www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τη σεισμική δραστηριότητα στην Κωνσταντινούπολη μετά τον ισχυρό σεισμό 6,2 R: Μεγάλο το δυναμικό της ζώνης

1aa2c2f54708699317111ac0086c0e8b no watermark
Κοινοποίηση

Επιφυλακτικότητα των Σεισμολόγων για τον Σεισμό στην Κωνσταντινούπολη

Η πόλη της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής και ανησυχίας μετά τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ, που ταρακούνησε την περιοχή και προκάλεσε μια έντονη μετασεισμική δραστηριότητα. Οι κάτοικοι της περιοχής βιώνουν τον «χορό» των Ρίχτερ, καθώς οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζουν να επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.

Προβλέψεις και αναλύσεις από τους σεισμολόγους καταδεικνύουν τη σημασία της στενής παρακολούθησης του φαινομένου. Αντικείμενο συζήτησης είναι το αν η δόνηση αυτή είναι ο κύριος σεισμός ή αν το ρήγμα στο οποίο σημειώθηκε ενδέχεται να προκαλέσει μια ακόμη πιο ισχυρή δόνηση.

Αναλύσεις από Ειδικούς

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Βασίλης Καραστάθης, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η σεισμική ακολουθία που παρατηρείται είναι φυσιολογική, αλλά είναι νωρίς για ορισμένα συμπεράσματα. «Μέχρι στιγμής, το φαινόμενο δείχνει να εξελίσσεται φυσιολογικά, αν και είναι σημαντικό να παραμείνουμε επιφυλακτικοί», προσέθεσε ο κ. Καραστάθης. Επεσήμανε, επίσης, ότι η ζώνη που εξετάζεται έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς, αλλά το συγκεκριμένο ρήγμα είχε μείνει ανενεργό για πάνω από έναν αιώνα.

«Αυτή η ζώνη είναι εκτενής και έχει επανειλημμένα δώσει μεγάλους σεισμούς, αλλά το κομμάτι που προκάλεσε τη δόνηση αυτή ήταν ανενεργό για πολλές δεκαετίες. Είχε να δώσει μεγάλη δόνηση από το 1900», τόνισε ο ίδιος.

Σημαντικές Εξελίξεις και Προβλέψεις

Ο σεισμολόγος κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι η περιοχή είναι γνωστή για το υψηλό σεισμικό της δυναμικό, καθώς σε αυτή εισέρχεται και διακλαδίζεται το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τώρα έχει υπάρξει μια μετασεισμική ακολουθία, αλλά όπως επεσήμανε, είναι πολύ νωρίς για να επιβεβαιωθεί αν ο τελευταίος σεισμός ήταν ο κύριος. «Η διαδικασία παρακολούθησης πρέπει να συνεχιστεί, καθώς η περιοχή περιλαμβάνει ενεργά ρήγματα τα οποία έχουν προκαλέσει σεισμούς έως 7 Ρίχτερ στο παρελθόν», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Στην πρόσφατη του δήλωση, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, κ. Ευθύμης Λέκκας, αναφέρθηκε στην επίδραση του σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, δηλώνοντας ότι οι ερευνητικές ομάδες αναμένουν έναν σεισμό της τάξεως των 7,5 βαθμών, ο οποίος θα μπορούσε να σπάσει το τελευταίο κομμάτι του ρήγματος ανατολικά της πόλης. «Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός σημειώθηκε το 1999 στο Ισμέτ, με σοβαρές καταστροφές», υπογράμμισε.

«Η ένταση των 6 Ρίχτερ και οι επόμενοι σεισμοί των 5 Ρίχτερ δεν εξαντλούν το δυναμικό του ρήγματος», κατέληξε ο κ. Λέκκας. «Η επόμενη περίοδος είναι κρίσιμη για την παρακολούθηση του φαινομένου και την αποτίμηση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης». Σε κάθε περίπτωση, η προσοχή των ειδικών παραμένει στραμμένη στις εξελίξεις της σεισμικότητας, των οποίων οι συνέπειες ενδέχεται να είναι κρίσιμες για την περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Μήνυμα από τη Δ. Θεσσαλονίκης: Περιορισμός εναπόθεσης απορριμμάτων κατά τις εορτές του Πάσχα

user 3

Θεσσαλονίκη: Μόνο μέσω της τροχιάς 2 η κυκλοφορία του μετρό

praktiki 4

Οδυσσέας Ελύτης: Η Λυρική Ανάσταση της Φύσης στο Πάσχα ενός Αθέατου Απριλίου

user 3