www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΣΕΕ: Αύξηση 6,2% – 6,3% στο κόστος του πασχαλινού τραπεζιού σε σύγκριση με πέρσι – Ανάλυση τιμών ανά προϊόν

Bb39264d421e177c8af1ed14362bd3c1
Κοινοποίηση

Αύξηση Κόστους Πασχαλινού Τραπεζιού το 2025

Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ) πραγματοποιεί εκτίμηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού για το 2025. Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, το κόστος για ένα πασχαλινό τραπέζι που εξυπηρετεί 4-6 άτομα κυμαίνεται από 99,45 έως 142,95 ευρώ.

Η εκτίμηση αυτή προήλθε από επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις που διεξήχθησαν σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ και εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων, όπως ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κρεοπωλεία, καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι καταναλωτές θα πληρώσουν φέτος για το ίδιο καλάθι αγαθών κατά 6,2% έως 6,3% περισσότερο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι τιμές διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την ποιότητα των προϊόντων και την τοποθεσία των αγορών. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι τιμές που εμφανίζονται στους Πίνακες 1 και 2 είναι ενδεικτικές. Η ανάλυση στοχεύει να προσφέρει μια εικόνα της γενικής κατανομής τιμών στην αγορά.

Συγκριτικά Δεδομένα Κόστους

Για να διασφαλιστεί η συγκρισιμότητα με προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ σχετικά με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, έχει περιληφθεί και μια σειρά αγαθών που διέπονται από το «πασχαλινό εορταστικό καλάθι». Αυτή η διαδικασία αποσκοπεί στο να απεικονίσει την πραγματική εικόνα της αγοράς, καθώς και τις αλλαγές στο κόστος κάθε χρόνο.

Ο Διοικητικός Διευθυντής του ΙΝΕΜΥ, κ. Χ. Αράχωβα, δήλωσε: «Το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ αποτυπώνει και φέτος τις τιμές των προϊόντων του πασχαλινού τραπεζιού, οι οποίες συνεχίζουν να αυξάνονται αλλά με ήπιο ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Η σημαντική αύξηση του κόστους σε προϊόντα όπως το αρνί και το κατσίκι οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, περιλαμβάνοντας την αύξηση του κόστους παραγωγής, τη μείωση της προσφοράς λόγω πανδημιών και καιρικών φαινομένων, την ταυτόχρονη γιορτή των ορθόδοξων και καθολικών Πάσχαλων, καθώς και την αύξηση των διεθνών τιμών σε προϊόντα όπως το κακάο.»

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνεχείς ανοδικές πιέσεις στις τιμές έχουν μειώσει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Αυτή η μείωση επηρεάζει τη δυνατότητα των καταναλωτών να δαπανήσουν στα αγαθά του πασχαλινού τραπεζιού, υποχρεώνοντάς τους να περιορίσουν τις αγορές τους για άλλες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, ειδικά εν μέσω σοβαρών αναταράξεων στην αγορά.

Πίνακες Εκτίμησης Κόστους

Στους Πίνακες 1 και 2 που παρατίθενται ακολουθούν συγκριτικά στοιχεία και εύρος τιμών για τα προϊόντα που συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι. Η συγκέντρωση αυτών των δεδομένων υπηρετεί την ανάγκη για ενημέρωση του καταναλωτή σχετικά με τις τρέχουσες τιμές και τις αναμενόμενες τάσεις στην αγορά. Η συνολική εκτίμηση ενδυναμώνει τη διαφάνεια στην τιμολόγηση των προϊόντων και ενημερώνει τους πολίτες για τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.

Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την καταγραφή και εκτίμηση των τιμών περιλαμβάνει επιτόπια παρατήρηση και τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε εμπορικές αγορές, διαφορετικών περιοχών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ακριβής αποτύπωση των δεδομένων στην αγορά. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι οι τιμές αυτές είναι ενδεικτικές και δεν αποτυπώνουν πλήρως το επίπεδο τιμών σε εθνικό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Διεθνείς Δασμοί και Οικονομικές Επιπτώσεις: Ο Εμπορικός Πόλεμος της ΗΠΑ και οι Επιπλοκές για την Ελλάδα

user 3

Ενδυνάμωση Συνεργασίας Ελλάδα-ΗΠΑ στον Τομέα της Κρουαζιέρας: Προοπτικές και Ευκαιρίες

user 3

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε τρεις που ξάφριζαν σπίτια στη Θέρμη

praktiki 4