Αντιπροσωπεία του Ευρωβουλίου στην Ελλάδα για το Ταμείο Ανάκαμψης
Από χθες, στην Αθήνα διαμένουν ευρωβουλευτές που ανήκουν στην Ομάδα Εργασίας για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μέρος των προσπαθειών ελέγχου και υποστήριξης της χρηματοδότησης που έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα μέσω του συγκεκριμένου Ταμείου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο, οι ευρωβουλευτές πραγματοποίησαν και θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν συναντήσεις με υπουργούς, βουλευτές καθώς και με ελεγκτικές αρχές. Παράλληλα, επισκέπτονται έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο, εστιάζοντας στις πρακτικές εφαρμογές των κονδυλίων που έχουν διατεθεί στην ελληνική αγορά.
Σημαντικές Συναντήσεις και Δηλώσεις
Σημαντική συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Σίγκφριντ Μουρεσάν, μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής και της Επιτροπής Προϋπολογισμών. Όπως ανέφερε, ένας από τους κύριους λόγους της επίσκεψης στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι η χώρα μας πρόκειται να λάβει περισσότερα από 35 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω του Ταμείου. Αυτά τα χρήματα θα κατανεμηθούν ως εξής: τα μισά θα διατεθούν σε χαμηλότοκα δάνεια και τα υπόλοιπα σε επιδοτήσεις.
Ο κ. Μουρεσάν υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τρεις κορυφαίες χώρες, σε συνεργασία με την Κροατία και την Ιταλία, όσον αφορά την εκταμίευση των χρημάτων, δηλώνοντας ότι «η 5η δόση έχει ήδη ξεπαγώσει και τα χρήματα θα φτάσουν γρήγορα στην Ελλάδα».
Διαφάνεια και Στρατηγική Χρηματοδότησης
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Μουρεσάν περιέγραψε τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την επιτήρηση των οικονομικών της ΕΕ, ενώ εξέφρασε τη γνώμη του για το πώς θα πρέπει να σχεδιαστούν τα μελλοντικά χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ. Επισήμανε ότι η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνεται με έναν διαφανή, σταθερό και προβλέψιμο τρόπο, αποφεύγοντας την επιβάρυνση των κρατών μελών με επιπλέον γραφειοκρατία και ενισχύοντας τον αντίκτυπο της χρηματοδότησης.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν ήδη συμβάλει στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της χώρας και ότι αναμένονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουν τον εκσυγχρονισμό των κρατικών δομών.
Απάντηση στις Ανάγκες της Χώρας
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, συμμετείχε και ο Κροάτης ευρωβουλευτής, Κάρλο Ρέσλερ, ο οποίος ανέφερε τους λόγους της επίσκεψης. Όπως δήλωσε, επικεντρώνονται στην απορρόφηση των κονδυλίων και στους τρόπους που επιτυγχάνεται αυτό, αναλύοντας τον αντίκτυπο στις αναπτυξιακές διαδικασίες και στις πλέον κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Ρέσλερ τόνισε ότι, πέρα από την απορρόφηση των κονδυλίων, είναι σημαντικός και ο αντίκτυπος που έχουν, κάτι που στην περίπτωση της Ελλάδας είναι πολύ θετικός, με «ενθαρρυντικά μηνύματα από τις συναντήσεις».
Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης ευρωβουλευτές από άλλες χώρες, όπως οι Γιώργος Αυτιάς (ΝΔ, ΕΛΚ), Matjaž Nemec (Σλοβενία, BUDG), Enikő Győri (Ουγγαρία, ECON), και Anouk van Brug (Ολλανδία, BUDG-ECON). Η αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει μέχρι αύριο συναντήσεις με εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και με τον διοικητή του Ελληνικού Οργανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Επισκέψεις σε Έργα Υποδομής
Μέχρι την ολοκλήρωση της επίσκεψής τους, η αντιπροσωπεία προγραμματίζει να επισκεφθεί δύο από τα έργα που χρηματοδοτούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης: το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης «Κουμουνδούρου», το οποίο αναβαθμίζεται για την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού συστήματος, και την Demo Pharmaceuticals, μια εταιρεία που επωφελείται από επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη. Αυτές οι επισκέψεις θα προσφέρουν στους ευρωβουλευτές μια πιο σαφή εικόνα του τρόπου με τον οποίο τα κονδύλια χρησιμοποιούνται στην πράξη, και θα ενισχύσουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία σχετικά με τη χρήση των πόρων του Ταμείου.