Μητροπολιτικό Πάρκο και Ανάπλαση της ΔΕΘ
Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, ο δήμος συμμετέχει ενεργά στον δημόσιο διάλογο σχετικά με την ανάπλαση της ΔΕΘ, προσπαθώντας να εξασφαλίσει ότι η πρόταση αυτή θα υλοποιηθεί με όρους κανονικότητας και όχι μέσω της προοπτικής του real estate. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει μία από τις χαμηλότερες αναλογίες πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική τη διεκδίκηση ενός βιώσιμου και αναπτυξιακού έργου.
Η θέση μας είναι σταθερή: επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός μεγάλου, ενιαίου μητροπολιτικού πάρκου στο κέντρο της πόλης, το οποίο θα είναι προσ accessible σε όλους τους πολίτες και θα έχει το ελάχιστο δυνατό κτιριακό αποτύπωμα. Αυτή η θέση εξέφρασε ειλικρινά την ανάγκη για περισσότερους χώρους πράσινου στη Θεσσαλονίκη, οδηγώντας σε συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Καταφέραμε να πετύχουμε τις εξής σημαντικές δεσμεύσεις:
- Αύξηση του πράσινου αποθέματος από 65 στρέμματα σε 114 στρέμματα, γεγονός που σημαίνει ότι το 61% των χώρων της ΔΕΘ θα μετατραπούν σε πάρκο.
- Φύτευση 4.000 δέντρων, ενώ σήμερα στον χώρο υπάρχουν μόλις 189.
- Μείωση της δομημένης επιφάνειας στο επικαιροποιημένο σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου.
Επιπρόσθετα, έχουμε προτείνει τη διεύρυνση του μητροπολιτικού πάρκου, ζητώντας την απόδοση 100 επιπλέον στρεμμάτων από τους χώρους του Γ’ Σώματος Στρατού. Η στρατηγική αυτή στοχεύει στη δημιουργία ενός παρκικού συνόλου συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων, το οποίο θα προσφέρει ένα ενιαίο και πυκνής φύτευσης περιβάλλον για τους πολίτες.
Αναφορικά με την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ξεκαθαρίζω ότι είμαι υπέρ της συμμετοχής των πολιτών σε τέτοιες διαδικασίες, αρκεί να υπάρχουν σαφή και συγκεκριμένα ερωτήματα. Δυστυχώς, οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί μέχρι τώρα δεν προσδιορίζουν ξεκάθαρα τη νέα τοποθεσία της ΔΕΘ, ούτε αντιμετωπίζουν το κρίσιμο ζήτημα της προσβασιμότητας στον νέο χώρο, που παραμένει αόριστος. Επίσης, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προτείνονται δεν εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες της πόλης.
Στη διαχείριση του δημόσιου χώρου, επιδιώκουμε τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις. Καλώ τους συμπολίτες μας να ανταποκριθούν στο προσκλητήριο ενότητας και ευθύνης που απευθύνουμε. Μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο και τη μεταμόρφωση της ΔΕΘ σε μία βιώσιμη και σύγχρονη δομή, ικανή να ανταγωνίζεται σε διεθνές επίπεδο.
Η γρήγορη εξέλιξη των γεγονότων σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον σαφώς δεν μας επιτρέπει να εισέλθουμε σε έναν κύκλο ατέρμονων συζητήσεων που δεν προσφέρουν λύσεις. Αυτές οι συζητήσεις μπορούν να υπονομεύσουν την τοπική οικονομία και την αναπτυξιακή πορεία της Θεσσαλονίκης, μιας πορείας που έχουμε πληρώσει ακριβά και στο παρελθόν.
Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 13.04.2025