Ανησυχία για την επάνοδο επικίνδυνων ασθενειών λόγω μείωσης εμβολιασμών
Ιλαρά, μηνιγγίτιδα, κίτρινος πυρετός… Είναι ασθένειες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί μέσω του εμβολιασμού, και ωστόσο, εξαπλώνονται επικίνδυνα, προειδοποιούν ο ΟΗΕ και η Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (GAVI). Αυτή η κατάσταση έχει γίνει ακόμα πιο ανησυχητική στο πλαίσιο της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια και τις περικοπές της διεθνούς βοήθειας.
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, τόνισε ότι «τα εμβόλια έχουν σώσει πάνω από 150 εκατομμύρια ζωές τις τελευταίες πέντε δεκαετίες» κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας εβδομάδας εμβολιασμού. Ωστόσο, επισήμανε ότι οι περικοπές στη χρηματοδότηση της παγκόσμιας υγείας θέτουν σε κίνδυνο τις προόδους που έχουν επιτευχθεί. «Επιδημίες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσω των εμβολίων αυξάνονται, θέτοντας ζωές σε κίνδυνο και προξενώντας μεγαλύτερα έξοδα στις χώρες για τη θεραπεία αυτών των ασθενειών», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του ΠΟΥ, της UNICEF και της GAVI, η ιλαρά επιστρέφει με «ιδιαίτερα επικίνδυνο τρόπο». Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί από το 2021 και εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 10,3 εκατομμύρια το 2023, καταγράφοντας αύξηση 20% σε σύγκριση με το 2022. Οι 138 χώρες που ανέφεραν κρούσματα ιλαράς κατά τους τελευταίους 12 μήνες περιλαμβάνουν 61 χώρες που υπήρξαν μάρτυρες μεγάλων επιδημιών, σημειώνοντας τον υψηλότερο αριθμό από το 2019.
Επιπλέον, τα κρούσματα μηνιγγίτιδας και κίτρινου πυρετού έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά στην Αφρική. Αυτές οι αυξανόμενες τάσεις παρατηρούνται σε ένα περιβάλλον παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια, καθώς και με την αύξηση των ανθρωπιστικών κρίσεων, τη δημογραφική ανάπτυξη και τις περικοπές στη χρηματοδότηση. Επισημαίνεται ότι πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν μειώσει τη βοήθεια που παρέχουν.
Η κατάσταση θυμίζει πανδημία κορονοϊού
Η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ, προειδοποίησε ότι «η παγκόσμια κρίση χρηματοδότησης εμποδίζει τη δυνατότητά μας να εμβολιάσουμε πάνω από 15 εκατομμύρια ευάλωτα παιδιά σε χώρες που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις». Οι υπηρεσίες εμβολιασμού και επιδημιολογικής επιτήρησης αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες σε σχεδόν 50 χώρες, με προβλήματα συγκρίσιμα με αυτά που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
Παρά τις προσπάθειες των χωρών να καλύψουν τις κενές θέσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί σωστά συνεχίζει να αυξάνεται. Το 2023, 14,5 εκατομμύρια παιδιά δεν είχαν λάβει τις δόσεις τους, αύξηση από 13,9 εκατομμύρια το 2022 και 12,9 εκατομμύρια το 2019.
Εν όψει της διεθνούς συνόδου δωρητών που είναι προγραμματισμένη για τις 25 Ιουνίου, η GAVI ζητά να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 9 δισεκατομμύρια δολάρια για να προστατευθούν 500 εκατομμύρια παιδιά και να σωθούν τουλάχιστον 8 εκατομμύρια ζωές από το 2026 έως το 2030.