοήθεια, πήρε φωτιά ένα τρένο, από Αθήνα»
Σε κατάσταση πανικού, το κορίτσι προσπαθεί να κρατήσει την ψυχραιμία της για να δώσει πληροφορίες σχετικά με την επικίνδυνη κατάσταση. Με αναστάτωση, αναφέρει:
Εκφωνητής 100: Ορίστε 100
Νεαρή: Πήρα για το τρένο, πήρε φωτιά ένα τρένο από Αθήνα
Ο εκφωνητής προσπαθεί να κατανοήσει την κατάσταση, ενώ ακούγονται οι λυγμοί και οι κραυγές όσων επιβατών βρίσκονται στο τρένο, οι οποίοι ζητούν βοήθεια και νιώθουν τη ζωή τους να κινδυνεύει. Το κορίτσι περιγράφει την κατάσταση, προσπαθώντας να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για να μπορέσουν οι αρχές να κινητοποιηθούν.
Εκφωνητής 100: Πού κυρία;
Νεαρή: Δεν ξέρω πού είμαστε… Μετά τη Λάρισα, υπάρχει πολύς κόσμος, κάντε κάτι επειγόντως. Είναι πάρα πολύς κόσμος μέσα!
Η ανησυχία στη φωνή της είναι προφανής, και η κραυγή της «πήρε φωτιά το τρένο…» καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ο εκφωνητής συνεχίζει να ρωτά για το πού βρίσκονται, προσπαθώντας να οργανώσει την βοήθεια.
Πρόσφατη ένταξη στη δικογραφία
Το συγκλονιστικό ηχητικό ντοκουμέντο ενσωματώθηκε στη δικογραφία που περιλαμβάνει πάνω από 59.000 αρχεία, προσφέροντας νέα διάσταση στη διερεύνηση των ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα. Οι φωνές των νεαρών, που αισθάνονται ότι πλησιάζει το τέλος της ζωής τους, προσθέτουν μια ακόμα πιο ανθρώπινη διάσταση στην τραγική αυτή υπόθεση.
Η πυρόσφαιρα που ακολούθησε το δυστύχημα είχε σαφείς συνέπειες, καθώς, παρά τις ερωτήσεις για το πώς προκλήθηκε, είναι αναμφισβήτητο ότι το κακό είχε ήδη γίνει. Δυστυχώς, η κύρια αιτία του δυστυχήματος προήλθε από το γεγονός ότι δύο τρένα κινούνταν με αντίθετη κατεύθυνση στην ίδια γραμμή κορυφώνοντας την τραγωδία. Η δημόσια αντίδραση σε αυτά τα γεγονότα υποδεικνύει την ανάγκη για γρήγορη και διαφανή δικαιοσύνη.
Γλίτωσαν από τη σύγκρουση, πέθαναν από τη φωτιά
Αξιοσημείωτο είναι ότι από τους 57 νεκρούς των Τεμπών, πολλοί είχαν επιζήσει της καταστροφικής σύγκρουσης, αλλά βρήκαν τελικά τραγικό θάνατο από την πυρόσφαιρα που ακολούθησε. Σύμφωνα με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, 5 έως 7 άνθρωποι εκτιμάται ότι κάηκαν από τη φωτιά, ενώ ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους από τις φλόγες μπορεί να φθάνει ακόμη και τους 30.
Η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων αναφέρεται σε στοιχεία που συγκέντρωσε και υπογραμμίζει ότι το σύνολο των θυμάτων που περιορίστηκαν από τη φωτιά είναι πέντε έως οκτώ. «Έχουμε αδιάσειστα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τον θάνατο συνεπεία της φωτιάς για 5 από τα 57 θύματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Λακαφώσης, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για έρευνα και διαφάνεια στη διαδικασία διερεύνησης των αιτίων του τραγικού αυτού γεγονότος.