Η Σχέση Μεταξύ Επαγόμενης Ατμοσφαιρικής Δόνησης και Μπλακ Άουτ
Σε μια πρόσφατη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς, προβαίνει σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση σχετικά με το φαινόμενο της «επαγόμενης ατμοσφαιρικής δόνησης» και τη σύνδεσή του με το μπλακ άουτ που βίωσε πρόσφατα η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Αναφορικά με το συμβάν, οι αρχές της Πορτογαλίας κατέγραψαν ότι η χώρα βυθίστηκε στο σκοτάδι μαζί με την Ισπανία, αποδίδοντας την κατάσταση σε ένα σπάνιο φαινόμενο. Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, η επαγόμενη ατμοσφαιρική δόνηση είναι ένα φαινόμενο που σχετίζεται με τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τις οποίες οι καιρικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά.
Φυσική Αρχή και Επικίνδυνες Συνθήκες
Ο Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί ότι η επαγόμενη ατμοσφαιρική δόνηση (induced atmospheric vibration) συμβαίνει καθώς οι ηλεκτρικές γραμμές υψηλής τάσης, όπως αυτές των 400 kV, εκτίθενται σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Όταν παρατηρούνται απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία, όπως κύματα ψύχους ή καύσωνα, αυτά μπορεί να προκαλέσουν ισχυρές ανοδικές ή καθοδικές ροές αέρα. Οι αναταραχές αυτές δημιουργούν θερμικές ανωμαλίες που, με τη σειρά τους, προκαλούν ταλαντώσεις στα καλώδια.
Οι ταλαντώσεις αυτές οφείλονται σε δύο κυρίως μηχανισμούς: την θερμική διαστολή και συστολή, που συμβαίνει όταν τα μέταλλα των καλωδίων επηρεάζονται από τις αλλαγές θερμοκρασίας, και τις ατμοσφαιρικές ταλαντώσεις, όπου οι διαφορές στην πυκνότητα του αέρα προκαλούν τοπικούς ανέμους που επηρεάζουν τις γραμμές. Το φαινόμενο αυτό μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως κραδασμούς και μηχανικές καταπονήσεις που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη δομική ακεραιότητα των γραμμών.
Προβληματισμοί και Ανησυχίες
Ο κ. Κολυδάς υπογραμμίζει ότι η επαγόμενη ατμοσφαιρική δόνηση διαφέρει από το συνηθισμένο “galloping”, το οποίο προκαλείται κυρίως από τον πάγο και τον άνεμο. Σημειώνει πως η κατανόηση αυτών των φαινομένων απαιτεί τη συμμετοχή ειδικών, όπως ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, που μπορούν να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες και να βοηθήσουν στην ερμηνεία του φαινομένου.
Η ανάγκη για μια πιο εις βάθος ανάλυση αυτών των επιστημονικών θεμάτων είναι προφανής, καθώς οι φυσικές και ανθρώπινες παράμετροι αλληλοεπιδρούν με τρόπους που μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή και στην υποδομή της ηλεκτρικής ενέργειας.