Η Νέα Λίστα Ασφαλών Χωρών: Μια Σημαντική Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τον κατάλογο των χωρών καταγωγής που θεωρούνται «ασφαλείς». Αυτή η απόφαση περιορίζει τις δυνατότητες χορήγησης ασύλου στους πολίτες αυτών των χωρών που μεταναστεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Χώρες που Περιλαμβάνονται
Στην επισημασμένη λίστα περιλαμβάνονται οι εξής χώρες: Κόσοβο, Μπανγκλαντές, Κολομβία, Αίγυπτος, Ινδία, Μαρόκο, και Τυνησία.
Ο στόχος πίσω από αυτή την απόφαση είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλονται από πολίτες των συγκεκριμένων χωρών, οι οποίοι μεταναστεύουν σε μεγάλες μερίδες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαπίστωση ότι αυτοί οι μετανάστες δεν πληρούν a priori τα κριτήρια του πρόσφυγα μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη επανάπατρισή τους.
Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η κατάρτιση μιας κοινής ευρωπαϊκής λίστας στοχεύει στη διόρθωση της υπάρχουσας κατάστασης που επιτρέπει στους αιτούντες άσυλο να επιλέγουν ευρωπαϊκές χώρες με βάση διαφορετικά, είτε πιο χαλαρά είτε πιο αυστηρά, κριτήρια που κάθε χώρα θέτει για τη χορήγηση ασύλου. Μέσω αυτής της διαδικασίας, η Επιτροπή επιθυμεί να εξασφαλίσει μια πιο ομοιόμορφη και δίκαιη εφαρμόγή των νόμων περί ασύλου στην ΕΕ.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι περισσότερες από τις υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ πληρούν επί της αρχής τα κριτήρια για να θεσπιστούν ως ασφαλείς χώρες καταγωγής. Ωστόσο, η πρόταση αυτή χρειάζεται την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της ΕΕ για να τεθεί σε εφαρμογή.
Πολιτικές Επιπτώσεις και Αντιδράσεις
Το θέμα αυτό είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε πολιτικό επίπεδο και αναμένεται να προκαλέσει διαφωνίες μεταξύ των 27 κρατών μελών. Ιδιαίτερα, η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίχθηκε ένθερμα από την ιταλική κυβέρνηση, η οποία το χαρακτήρισε «μία επιτυχία της ιταλικής κυβέρνησης».
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προηγουμένως αποστείλει κατάλογο ασφαλών χωρών καταγωγής το 2015, ο οποίος ωστόσο εγκαταλείφθηκε λόγω των έντονων συζητήσεων σχετικά με την επίκληση ή μη της Τουρκίας στον κατάλογο, λόγω των αμφιλεγόμενων στοιχείων που αφορούσαν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την ελευθερία του Τύπου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπόκειται πλέον σε πίεση να σκληρύνει τη μεταναστευτική της πολιτική, καθώς τα ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα κερδίζουν έδαφος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα ένα πακέτο μέτρων που αποσκοπεί στην επιτάχυνση των απομακρύνσεων αλλοδαπών χωρίς άδεια παραμονής, προτείνοντας επίσης τη δημιουργία κέντρων μεταναστών εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων.