www.thessalonikinews.gr
ΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ηνωμένο Βασίλειο: Νέοι περιορισμοί στην εργασία για τους μετανάστες και οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας

A1445e901eadae5fd3ac6077861e07eb no watermark
Κοινοποίηση

Η Βρετανική Κυβέρνηση και οι Νέοι Κανονισμοί για τη Μετανάστευση

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή, το σχέδιο της για τον περιορισμό της μαζικής μετανάστευσης. Η κυβέρνηση επιδιώκει να τερματίσει το “αποτυχημένο πείραμα της ελεύθερης αγοράς”, όπως το χαρακτηρίζει, με μια νέα πολιτική που περιλαμβάνει τη χορήγηση βίζας για ειδικευμένο προσωπικό αποκλειστικά σε πτυχιούχους. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να επενδύσουν περισσότερα στα προγράμματα κατάρτισης των ντόπιων εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δέχεται εντονες πιέσεις προκειμένου να μειώσει την καθαρή μετανάστευση, μετά την επιτυχία του ακροδεξιού και αντιμεταναστευτικού κόμματος Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ στις πρόσφατες τοπικές εκλογές.

Νέα Σχέδια για τις Βίζες Εργασίας

Σύμφωνα με τα νέα σχέδια της κυβέρνησης, οι βίζες για εξειδικευμένους εργαζόμενους θα χορηγούνται μόνο σε πτυχιούχους με σχετικά προσόντα. Αντιθέτως, οι βίζες που αφορούν θέσεις χαμηλότερης ειδίκευσης θα εκδίδονται μόνο σε τομείς που είναι κρίσιμοι για τη βιομηχανική στρατηγική της χώρας. Οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να επενδύσουν στις κατάρτιση των Βρετανών εργαζομένων προκειμένου να αντισταθμίσουν την έλλειψη εξειδικευμένου δυναμικού από το εξωτερικό.

Επιπλέον, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης δεν θα μπορούν πλέον να ζητούν βίζες για νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους από το εξωτερικό. Οι νέες αυτές ρυθμίσεις αναμένεται να παρουσιαστούν αναλυτικά σε μια Λευκή Βίβλο, που θα δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα, και θα καθορίζει τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη μείωση της μετανάστευσης.

Ιστορικό και Πρόσφατες Εξελίξεις

Η υψηλή μετανάστευση υπήρξε ένας από τους κυριότερους λόγους που οδήγησαν τους Βρετανούς να στηρίξουν το Brexit το 2016, καθώς υπήρχε δυσαρέσκεια αναφορικά με την ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη οριστική αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ το 2020, οι Συντηρητικοί μείωσαν τις επιτρεπόμενες χορηγήσεις βίζας, κατατάσσοντας θέσεις όπως δάσκαλοι γιόγκα και φροντιστές σκύλων ως “εξειδικευμένο προσωπικό”.

Η Ίβετ Κούπερ, υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε ένα αποτυχημένο σύστημα μετανάστευσης. “Η προηγούμενη κυβέρνηση αντικατέστησε την ελεύθερη κυκλοφορία με ένα πείραμα ελεύθερης αγοράς. Λαμβάνουμε αποφασιστικά μέτρα για να αποκαταστήσουμε τον έλεγχο στο μεταναστευτικό σύστημα” πρόσθεσε.

Παρά τις αλλαγές που επήλθαν μετά το Brexit, η καθαρή μετανάστευση αυξήθηκε εντυπωσιακά, με τον αριθμό των ατόμων που ήρθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο να φτάνει σε ρεκόρ 906.000 άτομα ετησίως μέχρι τον Ιούνιο του 2023, σε σύγκριση με 184.000 το 2019.

Η Κούπερ ανέφερε ότι οι νέοι κανονισμοί για τις βίζες χαμηλής ειδίκευσης και η διακοπή χορήγησης βίζας σε αλλοδαπούς νοσηλευτές αναμένονται να μειώσουν τις χορηγήσεις έως και κατά 50.000 φέτος. Ωστόσο, οι Βρετανοί εργοδότες ανησυχούν για την αυστηροποίηση των κανόνων, καθώς θεωρούν ότι είναι απαραίτητοι προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις στην αγορά εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Γιώργος Χαραλάμπους: Νέος Πρόεδρος του ΕΚΑΒ με Στόχο την Αναβάθμιση της Άμεσης Βοήθειας

user 3

ΠΑΣΟΚ Αποχαιρετά τον Δημήτρη Βουνάτσο: Η Παρακαταθήκη ενός Πατριώτη και Σοσιαλιστή

user 3

Μπάσκετ: Θριαμβευτική γιορτή στο Ιβανώφειο για την επάνοδο του Ηρακλή

user 3