Η Ελλάδα Παράγει Μια Νέα Οικονομική Πραγματικότητα
Η Ελλάδα έχει θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αποπληρωμή των υπολοίπων δανείων του πρώτου πακέτου διάσωσης, με στόχο να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι το 2031, δηλαδή δέκα χρόνια νωρίτερα από την προκαθορισμένη λήξη τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters από κυβερνητικούς αξιωματούχους, η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, με ετήσιες δόσεις ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ.
Αυτό το σχέδιο αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια της χώρας να απαλλαγεί από τον τίτλο της πιο υπερχρεωμένης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει συνοδευτεί από σοβαρές οικονομικές κρίσεις κατά τα προηγούμενα χρόνια.
Αναγέννηση για το Πρώτο Μνημόνιο
Όπως δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, υπό καθεστώς ανωνυμίας, «στόχος μας είναι να αποπληρώσουμε το υπόλοιπο των δανείων του πρώτου πακέτου διάσωσης, τα οποία λήγουν το 2041, δέκα χρόνια νωρίτερα». Η στρατηγική χρηματοδότησης περιλαμβάνει τη χρήση αποθεματικού ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και υπερβάλλοντα πλεονάσματα, καθώς και νέες εκδόσεις κρατικών ομολόγων.
Ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στο Reuters, επιβεβαίωσε τις προθέσεις της κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων, χωρίς να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα ή τα ακριβή ποσά. «Είμαστε βέβαιοι πως αυτή η στρατηγική θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποβάλει την ταμπέλα της πιο υπερχρεωμένης χώρας της Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια» δήλωσε.
Η ελληνική οικονομία φαίνεται να ανακάμπτει σταδιακά από την κρίση που ξεκίνησε το 2009, όταν η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη, με τους πολίτες να βιώνουν μια περίοδο σφοδρής λιτότητας και κοινωνικών αναταραχών. Το δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη, αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 140% του ΑΕΠ μέχρι το 2027, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να δώσει μια ακριβή πρόβλεψη.
Εξοφλήσεις και Οικονομική Σταθερότητα
Η αναγκαιότητα αποπληρωμής των δανείων υπήρξε αποτέλεσμα μιας μακράς πορείας δημοσιονομικών ελλειμμάτων, τα οποία αναδείχθηκαν το 2009. Η Ελλάδα έχει λάβει συνολικά τρία πακέτα διάσωσης, ύψους 280 δισ. ευρώ, μεταξύ 2010 και 2015, και έχει αποπληρώσει πλήρως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2022. Μέχρι το τέλος του 2024, αναμένεται να έχουν αποπληρωθεί 22 από τα 53 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου.
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, η κυβέρνηση προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 2,3% για φέτος, αριθμός που είναι υπερδιπλάσιος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, δείχνοντας την τάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Η Ελλάδα Αλλάζει Πορεία
Εν μέσω μιας διαρκούς αύξησης του δημοσίου χρέους από άλλες μεγάλες οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, η Ελλάδα έχει καταφέρει να μειώσει το χρέος της κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες από το 2020, φτάνοντας στο 147% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον δεύτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, το 2024 το δημόσιο χρέος θα μειωθεί σε απόλυτους αριθμούς, φτάνοντας τα 365,8 δισεκατομμύρια ευρώ, για πρώτη φορά μετά την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο.
Αυτές οι εξελίξεις αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να επαναστατήσει απέναντι στις προκλήσεις και να στοχεύσει σε μια νέα, βιώσιμη οικονομική πορεία, αποτυπώνοντας την πρόθεση της να δημιουργήσει σταθερές βάσεις ανάπτυξης για το μέλλον.