www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής: Μαθήματα από την Κρίση και το Μέλλον των Δημοσίων Επενδύσεων

6a0888c72f019743c694068b939e57aa no watermark
Κοινοποίηση

Μάθημα από την Κρίση και τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Συνοχής

«Μάθαμε από την κρίση, είχαμε τρία μνημόνια, γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε σεντ από τους ευρωπαϊκούς πόρους που είναι σημαντικοί για το σχέδιο δημοσίων επενδύσεων μας», ανέφερε ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε μια συζήτηση με τίτλο «Ευρωπαϊκές πολιτικές συνοχής μετά το 2027», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών από 9 έως 12 Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε στον ορισμό της πολιτικής συνοχής. «Τι είναι μια πολιτική συνοχής; Ζούμε στην Ευρώπη, μας αρέσει αυτή η αίσθηση, έχουμε μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση και έναν ευρωπαϊστή Πρωθυπουργό. Μια από τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ενιαία αγορά. Δεν μπορούμε να έχουμε αυτή την αγορά χωρίς ένα εργαλείο που να μειώνει τις περιφερειακές αποκλίσεις. Αυτό το εργαλείο είναι η πολιτική συνοχής», σημείωσε ο Υπουργός.

Ο Υπουργός προχώρησε να αναφερθεί στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των πόρων του ταμείου Ανάκαμψης. «Ποια είναι η συζήτηση σήμερα; Όταν σχεδιάζεις ένα πρόγραμμα, οι ανάγκες της χώρας μεταβάλλονται. Αντιμετωπίζουμε σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα και η στέγαση αποτελεί κρίσιμο ζήτημα. Έχουμε χιλιάδες νησιά και τις ιδιαίτερες ανάγκες που αυτά συνεπάγονται. Πρέπει να εργαστούμε για την αναθεώρηση των προγραμμάτων μας και να διατηρήσουμε την πολιτική συνοχής με την ευελιξία που απαιτείται. Οι ανάγκες μας διαφέρουν από αυτές της Λιθουανίας. Είναι μια αρχή που πρέπει να ακολουθήσουμε: αναθεώρηση, ευελιξία και προγραμματισμός που αναγνωρίζει τις ανάγκες της χώρας μας», δήλωσε.

«Είμαστε Ευρωπαίοι και αγαπάμε τη χώρα μας», πρόσθεσε ο Παπαθανάσης, εκφράζοντας την άποψή του ότι «η Ευρώπη ουσιαστικά δείχνει την αλληλεγγύη της». Αναφέρθηκε στην αντίδραση της Ευρώπης κατά της πανδημίας και το Ταμείο Ανάκαμψης που δημιουργήθηκε, τονίζοντας την ανάγκη ταχύτητας στην υλοποίηση των προγραμμάτων. «Η Ευρώπη έχει αφυπνιστεί μετά την ρωσική εισβολή και τους δασμούς του Τραμπ. Πλέον, είναι πιθανό να παίρνει αποφάσεις με διαφορετικό τρόπο από ότι στο παρελθόν», συμπλήρωσε.

Η Σημασία της Πολιτικής Συνοχής στην Οικονομία

Από την πλευρά του, ο Darius Sadeckas, Υφυπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας, ανέφερε ότι «έχουμε ένα 10ετές σχέδιο για την εθνική ανάπτυξη και η πολιτική συνοχής διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σ’ αυτό. Περίπου 40% των πόρων προορίζεται για τη συνοχή, με σκοπό την ανάπτυξη του έθνους μας. Ένα μεγάλο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έχει κατευθυνθεί προς την υγειονομική ανθεκτικότητα, την ενέργεια και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Αναφορικά με την ευελιξία που προσφέρει η ΕΕ, ο κ. Sadeckas τόνισε ότι η Λιθουανία έχει προσπαθήσει να κατευθύνει ορισμένους ευρωπαϊκούς πόρους στην Άμυνα, εστιάζοντας στην καινοτομία και τη στήριξη της αμυντικής βιομηχανίας, με στόχο την περιφρούρηση της ανθεκτικότητας και της συνοχής, χωρίς να επενδύει σε στρατιωτικές δαπάνες.

Η Θέμις Χριστοφίδου, Γενική Διευθύντρια Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης (DG REGIO) από το Βέλγιο, υπογράμμισε την ανάγκη οι χώρες να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους. «Η Ελλάδα έχει τα δικά της ζητήματα με το δημογραφικό και τα νησιά, ενώ η Πολωνία έχει τα δικά της. Εδώ επικεντρωνόμαστε σε πέντε τομείς, γιατί είναι αδύνατον να τα κάνεις όλα», δήλωσε αναφερόμενη στις προτεραιότητες της ΕΕ, οι οποίες περιλαμβάνουν την ανταγωνιστικότητα, την άμυνα, τη στέγαση, το νερό και την ενέργεια.

«Οι πολιτικοί στην Ευρώπη έχουν ευθύνη», τόνισε, προσθέτοντας ότι «είναι εύκολο να κατηγορούνται οι Βρυξέλλες όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, αλλά να οικειοποιούνται την επιτυχία όταν είναι αλλιώς. Οι πολιτικές της ΕΕ αποφασίζονται σε συνεργασία με τους υπουργούς, και όχι αποκλειστικά από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Είναι θετικό οι ευρωπαίοι ηγέτες να εθνικοποιούν την επιτυχία και να διεθνοποιούν την αποτυχία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Τραμπ για τις προβλέψεις ύφεσης στις ΗΠΑ: Αβεβαιότητα και αντιπάθεια για τον τομέα των προγνώσεων

user 3

Κοκτέιλ και ελληνική παράδοση: Ένα Ταξίδι στις Γεύσεις της Πατρίδας μας στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ

diktiou

Άρης: Απόσταση από την Άνοδο στη Volley League μετά από Γενναία Προσπάθεια

user 3